Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Küresel ticaret 2050'de dörde katlanacak" - İş-Yaşam Haberleri

        HSBC’nin Oxford Economics ile birlikte hazırladığı TicaretRüzgarları raporuna göre hizmet sektörüdünya ticaretinin ana dinamosu olarak ön plana çıkarak, şirketler vebireyler için lokasyon ve ölçekten bağımsız büyüme fırsatlarıyaratacak. Rapora göre küresel ticaret, yeni trendlerinde etkisiyle 2050 yılında dörde katlanarak 68,5 trilyon dolaraulaşacak.

        Rapor 2050 yılında Çin, ABD ve Almanya’nın öncülüğündeküresel ticaretin 2015 yılı seviyesini dörde katlayarak 68,5 trilyondolara ulaşmasını öngörüyor.

        Ticarette öncü olan ülkelerdeki son 150 yıla ait verileri ve işdünyasındaki kanaat önderlerinin görüşlerini içeren rapor, dünyaticaretinde geçmişi ve geleceği şekillendiren trendlere ve temelbüyüme lokomotiflerine işaret ediyor. Raporda sanayileşme, nakliye velojistik maliyetlerinin azalması, şirket işletme modellerinindeğişmesi ve ticaret politikalarındaki liberalleşme dünya ticaretindebugünü şekillendiren dört tarihsel trend olarak belirleniyor. Dünyaticaretini değiştirecek trendler ise dijital dönüşüm, ticarettemaliyetlerin azalması ve ticaretin hızlanması, dinamik işletmemodelleri ve ticaretin libarelleşmeye devam etmesi olarak tanımlanıyor.

        DİJİTAL DÖNÜŞÜM

        İnovasyonun değişimin öncü faktörü olmaya devam etmesi bekleniyor.Farklı pazarlara uyarlanabilir işletme modelleri ve yeni ürünleryaratacak teknolojilerin ortaya çıkması hem şirketler hem de bireyleriçin büyük fırsatlar yaratacak. Rapora göre ekonomilerin birbirlerinebağlı oluşu hızlı değişimi ve fikirlerin dünya geneline süratleyayılabilmesini sağlayacak. Ayrıca, dijital teknolojilerinuluslararası etkileşimi arttırması ve girişimciler için daha eşitlikçibir alan yaratmasının yanı sıra her daim işleyen bir küresel ekonomiiçin temel oluşturacağı öngörülüyor.

        HIZ ARTACAK

        Rapora göre 2050 yılına gelindiğinde, taşıyıcı gemilerin boyutolarak büyümesi ve sevkiyat rotalarının genişlemesi ile nakliyemaliyetlerinde düşüş görülecek. Ayrıca yeni havaalanlarının inşaedilmesi, enerji verimliliğindeki gelişmeler ve sınır kontrolsüreçlerinin daha düzenli hale gelmesi ticareti hızlandıracak ve havataşımacılığı maliyetlerini de azaltacak.

        DİNAMİKLEŞME

        Özellikle hızlı aksiyon alan şirketlerde ters inovasyonun artışıgörülecek. Gelişmiş piyasalar yerine ilk olarak gelişmekte olanpiyasalar için ürün ve hizmet geliştiren şirketler, farklı pazarlaraaçılmaları ile birlikte ürünlerini kişiselleştirecek. Bu trendingelişmesi ile seri imalattan, müşteri eksenli üretime doğru birdeğişim yaşanacak. Şirketler böylece daha büyük hacimli tüketiciverileri analiz edecek ve müşteri gereksinimlerinin anlamak içinsofistike pazarlama teknikleri kullanacak. Gelecekte, uzmanların,rekabet edebilmek ve piyasaya kişiselleştirilmiş ürün sağlamak adınaalanında en iyi olan şirketlerle işbirliklerini artırması bekleniyor.

        LOKASYON

        Ticarette libarelleşme, ticarete engel oluşturan bariyerlerinazaltılması için oluşturulan standartlar ve yasal düzenlemeler iledevam edecek. Politik ortamın ve kurların genel olarak daha istikrarlıbir seyir izlemesi, ticaretin küresel şirketler için kolaylaşmasınısağlayacak. Üç boyutlu yazıcı gibi yeni teknolojiler piyasadaki küçükoyuncuların dünyanın herhangi bir yerine ürün göndermesini mümkünkılacak. Bunun yanı sıra, şirketin kurulduğu yer veya merkezininönemi, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasındaki yetenek açığınındaralması ve veri kullanımının yeni pazarlara erişimi kolaylaştırmasıile azalacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ