Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İş dünyası güçlü koalisyon istiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY / Meltem ERSOY / HT GAZETE

        7 Haziran seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablonun ardından iş dünyası ‘erken seçim’e karşı olduğunun mesajını ‘net’ olarak verdi. Beklenti, ekonomiye odaklı plan ve projeleri tamamlayacak güçlü ve icracı bir koalisyon. Öne çıkan formül ise AK Parti-CHP koalisyonuna işaret eden geniş tabanlı koalisyon hükümeti

        Kibar Holding Başkanı ALİ KİBAR:

        ALMANYA'DAKİ GİBİ GENİŞ KOALİSYON OLSA

        “Meclis’in 550 milletvekilini millet seçti. Bu sonuca göre mutlaka koalisyon icap ediyor. Keşke Almanya’daki gibi geniş tabanlı ve kalıcı bir koalisyon olabilse. Böyle bir koalisyon olursa ekonomi dünyasında da zafiyet oluşmaz. Uzlaşma çok önemli. Dile getirilen kırmızı çizgiler vardı, ama artık bu noktada kırmızı çizgilerde ısrar ederek olmaz. Diyelim ki erken seçim oldu, ne değişecek? 1 puanlık farklar için yeniden seçime gitmek çok anlamlı değil. Birlikte yaşamayı, müşterek çalışmayı öğrenmek gerekiyor.”

        TİM Başkanı MEHMET BÜYÜKEKŞİ:

        SAĞLAM KAMU İÇİN AK PARTİLİ HÜKÜMET LAZIM

        “Bu çıkan tabloda tekrar erken seçim bir şey ifade etmez. Dünyada büyüme zayıflarken Türkiye’ninki birçok ülkeye göre yüksek. Büyümenin devamı için zayıf bir hükümet olmaması lazım. 2023 hedeflerinin takibi şart. Refah seviyesi açısından Türk insanı daha iyilerine layık. Her parti iktidar olmak için mücadele verdi. İktidar fırsatı buldular. Halk koalisyon istedi. Ancak hedeflerin yakalanması için güçlü koalisyon lazım. Bir-iki partinin kendi arasında yapacağı ve dışarıdan desteklenen koalisyonla olmaz. AK Parti’nin içinde olacağı güçlü hükümet lazım. Türkiye’nin yeni bir hikâyeye ihtiyacı var. Katma değeri yüksek yeni yatırımlara ihtiyaç var. Kamunun sağlam olması için de güçlü bir hükümet kurulmalı.”

        TÜSİAD Başkanı CANSEN BAŞARAN SYMES:

        TOP ARTIK SİYASİLERE GEÇTİ HERKES HEYECANLA BEKLİYOR

        “Aslında daha önce belirttiğimiz gibi her yenilenen Meclis, demokrasinin güçlenmesi için bir fırsat. Seçmen tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermedi. Partiler uzlaşma kültürü ile hareket etmeli. Top artık siyasilerde. Sonuçta iş dünyasının odaklandığı programlar, yapılacak işler belli. Biz de partilerin görüşmesini heyecanla bekliyoruz.”

        Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı AHMET SAYAR:

        AK PARTİ VE CHP UZUN SOLUKLU KOALİSYON KURSUN

        “Bütün partilerin toplumun beklentilerine cevap verecek şekilde uzlaşma ve ortak akılla hareket etmeli sonucu koalisyon kurulmalı. Bu koalisyon kesinlikle uzun süreli olmalı. Yakın zamanda yapılacak yeni bir seçimi Türkiye kaldırmaz. En çok oy alan iki parti koalisyonu kurmalı. AK Parti ve CHP’nin uzlaşabileceği koalisyon şu anki durumda en iyi seçenek. Dışarıdan diğer partiler de ülkenin başlıca önemli konularında koalisyona destek vermeli. Çözümü süreci zamana yayılmadan sonuca varmalı.”

        Zorlu Holding Başkanı AHMET ZORLU:

        GÜVEN VERİCİ HÜKÜMET KURULSUN

        “Siyasi istikrar ve güven ortamının sürdürülebilmesi için, Meclis’teki tüm partilere ve siyasilere büyük görev düşüyor. Siyasi aktörlerin sorumluluk içinde davranacaklarına, diyalog ve işbirliği içinde bir hükümet formülü üzerinde uzlaşacaklarına inanıyoruz. Bizim iş dünyası olarak beklentimiz, güçlü ve güven verici bir hükümetin en kısa zaman içerisinde kurulmasıdır. Bizler yurttaşlar olarak oylarımızı verdik, demokratik sorumluluğumuzu yerine getirdik. Şimdi sıra siyasilerde.”

        TESK Başkanı BENDEVI PALANDÖKEN:

        ERKEN SEÇİM ABESLE İŞTİGAL, SEÇİMDEN BUNALDIK

        “Millet tercihini yaptı. En kısa zamanda siyasi partiler ellerini taşın altına koymalı. Esnaf, tüccar ve sanayiciye yönelik taahhütler mutlaka yerine getirilmeli. Ekonomik durgunluk var; bunun sona ermesi için koalisyon bir an önce kurulmalı. Tam iş yapılacak mevsimdeyiz. Erken seçim çözüm olmaz. Erken seçim söylemleri abesle iştigal. Bu ülke bu zararı kaldırmaz. Millet iki günde karar mı değiştirecek? Oy dağılımı değişirse daha kötü bir aritmetik de çıkabilir. Millet zaten üst üste seçimden bunaldı. Bu atmosferden çıkılmalı. Sayısal farklılıklar her türlü hükümet kurulmasına izin veriyor. Herkes ortak noktada birleşsin.”

        Kayseri Sanayi Odası Başkanı MUSTAFA BOYDAK:

        ERKEN SEÇİM OLMAMALI

        “Erken seçim olmaması lazım. Ortaya çıkan tablonun erken seçimle çok da değişeceğini zannetmiyorum. Koalisyon kurulsun ve bir an önce hükümet çalışmaya başlasın. Güçlü, uyumlu bir hükümet olsun. Ülkede ekonomik gündem de dahil olmak üzere odaklanılması gereken çok konu var.”

        Konukoğlu Holding Başkanı ABDÜLKADİR KONUKOĞLU

        ZAFİYET YARATMAYACAK HÜKÜMET DAHA İYİ OLUR

        “Seçim sonuçları belli oldu, bu da belli bir koalisyon gerektiriyor. Aslında koalisyon Türkiye’ye iyi gelmiyor, ama bundan sonra yapılacak iş ortada. Bundan sonra biz iş dünyası olarak sadece ekonomik anlamda da zafiyet yaratmayacak bir hükümetin kurulmasını arzu ederiz. İlerleyen günlerde görüşmelerin sonucunu göreceğiz.”

        DEİK Başkanı ÖMER CIHAD VARDAN:

        PROJELERİN DEVAM ETMESİ İÇİN AK PARTİ HÜKÜMETTE OLMALI

        “Türkiye, 12-13 sene içinde hayal etmediği sıçrama yaptı. Bunun nedeni uzun süreli istikrara geçilmesiydi. İlla ki bir hükümet kurulmalı. İstikrarın devamını sağlayacak, projeleri tamamlayacak, yeni işlere katkı sağlayacak bir ortam oluşmalı. Bu ortamı sağlaycak kuvvetli bir hükümet olmalı. Büyüme bugün beklenenin üstünde geldi. Bunu aşağı indirmeyecek bir hükümet olmalı. AK Parti bunun içinde yer almalı. AK Partili hükümet güçlü olur.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ