Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Turkuaz Petrol'den yeni satın alma hamlesi - Enerji Haberleri

        Demirağ'ın düzenlenen basın toplantısında verdiği bilgiye göre, görüştükleri şirketlerden bir tanesi kendilerinden pazar payı olarak daha yüksekte bir firma. Demirağ, imzaladıkları gizlilik sözleşmesi gereği bu konuda ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

        Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) verilerine bakıldığında, Turkuaz Petrol'ün üzerinde dört firma olduğu görülüyor.

        YUKARIDA DÖRT FİRMA VAR

        EPDK'nın 2016 sonu raporuna göre Türkiye'de pazar payı en yüksek firma yüzde 22.4 ile Petrol Ofisi olarak görünüyor. Petrol Ofisi, dün Rekabet Kurulu'ndan onayın çıkması ile 1 milyar 368 milyon euroya Hollandalı Vitol'e satıldı.

        REKLAM

        Sektörde ikinci sırada Koç-Öztürk Ailesi ortaklığı olan Opet yüzde 16.61 pay ile yer alıyor.

        Üçüncü sıradaki şirket ise Shell&Turcas. Shell'in pazar payı yüzde 14.98.

        Sektörde dördüncü sırada yüzde 8.14 pazar payı ile İngiliz British Petroleum (BP) bulunuyor.

        Yine EPDK 2016 sonu verilerine göre Turkuaz Petrol ile Türkiye Petrolleri'nin pazar payı toplamı ise yüzde 5.20 seviyesinde bulunuyor.

        HEDEF YURTDIŞINA DA AÇILMAK

        İlk üçe girme hedefleri doğrultusunda satın almalara yöneldiklerini anlatan Turkuaz Petrol Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, şu anda Türkiye'de üç firma ile görüşme halinde olduklarını, yurtdışında ise bir rafineri arayışı içerisinde bulunduklarını anlattı.

        Halihazırda 700'den fazla istasyona sahip olduklarını belirten Demirağ, 2018 yılı sonuna kadar bu istasyonların sayısını da 800'e çıkarmak istediklerini belirtti.

        Bundan sonra yola Türkiye Petrolleri markasıyla devam edeceklerini kaydeden Demirağ, şöyle konuştu:

        REKLAM

        "Yıl sonuna kadar iki şirketin resmi birleşme süreci tamamlanacak. Ardından Türkiye’nin en köklü markalarından olan Türkiye Petrolleri’ni daha da büyüteceğiz. Biz global bir oyuncu olarak TP markasını yurtdışına taşımak istiyoruz. Öncelikli olarak Romanya ve Bulgaristan gibi komşu ülkelerle Arap Yarımadası'na bakıyoruz. Ayrıca yurtdışında bir rafineri satın almak için de görüşmelerimiz sürüyor."

        SEKTÖRDE BİRLEŞME VE SATIN ALMALAR DEVAM EDECEK

        15 yıl öncesine kadar 20 dağıtıcının faaliyet gösterdiği sektörde bugün 85 firma olduğuna işaret eden Demirağ, brüt kar marjlarının da yüzde 13-15 düzeyine kadar gerilediğini kaydetti. Yükselen maliyetler ve düşen kârlar nedeniyle sektörde yeni satın alma ve birleşmeler yaşanacağını anlatan Demirağ, "Önümüzdeki dönemde sektörde satın almaların devam edeceğini söyleyebilirim. Ayrıca büyük yatırımlar da bekleniyor. Biz de planlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz ve fırsatları yakından takip ediyoruz.”

        490 MİLYON TL'YE ALDI

        Zülfikarlar Holding şirketlerinden Turkuaz Petrol, 2016 yılının en büyük özelleştirme ihalesine imza atarak Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım’ın yüzde 100 hissesini satın aldı. Turkuaz Petrol Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, satın almayla birlikte Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğünü de üstlendi. İki şirketin oluşturduğu büyüklük 700’ü aşkın akaryakıt istasyonu, 10 akaryakıt depolama tesisi, 4 LPG tesisi ve 150 bin metreküpün üzerindeki akaryakıt depolama kapasitesi ile Türkiye akaryakıt dağıtım sektöründeki ilk 5 şirketten biri oldu. Toplam ciro ise 3,6 milyar TL’ye yükseldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ