Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ahmet Davutoğlu yerli yolcu uçağı tanıtımında konuştu! - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu yerli yolcu uçağı projesinin tanıtım töreninde konuştu.

        İte konuşmasından satır başları:

        -Ordu-Giresun Havaalanı'nı büyük bir onurla açtık. İnşallah benzer bir onurla başka projeleri de tamamlayacağız. Biz geldiğimizde 26 havalimanı vardı bugün 55 havalimanı var.

        -203 yılında 2 havayolu şirketimiz 60 noktaya uçarken bugün 6 şirketimiz 237 noktaya uçuyor. Havayolu şirketlerimizin dünyada ne kadar fazla noktaya uçtuğu yükselmemizin göstergelerindendir. Türkiye artık küresel düşünen bir ülke.

        -12 yıl içinde 10 milyon vatandaşımız ilk kez uçağa bindi. 100 km'lik daire içinde bir havalimanına ulaşımı olmayan tek bir vatandaşımız kalmayacak.

        -Milli uçak yapımımda 1944'den bu yana çok şey kaybettik. Savunma sanayide de bu geçerli. Savunma Sanayide bugün yerli kullanım yüzde 50'lileri aştı. Bir zamanlar kapatılan ROKETSAN bugün küresel piyasada önemli bir yer edindi. Eğer AK Parti olmasaydı şu an geliştirilmiş bir çok şey durdurulmuş olacaktı.

        -TRJ 328 Türkiye'nin yerli yolcu uçağında ilk adımı olacak. 2019'da ilk uçak uçuşa geçecek.

        -Tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliği ile üretilecek olan TRJ628 dünyada büyük yankı uyandıracak. 70 kişilik kapasitesi ile havacılığı bambaşka boyuta taşıyor. En son teknolojinin kullanılacağı bu uçak inişe uygun olmayan yerlerede iniş sağlayabilecek. Bu uçak ile göklerdeki milli çağın başlangıcı olacak.

        MALİYETİ 1.5 MİLYAR DOLAR

        Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretecek şirket STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, 32 ve 70 kişilik yerli uçaklar için yaklaşık 1,5 milyar dolar yatırım yapılacağını açıkladı.Reuters’a konuşan Yılmaz, 32 kişilik uçağın ilk test uçuşunun 2017’de yapılacağını, seri üretimin 2019'da yılda 10 adet ile başlayacağını, 2022'de yılda 48 adet olacağını söyledi.Yılmaz, “Uçağın tüm fikri mülkiyeti ABD’li SNC ve Türkiye’ye ait olacak herhangi bir ihracat kısıtlaması yok.Uçağın üretimi için Türkiye’de bir şirket kurulacak, sahiplik yapısı henüz kesin değil” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ