Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tarkan, Rihanna'dan pahalı! - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’de halka açık alanlarda müzik yayını yapmak telif haklarına tabi. Yani, mağaza, alışveriş merkezi, otel benzeri kamuya açık alanlarda müzik yayınlamak isteyen meslek birliklerine telif ücreti ödüyor. Türkiye’de 4 bin noktada müzik iletme hizmeti veren SMG’nin kurucusu Gül Gürer Alimgil, çalınmak istenen müziğe göre MESAM, MÜYAP, MÜYORBİR gibi müzik meslek örgütlerine telif ödemek zorunda olduklarını kaydetti. Alimgil, örnek hesaplamayı bir alışveriş merkezi üzerinden yaparken, yabancı müzik çalınması halinde yıllık telif bedelinin 16 bin 340 TL, yerli müzik çalınırsa telif bedelinin 19 bin TL seviyesinde olduğunu anlattı. yani mağazada Tarkan çalmak Rihanna’dan yüzde 20 pahalı. Müzik yayınının televizyon ya da radyodan yapılması halinde ise telifin 22 bin 212 TL’ye çıktığını kaydeden Alimgil, 240’ın üzerinde firmaya hizmet verdiklerini dile getirdi.

        GÜNDE 250 ŞARKI ÇALINIYOR

        "MÜŞTERiLERiN YÜZDE 63'Ü MÜZIK ÇALAN MAĞAZADA DAHA ÇOK HARCIYOR"

        Müzik yayınının hem çalışan hem de müşteriler üzerinde çok olumlu etki yaptığını söyleyen Alimgil, şu bilgileri verdi: “Araştırmalara göre, müşterilerin yüzde 90’ı müzik çalan mağazayı arkadaşlarına tavsiye ediyor, yüzde 63’ü müzik çalan mağazada daha çok zaman geçiriyor ve daha çok para harcıyor, yüzde 74’ü müzik çalan mağazada daha mutlu olduklarını belirtiyor. Çalışanların da yüzde 97’si müzik çalan mağazalarda daha verimli çalışacaklarına inanıyor, yüzde 93’ü müzik yayını durursa tekrar başlaması için yönetime başvuracağını söylüyor.”

        AVM’YE REKLAM ANONSU DEVRİ GELİYOR

        Alimgil, AVM’lerde sadece müzik yayını değil, reklam anonslarının da yapılmaya başlandığını anlatırken, bu uygulamanın yaygınlaşacağına inandıklarını kaydetti. Bu anlamda reklama yönelik cıngıl ve anons hizmetlerini çeşitlendirmeye ağırlık verdiklerini söyleyen Alimgil, AVM’lerin kolaylıkla bir reklam mecrası haline gelebileceğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ