Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Yerli kömürü korumak için 15 $’lık ek vergi - Enerji Haberleri

        ANKARA / GAZETE HABERTÜRK

        Hükümet, HABERTÜRK’ün bir süre önce gündeme getirdiği enerji yatırımlarında yerli kömürün desteklenmesine, ithal kömürün frenlenmesine yönelik önemli bir adım attı. Bakanlar Kurulu kararıyla elektrik üretimi amacıyla yapılan kömür ithalatına ton başına 15 dolar ek vergi getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları, bu adımın yerli kömürü teşvik etmek için atıldığını belirterek, “Yerli kömürü ekonomimize kazandırmak için gereken her türlü adım atılacak” mesajı verdi.

        Resmi Gazete’de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla kömür ithalatına tedbir uygulanacak. Kararda, dış ticaretin ülke ekonomisi yararına düzenlenmesi amacıyla bu adımın atıldığı belirtildi. Karara göre, taş kömürünün elektrik üretimi amacıyla ithalatında, ek mali yükümlülük uygulanacak. Ek mali yükümlülük miktarı, ton başına 15 dolar olacak.

        Ek mali yükümlülük, gümrük ve diğer vergiler dışında uygulanacak. Ek mali yükümlülük, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden, EFTA üyesi ülkelerden ve İsrail, Makedonya, Bosna- Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus ve Malezya’dan kömür ithalatlarında uygulanacak.

        YERLİ TÜKETİMİ DÜNYADAN DÜŞÜK

        Yerli kömürün önemine sık sık dikkat çeken Enerji Bakanı Berat Albayrak, daha önce yaptığı açıklamalarda küresel enerji üretiminde kömür kullanım ortalamasının yüzde 40 civarında olduğunu belirtirken, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 13 olduğunu kaydetmişti. Albayrak, ‘Yerli kömüre karşıyız’ ifadelerini kullanan kesimleri eleştirirken, “Hedefimiz 4-5 bin megavat kömür santralını hayata geçirmek. Öncelikle çalışmaları tamamlanan sahaları özelleştireceğiz” diye konuşmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ