Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜSİAD yönetiminden Ankara'ya koalisyon turu! - İş-Yaşam Haberleri

        Partiler arasında koalisyon görüşmeleri resmen başlamadan Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) sürpriz bir hamle geldi. TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ve üyeleri, koalisyon hükümeti arayışları çerçevesinde iş dünyasının görüşlerini iletmek için Ankara’da temaslarda bulunacak. İlk ziyaret ise bugün saat 14.00’te CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılacak. MHP Lideri Devlet Bahçeli ile saat 16.00’da görüşecek heyet çarşamba günü de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek. Meclis’teki dört partinin lideri ile de görüşmek isteyen TÜSİAD’a tek ret yanıtı Ankara dışında olan HDP Lideri Selahattin Demirtaş’tan geldi.

        ‘TEMSİL YETENEĞİ YÜKSEK BİR PARLAMENTO OLUŞTU’

        TÜSİAD’tan yapılan açıklamada, liderlere yapılacak ziyaretlerde seçimler sonucu temsil yeteneği yüksek bir parlamentonun oluşmasından duyulan memnuniyetin dile getirileceği belirtilerek, “Bu durumun başta ekonomi olmak üzere her alanda Türkiye’nin önünü açacak bir hükümetin kurulması için bir fırsat olarak görülmesi vurgulanacak” denildi.

        MUHATAP TARTIŞMASI SONRASI İLK SICAK TEMAS

        Genel seçimlerin ardından parti içinde istişare süreci başlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, çarşamba günü önce TÜSİAD, ardından MÜSİAD ile görüşecek. TÜSİAD’ın bir önceki Başkanı Haluk Dinçer, geçen aralık ayında “Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabızaten Cumhurbaşkanı değil, Başbakan’dır” açıklaması yapmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Türkİş’i ziyaretinde bu sözlere “Madem biz muhatap değiliz, bundan sonraki davetlerine katılmayız” tepkisini göstermişti. Erdoğan’dan kısa bir süre sonra da Davutoğlu, TÜSİAD’ın 22 Ocak’taki Genel Kurulu’na katılmama kararı almıştı. Yaşanan bu gerilimin ardından Davutoğlu’nun TÜSİAD ile görüşecek olması ‘aradaki buzların eridiği’ yönünde yorumlanıyor.

        SENDİKALARLA DA GÖRÜŞECEK

        Kılıçdaroğlu’nun olası koalisyon seçenekleri konusunda sendikaların ve diğer sivil toplum kuruluşlarının da nabzını yoklaması bekleniyor.

        MHP DIŞARIDAN MÜDAHALE ETMEYİN DİYECEK

        MHP Lideri Devlet Bahçeli, TÜSİAD’la bugün MHP Genel Merkezi’nde görüşecek. TÜSİAD’ın, görüşmede Bahçeli’ye, “Ülkenin krize girmemesi için erken seçim yerine tüm koalisyon seçeneklerinin denenmesi ve partilerin de bu yolda sorumluluk üstlenmesi” yolunda mesaj vermesi bekleniyor. Bahçeli’nin ise koalisyon müzakere ve görüşmelerine işaret ederek, “Cumhurbaşkanı’nın hükümeti kurma görevi vereceği lider görüşme yapmalı. Bunun dışında kalan çevreler, sürece müdahale etmemeli” uyarısını dile getireceği belirtiliyor. Seçmenin, MHP’ye anamuhalefet görevi verdiğini savunan MHP kurmayları, AKP-CHP koalisyonunu mevcut tabloda en “mantıklı” seçenek olarak gördüklerini, ancak bu tespitin ortaklığı destekleyecekleri anlamına gelmediğini de kaydediyor. MHP’nin olası CHPAK Parti hükümetine güvenoyu vermeyeceği belirtiliyor MHP, ‘Dışarıdan müdahale etmeyin’ diyecek

        İLK ZİYARET CUMHURBASKANI’NA

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’da Tarabya Köşkü’nde Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) heyetini kabul etti. MÜSİAD yöneticileri, seçim sonrası ortaya çıkan siyasi tabloyla ilgili kurumsal değerlendirmelerini Erdoğan ile paylaştı. Görüşme saat 17.15’te başladı.

        RANDEVU TALEBİNE HIZLA DÖNDÜ

        TÜSİAD’dan sonra MÜSİAD da seçim sonuçlarıyla ilgili siyasilerle görüşme trafiğini başlattı. MÜSİAD’ın görüşme talebine ilk yanıtı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Davutoğlu da yarın için randevu verirken diğer 3 partiden henüz geri dönüş olmadı

        MÜSİAD üyeleri, geçtiğimiz hafta sonu Eskişehir’de gerçekleştirdiği 90. Genel İdare Kurulu toplantısında, 7 Haziran genel seçimleri sonrası ortaya çıkan siyasi tabloyu 86 Şube başkanının görüşlerini alarak değerlendirdi. MÜSİAD yöneticileri,bu değerlendirmeyi ve kurumsal görüşünü belirtmek üzere Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yeni dönemde yer alacak olan siyasi parti liderlerinden randevu talebinde bulundu. Bunun üzerine, ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, MÜSİAD yöneticilerine randevu verdi. MÜSİAD yöneticileri, yarın da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edilerek görüşlerini iletecekler. MÜSİAD’ın, yeni dönemde TBMM’de temsil edilecek diğer siyasi partilerden randevu talebine cevap beklediği belirtildi.

        ‘İŞ ÂLEMİNİN BEKLENTİLERİNİ İLETTİK’

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeleri sonrasında açıklama yapan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceklerini, 3 siyasi partiden de randevu beklediklerini belirtti. Olpak, “Sayın Cumhurbaşkanı’mıza, kendisinin Cumhurbaşkanı yetkileri çerçevesi içinde hükümetin kurulması aşamasında etkin bir rolü olduğu için MÜSİAD olarak, kendi istişarelerimizden çıkan sonuçları ve iş âleminin beklentilerini ifade ettik” dedi. Olpak, AK PartiMHP koalisyonu ile ilgili bir görüşme olup olmadığının sorulması üzerine, herhangi bir parti adreslemesi olmadığını belirterek, “Biz görüş ve beklentilerimizi ifade etmeliyiz. Ama siyasetin iç mekanizmalarına çok da müdahale eder bir konum içinde olmayı asla arzu etmedik” yanıtı verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ