Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Haberin Var Mı? Tüketici Sorunları Derneği Kurban Bayramı öncesi tüketicileri uyardı - Haberin Var Mı? Haberleri

        Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tüketicileri uyararak, "Her Bayram olduğu gibi bazı fırsat düşkünü çıkarcılar bu Bayram'da da tüketicilere tuzaklar kurmakta ve onları aldatmak için çeşitli kumpaslar kurmaktadırlar" dedi.

        Bayram nedeniyle tüketicileri bekleyen önemli tehditler olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, bunların; kurban alırken aldatılmak, bayram seyahati yapmak isteyenlere pahalı şehirlerarası otobüs ve uçak bileti satılması, ucuz olduğu iddia edilen bayram kredileri, 'yalancı' bayram İndirimleri, bayatlamış, sağlıksız ve kalitesiz şekerleme, çikolata şekerleme ürünleri ve erken rezervasyonla indirimli tatil fırsatı sunulmasına dair ilanlarla kurulan yalanlardan ibaret olduğunu ileri sürdü.

        'KURBAN ALIRKEN KURBAN OLMAYIN'

        Ağaoğlu, bayram'da kurban kesme niyetinde olan tüketicilere bu dönemlerde hastalıklı veya hile ile kilo aldırılmış hayvanların satılmaya çalışıldığına işaret ederek, "Kurbanlık alırken mutlaka hayvanın sağlık belgesi görülmeli, ödenen bedelle ilgili makbuz ve satıcının iletişim bilgileri de alınmalı. hayvanın kesimden sonra hastalıklı çıkması durumunda 'ayıplı mal' hükmündedir. Tüketici Kanununa göre bedel iadesi talep edilebilir veya yenilebilecek durumu varsa ayıp oranında bedel indirimi uygulanması gerekir" dedi.

        'KORSAN SEYEHAT FİRMALARINA ALDANMAYIN'

        Bayram'da seyahat edecek kişilerin bilet rezervasyonu yaptırırken dikkatli olmalarını söyleyen Ağaoğlu, bazı otobüs şirketlerinin artan talep üzerine fiyatlarını ikiye katladıklarını, üstelik 40 kişilik otobüs için 60 kişilik bilet satmak suretiyle yolcuları mağdur ettiğini iddia etti. Geçmiş yıllarda yaşanan Bayramlarda fahiş fiyatla satın aldığı bileti olduğu halde, seyahat yapamayan veya ayakta yolculuk yaptığını bildiren tüketicilerden çok sayıda yakınma geldiğine dikkat çeken Ağaoğlu, "Böyle bir olumsuzlukla karşılaşan tüketiciler işin peşini bırakmamalı, Otogar Zabıta Müdürlüklerine başvurmalı ve haklarını aramalıdır" önerisinde bulundu.

        Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların tarifelerini 30 gün önceden Ulaştırma Bakanlığı'na onaylatmaları ve onaylı listeleri terminallere asmaları gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, "Tüketicilerin bilet fiyatlarını firmanın internet sitesindeki fiyatla karşılaştırmaları, bir kısım açıkgözlere karşı dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

        'UCUZ KREDİ TUZAĞI'

        Yaklaşan Kurban Bayramı'nın bazı bankalarca cazip krediler sunularak vatandaşların borçlandırıldığına işaret eden ve son aylarda doların artmasına paralel olarak aslında banka faizlerinin de yükseldiği dikkat çeken Ağaoğlu, "Borç yiyen kesesinden yer" özdeyişinin unutulmaması, borçlanarak, faiz ödeyerek kurban kesilmesi, tatile çıkılmasından kaçınılmasını, birkaç günlük tatil keyfi sürmek için alınacak kredi ile Bayram ertesi borç sarmalı ve haciz tehdidi altına girilmemesi gerektiğini söyledi.

        'YALANCI İNDİRİMLERE KANMAYIN'

        Bayramlarda sevdiklerine ve yakınlarına hediye alma geleneği olduğuna işaret eden Ağaoğlu, bunu fırsat bilen firmalarca yalancı indirim kampanyaları düzenlendiğini, ürün etiket fiyatının önce yükseltilerek, üzerinin çizilip indirimli fiyattan satılıyormuş izlenimi verildiğini ileri sürdü. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun indirimli satışlara ait hükümler içerdiğini söyleyen Ağaoğlu, "Etiketlerde önceki fiyat ile indirim fiyatının belirtilmesi gerekir ve indirimden önceki fiyattan satış yapıldığının ispatı satıcıya aittir" dedi.

        'MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT'

        Bayram ziyaretinde ikramda bulunulması geleneği nedeniyle, Kurban Bayramı dolayısıyla çikolata ve şekerleme satışlarının da artması ve dar gelirli vatandaşların ucuz ürünlere yönelmesinin bazı tehditlere de kapı açtığını ileri süren Ağaoğlu, "Bir kısım vicdan yoksunu üreticiler sağlıksız, son kullanma tarihi geçmiş veya piyasadan geri gelmiş ürünleri bu dönemlerde piyasaya sürmekte ve halk sağlığını tehdit edebilecek ürünlerle haksız kazanç peşinde koşmaktadırlar" diyerek tüketicileri bu konuda da uyardı. Tüketicilerin açıkta satılan gıda ve şekerleme ürünlerine tedbirli yaklaşmalarını öneren Ağaoğlu, şüpheli ürünlerle ilgili Gıda ve Tarım Bakanlığı ile Belediye Zabıtalarına şikayette bulunulması gerektiğinin altını çizdi.

        TATİLCİLERE ÖNEMLİ UYARI

        Son yıllarda Bayram kutlamalarının yerini tatil seyahatlerinin aldığını, böyle dönemlerde ortaya çıkan sahte turizm firmalarının binlerce tüketiciye Bayramı zehir ettiğinin bilindiğini söyleyen Ağaoğlu, "Son yıllarda ise pek çok insan Bayram tatilini turistik yurt içi veya yurt dışı seyahatle değerlendirme eğilimine girdi. Bazı firmalar ise günler, hatta haftalar öncesinden erken rezervasyon adı ile tatil programlarının satışını yapmakta ancak dönüşte hayal kırıklığı yaşayan tüketicilerin şikâyetleri her yıl azımsanmayacak sayıda artmaktadır. Yıl boyunca hayalini kurdukları tatillerinin zehir olmamasını isteyen tüketiciler dikkatli olmalı ve seyahat acentelerini seçerken gereken özeni göstermelidirler" dedi.

        Ağaoğlu, her şeye rağmen olumsuzluk yaşayan tüketicilerin karşılaştıkları sorunları belgelemeleri halinde şikâyetlerini Bayram ertesi ikametlerinin bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyeti'ne ücretsiz yapabileceklerini söyledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ