Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Düşük petrol fiyatı dünyayı kurtaracak - Enerji Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Hep kriz habercisi olarak algılanan petrol fiyatlarının düşmesini yorumlayan Alman Allianz’ın Başekonomisti Dr. Michael Heise düşük petrol fiyatlarının kısa vadede belli yaralar açabileceği, yatırımların rafa kaldırılmasını sağlayabileceğini ancak zaman içinde tüketimi kamçılayacağını belirterek “Özellikle dünyanın gelişmiş ülkelerde düşük petrol fiyatları ek talebe yol açacak ve bu istikrar getirecek” dedi. 2016 yılının en karakteristik özelliğinin risklerin yoğunlaştığı bir yıl olduğunu belirten Heise, “Çin ve ABD’de sıkıntılar olduğu açık. Diğer yandan AB ülkelerinde milliyetçi yaklaşımların arttığını görüyoruz, AB ülkelerinin birbirinden ayrıştığına dair emareler var. Ayrıca Ortadoğu’da benzer jeopolitik sıkıntılar yaşanıyor. 2016’da tahmin edilebilir, çözülebilir olduğunu düşündüğümüz göstergeler maalesef çok az” dedi. Heise, merkez bankalarının piyasayı yönlendirdiği para politikalarının artık vadesini doldurduğunu belirtti.

        PARA POLİTİKALARI DEVRİ BİTTİ

        “Negatif faiz oranları bile ekonomiyi kullanmak için yetersiz kalacak. Ancak düşük petrol fiyatları ve Euro’nun zayıf seyretmesinin reel ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuşan Heise ekonomileri açık olan Avrupa ülkelerinin diğerlerinden daha güçlü durduğunu kaydetti. AB’de uzun süre boyunca menkul kıymetlerin değerlemesinin yüksek seyrettiğini kaydeden Heise “Bir süre sonra bu değerler olması gerektiği yere geldi. Benzer şekilde varlıkların değeri de olması gereken seviyeye indi. Bir düzeltme meydana geldi. Avrupa’da bankacılık sektöründe bir istikrar sağlansa da bundan sonra büyümenin itici gücü hizmet ve sanayi olacak” diye konuştu. Faiz oranlarının da düşük olmasının etkisiyle Avrupa ekonomisine artık bir istikrar geleceğini ve Avrupa’nın küçük adımlarla olsa da toparlanacağını kaydeden Heise, “Euro’nun değeri ve yapısal reformların bazı yansımaları bunu destekliyor” dedi. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınma hikâyesinin kesintiye uğradığını bir süre sonra bu büyümenin yeniden başlayacağını ifade eden Heise bu ülkelerin oyuna ne zaman gireceğinin ise tamamen Çin’e bağlı olduğunu kaydetti.

        KISA SÜREDE TOPARLANMA SÜRPRİZ OLUR

        Dünyadaki ağır sorunlar nedeniyle ekonominin kısa sürede toparlanmasının şimdilik mümkün görünmediğini belirten Heise, “Ancak hayat her zaman sürprizlere gebe” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ