Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Erdoğan G20'de liderlere seslendi - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2015 G20 Zirvesi "Kapsayıcı Büyüme: Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri" başlıklı oturum açılışında liderlere seslendi. Erdoğan konuşmasının başında Ankara ve Paris'te düzenlenen saldırılarda hayatını kaybedenler için tüm katılımcıları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

        Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

        * Toplantımızın hemen başında Paris'te meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınadığımı tekrar ifade etmek istiyorum. Fransız dostlarımıza ve bu saldırılar sebebiyle aramızda bulunamayan Sayın Hollande’a kayıpları için samimi üzüntülerimi, taziyelerimi iletiyorum. Bu vesileyle Ankara ve Paris başta olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum.

        'EKONOMİ VE GÜVENLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'

        * Bu acı hadise bize gösterdi ki ekonomi ve güvenlik arasındakiilişkiyi görmezden gelemeyiz. G20'nin asıl ilgi alanı olan ekonomi, siyasi, sosyal, kültürel sorunlardan bağımsız değildir. Hele insan hayatından hiç bağımsız değildir. Türkiye'nin son 4 aydır yaşadığı terör saldırıları gibi, Paris'teki eylemler gibi, Suriye meselesi, terörle mücadele olan hadiseler gibi bunlar en açık ispatıdır. Bu gelişmeler göstermektedir ki terörizm hepimizin barış ve güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor.

        * Türkiye olarak terörle mücadeleye ilişkin işbirliğine ilişkin kararlılığımızın daha güçlü şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

        'MÜLTECİ KONUSUNDA ULUSLARARASI TOPLUM İYİ SINAV VERMEDİ'

        * İnsani sorunlar bakımından son derece ciddi sonuçları olan mülteci krizi konusunda da uluslararası dayanışma, işbirliği gittikçe daha büyük önem kazanıyor.

        * Malesef uluslararası toplumun iyi bir sınav verdiğini söylemek mümkün değildir. Uluslararası sistemde her alanda kapsayıcılık bir başka ifadeyle adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç vardır. Bu iki konuyu bu akşamki çalışma yemeğinde ele almak fırsatı bulacağız. G20 Antalya Zirvesi'nin bu konuda tarihi dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.

        'G20 SADECE KRİZ ZAMANLARINDA HATIRLANACAK BİR PLATFORM DEĞİLDİR'

        * Geçtiğimiz yıl Avustralya'da gerçekleştirdiğimiz zirvede küresel ekonomide güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi temin etmek için önemli kararlar aldık. Altyapı yatırımlarından, enerjiye, kadınların istihdamda payının arttırılmasından küresel ticarete kadar birçok önemli konu üzerinde durduk. G20 sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir platform değildir. Dünyanın bizden daha farklı beklentileri olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla dönem başkanlığı önceliklerimizi kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar olarak tespit ettik.

        'ÖNCELİĞİMİZ KAPSAYICILIK, UYGULAMA VE YATIRIMLAR'

        * Bizim kültürümüzde ve medeniyetimizde önemli yeri olan adalet kavramının G20 çalışmalarındaki karşılığı olduğunu düşündüğümüz kapsayıcılığa özel önem veriyoruz. İkinci önceliğimizi uygulama olarak tespit ettik. Sözlerimizin takipçisi olmak ve verdiğimiz taahhütleri uygulamaya geçirmek mecburiyetindeyiz. Üçüncü önceliğimiz ise yatırımlardır. Gelişmiş ve özellikle gelişmekte olan ülkelerin tümünde altyapı ihtiyacı bulunuyor. Üyelerimiz ülke önceliklerini de göz önüne alarak somut ve ayrıntılı yatırım stratejileri hazırladılar.

        'G20'DE İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK'

        * Dönem başkanlığımızda G20 bazı ilklerini gerçekleştirdi. Bu yıl ilk defa enerji bakanlarımız biraraya geldi. Küresel bir mesele olan enerji konusunda bir eylem planı mutabık kaldılar. Yine bu yıl 2011'den beri ilk kez tarım bakanlarımız biraraya geldi. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için önemli sorun olan gıda kayıpları ve israfı konusu ilk kez G20'ye girmiş oldu. Bu sene G20'ye KADIN20'yi ekleyerek kadınların ekonomik hayattaki rolünün güçlendirilmesi kararlığımızı göstermiş olduk. Aynı şekilde eğitim ve istihdamda yer almayan gençlerimizin oranını 2025'e kadar yüzde 15 azaltmayı taahhüt ettik. Böylece önemli bir konuda somut adım atmış olduk.

        'FİNANSAL PİYASALARDAKİ BELİRSİZLİKLER YENİ RİSKLERE İŞARET EDİYOR'

        * Atılan adımlara rağmen hala istediğimiz ölçekte güçlü bir küresel ekonomik performansa erişemedik. Gelişmiş ülkeler uzunca bir süre durgunluktan kurulamadı. Bu yıl tam toparlanma başlamışken bu kez de gelişmekte olan ülkelerde bir yavaşlamaya şahit oluyoruz. Küresel krizin başladığı 2008 yılından bu yana bu kısır döngüden bir türlü kurtulamadık. Birçok ülkede para ve maliye politikalarında manevra politikaları dağılmış durumda.

        * Küresel ekonominin yanı sıra finansal piyasalardaki belirsizlikler yeni risklere işaret ediyor. Bu belirsizlik ve risklere son dönemde siyasi gerginlikler de eklenmiş bulunuyor. Öncelikle büyüme stratejilerine odaklandık. Uluslararası kuruluşlardan aldığımız raporlara göre taahhütlerimizin yüzde 45’ini tamamlamış bulunuyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ