Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dolarda yaşanacak her 10 kuruşluk düşüş, vatandaşın 50 kuruş aleyhine olacak - İş-Yaşam Haberleri
        1

        İstanbul trafiğinin rahatlamasına önemli katkıda bulunması beklenen Avrasya Tüneli, bugün araç trafiğine açılıyor. Tüneli inşa eden Yapı Merkezi ile Güney Koreli SK E&C şirketinin ortak kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ), 25 yıl tüneli işlettikten sonra devlete devredecek.

        2

        Otomobillerden 4 dolar, minibüslerden ise 6 dolar geçiş ücreti alınacak. Bu ücretlere yüzde 18 oranında da KDV ilave edilecek. Tünelde bu yılın sonuna kadar otomobiller için geçiş ücreti her iki yönde 15 lira olarak uygulanacak.

        3

        Dünkü açılışın ardından Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 1 Ocak 2017 tarihindeki dolar kuru dikkate alınarak, 3.50 lira olduğu baz alınırsa, otomobillerden 16.5 lira, minibüslerden de 21.5 lira geçiş ücreti alınacağını söylemişti.

        4

        KUR YÜKSELİRSE VATANDAŞIN LEHİNE AMA

        Bu gerçekleşirse, döviz kuru yükseldiği takdirde vatandaşın lehine bir durum ortaya çıkaracak. Kur 3.70 liraya da çıksa vatandaş yıl boyunca 3.50 liralık kur üzerinden ödeme yapacak.

        5

        Vatandaş her geçişte 1 lira kâr edecek; 17.5 lira yerine, 16.5 lira ödeyecek. Ancak, kur yıl içinde düştüğü takdirde sistem vatandaşın aleyhine işleyecek. Dolar kurundaki hızlı yükselme eylül ayında başladı. O tarihe kadar 2.75-2.95 arasında seyreden dolar kuru, eylülden itibaren artarak bugünkü seviyelere ulaştı.

        6

        Orta Vadeli Program’da (OVP) 2017 yılı için ortalama dolar kuru 3.13 TL olarak öngörüldü. OVP’deki bu hedefin gerçekleşebilmesi için dolar kurunun gelecek yılın ilk aylarından itibaren 3 TL seviyelerine çekilmesi gerekiyor.

        7

        Bu durumda, geçiş ücreti yılbaşındaki kura endekslendiğinde, kurdaki her 10 kuruşluk düşüşe karşılık vatandaş geçiş ücretlerinde 50 kuruş daha fazla ödemiş olacak. Kurda bu şekilde hızlı bir düşüş yaşanması durumunda geçiş ücretlerinin yeniden revizyonu konusunda taleplerin gelmesi bekleniyor.

        8

        GİRİŞE GELİP GERİ DÖNDÜLER

        Açıldığını düşünüp Avrasya Tüneli’ne gelen sürücülerin bir kısmı, kapalı olduğunu görünce şaşkınlık yaşadı.

        9

        Girişinde bulunan ve trafiğe yarın saat 07.00’de açılacağını duyuran ışıklı uyarı levhası bile bazı sürücüleri tünelden geçiş çabasından vazgeçiremedi. Bir kişi de Adana’dan geldiğini ve Avrasya Tüneli’ni görmek için taksi tuttuğunu söyledi.

        10

        YILBAŞINA KADAR 15 TL

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretinin yılbaşına kadar 15 TL olacağını açıklamıştı.

        11

        GÜNDE 68 BİNDEN FAZLA ARAÇ GEÇERSE DEVLET KAZANACAK

        Bakan Arslan, devletin Avrasya Tüneli’nde yıllık 25 milyon araç geçiş garantisi verdiğini, bunun da günlük 68 bin 500 araç anlamına geldiğini söyledi.

        12

        Arslan, tahminlerinin, tüneli günde 100-120 bin aracın kullanacağı şeklinde olduğunu vurgularken, tünelden geçen araç sayısı günlük 68 bin 500’ü geçtiği takdirde, aşan kısımdan elde edilen gelirin yüzde 30’unun devlete aktarılacağını ifade etti.

        GAZETE HABERTÜRK / ANKARA

        31

        İstanbul'un iki yakası arasındaki 100 dakikalık mesafeyi 15 dakikaya indirecek, günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanacağı tünel, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açıldı.

        32

        Avrasya Tüneli açılış törenine çok sayıda vatandaş katıldı.

        33

        Törene katılanlar renkli görüntüler oluşturdu.

        43

        İstanbullular, tüneli 21 Aralık saat 07.00’den itibaren kullanabilecek.

        44

        İki yaka arasında ulaşımı 15 dakikaya indirecek tünel ilk etapta saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Göztepe- Kazlıçeşme arasında hizmet verecek proje, 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor.

        45

        Sadece otomobil ve minibüslerin geçeceği tüneli günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanacağı tahmin ediliyor. Depremden etkilenmeyeceği belirtilen tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olacak. Tünelin Avrupa ve Asya yakasında toplam 8 gişe bulunacak.

        46

        HER İKİ YÖNDE GEÇİŞ ÜCRETLİ

        Her iki yönde de geçişler ücretli olacak. Sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile ödeyecek.

        47

        Yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak. Ulaştırma Bakanlığı, tünelin adının belirlenmesi için anket düzenlemişti. ‘Değerlerin yarıştırılması doğru bulunmadığı’ için anket iptal edildi, tünelin adı Avrasya olarak kaldı.

        48

        GEÇİŞ ÜCRETİ 17 TL OLACAK

        Avrasya Tüneli’nden geçiş ücretlerinin otomobiller için 17 TL olarak açıklanması bekleniyor. Tünel otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk Lirası olacak.

        49

        TÜRK VE GÜNEY KORELİ ORTAKLAR İNŞA ETTİ

        Lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007’de yapıldı. Projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) görevlendirildi.

        50

        İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek. Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri, ATAŞ’ın iki eşit ortağı konumunda.

        51

        HAREM VE ÇATLADIKAPI'DAN GİRİLECEK

        Boğazı geçen mevcut iki köprüyle baglantılı olarak planlanan tünelin Asya girisi Harem'de, Avrupa yakası girisi ise Çatladıkapı'da bulunuyor.

        52

        BOĞAZ’A 3 YILDA 15 MİLYAR TL YATIRIM

        Maliyeti 1.3 milyar dolar olan Avrasya Tüneli ile İstanbul Boğazı’na son 3 yılda toplam 15 milyar TL yatırım yapılmış oldu.

        53

        4.5 milyar dolarlık Marmaray 2013’te açıldı. 26 Ağustos’ta açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü 8.5 milyar TL’ye mal oldu.

        54

        NEW YORK İLE PARİS‘TE DE TRAFİĞİ AZALTTI

        BROOKLYN BATTERY

        ABD’nin New York kentinde yer alan tünel Manhattan Adası’nı kente bağlıyor. 1950’de açılan tünel 2 bin 779 metre.

        55

        HOLLAND

        ABD’de New Jersey ve New York’u Hudson Nehri’nin altından birbirine bağlayan, 2 bin 608 metre uzunluğundaki tünel 1927’de faaliyete geçti.

        56

        QUEENS MIDTOWN

        1940 yılında hizmete açılan tünel 1955 metre uzunluğunda. Brooklyn ile Manhattan köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltmak için devreye alındı.

        57

        LINCOLN

        New Jersey ile New York’u Hudson Nehri’nin altından bağlayan tünel üç bölümden oluşuyor. 1609 metrelik tünel 1937 yılından bu yana hizmet veriyor.

        58

        SMART

        Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’u yüzey altından kat eden ve SMART’ın (Sel Suları Yönetimi ve Karayolu Tüneli) uzunluğu 9.7 kilometre.

        59

        DUPLEX A86

        Paris çevre yolunun bir bölümünü yer altından tamamlayan tünelin 4 km’lik doğu bölümünde çift katlı karayolu bulunuyor, 6.5 km’lik batı bölümü tek katlı.

        GAZETE HABERTÜRK

        60

        Avrasya tüneli yarın, törenle açılıyor. Tünel inşaatının daha önce tamamlandığı projede, bugüne kadar bağlantı yolları ile alt ve üst geçitlerin büyük bölümü tamamlanarak kullanıma açıldı.

        61

        Samatya bölgesinde küçük bir alanda ise asfaltlama çalışmaları ile yol kenarındaki çevre düzenlemesi çalışmaları tüm hızıyla sürerken, tünellerin girişlerine gişeler yerleştirilidi, açılış töreni hazırlıkları başlatıldı.

        62

        BOĞAZIN 106 METRE ALTINDAN GEÇİYOR

        63

        Deniz altındaki tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından, karada devam eden bağlantı yolları çalışmaların da sona gelindi. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 km iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.

        64

        60 BİN METREKARE DENİZ DOLGUSU YAPILDI

        65

        İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada bölgeye 60 bin metrekare deniz dolgusu, 15 bin metre yaya yolu, uluslararası standartlarda bisiklet yolu, 320 bin metrekare yeşil alan, yürüyüş yolları, yapıldığı belirtildi.

        66

        Dev projede bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarında sona gelindi. Aynı açıklamada yeni yolların asfaltlanması için 70 bin ton asfalt döküldüğü ayrıca 350 adet aydınlatma direği dikildiği açıklandı.

        67

        TAMAMLANMAYAN BÖLÜMLER AÇILIŞA YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞIYOR

        68

        Avrasya Tüneli projesinin Samatya bölgesinde küçük bir bölgede asfaltlama çalışmaları ise tüm hızıyla sürüyor. Bu bölgenin açılışa yetiştirilmesi için gece gündüz çalışıldığı öğrenildi. Tünellerin ağızlarının bulunduğu Çatladıkapı mevkiinde ise çalışmaların çok büyük bölümü tamamlandı.Tünel girişleri öncesi gişeler yerleştirilirken, açılış töreni hazırlıkları da başladı.

        69

        Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak.

        70

        Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

        71

        1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Projenin İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor.

        72

        Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli'nde otomobil içindeki yolcular için ödeme yapılmayacak.

        73

        İŞTE AVRASYA TÜNELİ'NİN İÇİ:

        74

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle 20 Aralık'ta açılacak Avrasya Tüneli'nin içi böyle görüntülendi. İstanbullular, resmi açılışın ardından Avrasya Tüneli'ni 21 Aralık saat 07.00'dan itibaren kullanabilecek.

        75

        Tünelin kullanımı, ilk etapta saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında 14 saat olarak gerçekleşecek.

        76


        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ilk etapta yapılacak ölçümlerin değerlendirileceğini ve tam zamanlı olarak 30 Ocak'tan sonra hizmete sokmayı planladıklarını belirtmişti.

        77

        Asya ve Avrupa ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek tünel, İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek.

        78

        Toplam uzunluğu 14,6 kilometrelik olan güzergahın 5,4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirildi. Bu çalışmalarla yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya inmesi planlanıyor.

        79

        Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak.

        80


        Tünelin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.

        81

        Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak. Avrasya Tüneli, 24 saat boyunca güvenli, sağlıklı ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip.

        82

        Avrasya Tüneli açılışa hazırlanıyor!

        Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, 20 Aralık'ta hizmete girecek. Tünelin hizmete alınmasıyla İstanbul'un iki yakası arasındaki mesafe 15 dakikada geçilebilecek.

        83

        AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Marmaray'ın kardeşi niteliğinde olan metro hattından sonra lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapıldı. Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak Avrasya Tüneli Projesi, boğazı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı.

        84

        Kamuoyunda Avrasya Tüneli Projesi olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor.

        85

        Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta da yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları tamamlandı. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.

        86

        Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilen Avrasya Tüneli Projesi, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek, güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak.

        87

        Tünelin giriş ve çıkış noktalarındaki bağlantı yollarının genişletilmesi ve düzenlenmesiyle trafik daha akıcı hale gelirken, çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

        Söz konusu proje, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki en kısa güzergah olacağı için yakıt masrafı düşecek, havaya salınan zararlı gaz miktarının yanı sıra aracın bakım masrafları da azalacak.

        88

        Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden olan tünel, 24 saat boyunca güvenli ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip olacak. En ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü olan tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edildi.

        89

        Tünel üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek. Modern aydınlatma teknolojisi, yüksek kapasiteli havalandırma sistemi, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın tesisatı, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, acil tahliye sistemleri ve her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleriyle hizmet verecek.

        90

        Tünelde her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer alacak. Yüksek teknoloji altyapısıyla tünel içinde hız kontrolü sağlanacak.

        91

        Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler taşıyan tünelin iki katlı inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.

        92

        Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasını sağlayacak. Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk lirası olacak.

        93

        Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

        94

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.

        95

        İstanbul'da iki kıtayı boğazın altından birleştiren Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta hizmete girecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, geçiş ücreti, tünelin ismi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

        96

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Avrasya projesine isim bulmak için online anket hazırlanmıştı. Bakan Ahmet Arslan, o anketin iptal edildiğini söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'ne isim bulma süreciyle ilgili son noktayı koydu. Arslan, tünelin adının "Avrasya" olacağını söyledi.

        97

        Anadolu Yakası'nı denizin altından Avrupa Yakası'na bağlayan projenin ismi için, geçtiğimiz günlerde açıklama yapılmış, Bakanlık öneriler alacağını söylemişti. Bakan Arslan, anketin amacının dışına çıktığını, bir yarış haline geldiğini söyledi.

        98

        Öte yandan Bakan Arslan; "21 Aralık'tan geçerli olmak üzere biz resmi ücreti değil, bir ücret belirleyeceğiz. 31 Aralık'a kadar o ücretle geçilecek. 11 günde toplayacağımız parayı da sosyal sorumluluk projesini aktaracağız. Ücretsiz yapmayacağız" ifadesini kullandı. Tünelden geçiş ücreti bu ayın sonunda netlik kazanacak.

        99

        Bakan Arslan düzenlenen anketle ilgili olarak şunları söyledi: "Bizim için bu kadar değerli olan bir liderin Atatürk'ün ismini alıp yarıştırmaya sokmak, yarıştırıyor olmanın bence anlamı, ve amacı bu projeye ve Atatürk'e karşı olan değerimize saygıdan değil tam tersine ülkede ikilik yaratılması üzerine kurulan bir senaryonun parçasıydı. Abdülhamit Han'ı aldılar yarıştırıyorlar.

        100

        Abdülhamit Han, 33 yıl Osmanlı'yı idare etmiş. Bundan 160 yıl önce denizin altında kıtaları birleştirmeyi öngörmüş bir değerimiz. Böyle bir değeri alıp yarıştırıyorlar. Başka isimler de geldi ama Mevlana'yı, Hacı Bektaş-ı Veli'yi yarıştırıyorlar. Bunların hepsi tekrar söylüyorum bu ülkenin değerleri, zenginlikleri. Biz değerlerimizi ve zenginliklerimizi yarıştırarak bir yere varamayız.

        101

        Tam tersine hepsinin bize verdiği mirasın hakkını vererek birlik beraberlik içinde 2023 yürümeliyiz. Böyle bir çarpıtma, kafa karışıklığı oluşturma değerlerimizi birbiri ile yarıştırıyor olmak adına ortaya konulan senaryolar. Yapılan kafa karışıklığı bizi de ziyadesi ile üzmüştür" diye konuştu.

        102

        İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'nde sona yaklaşıldı. Marmaray'ın kardeşi olarak tanımlanan Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışı öncesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, "Kıtalar Birleşiyor Alttan, İsmi Geliyor Halktan" sloganıyla anket başlattı. Anket sonrası Ekşisözlük, Facebook ve Twitter üzerinden örgütlenen sosyal medya kullanıcıları #TüneleİsimÖnerim başlığıyla Avrasya Tüneli'nin adının “Atatürk” olması için kampanya başlattı.

        103

        Bazı kullanıcılar da tünelin adının Boğaz'a ilk tüp geçiş projesini çizdiren Osmanlı padişahı Abdülhamid Han olması gerektiğini savunuyor. Öte yandan özellikle ülkücüler Avrasya Tüneli'ne 'Alparslan Türkeş' adının verilmesi için kampanya başlatmıştı. Ülkücüler "Milli projeye milliyetçi isim" sloganıyla başlmattıkları kampanyayı geçtiğimiz günlerde Twitter'da Türkiye gündemine sokmayı başardı.

        104

        GEÇİŞLER OGS VE HGS İLE YAPILACAK

        105

        5.4 kilometrelik iki katlı tünelin hem Avrupa hem de Asya Yakası'nda toplam 8 gişe bulunacak. Geçişler OGS ve HGS ile yapılabilecek. İnşaatın tamamlandığını belirten Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. Yetkilisi İnşaat Mühendis Umut Arda Dündar, "Mekanik ve elektrik, elektronik montajlar yapılıyor. Gişelerde entegrasyon çalışmaları tamamlanmak üzere" dedi.


        106

        52 MİLYON SAAT TASARRUF

        107

        Projede yaklaşık 2 milyon metreküp kazı yapıldı, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı. Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak.

        108

        Araçların yaydığı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaşık 82 bin ton azalacak. Aynı anda 60 taşeron firmanın çalıştığı projede günde bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor. Yapılan harcamalarla Türkiye ekonomisine günde 1.5 milyon liralık bir iş hacmi yaratılıyor.

        109

        GEÇİŞ ÜCRETİ 17 TL


        110

        14.6 kilometre uzunluğundaki proje sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasında yoğun trafikte 100 dakikada alınan yol 15 dakikaya inecek. Raylı sisteme sahip Marmaray'ın aksine Avrasya Tüneli'nden Otomobiller geçecek. Günde 120 bin aracın geçiş yapacağı hesaplanırken, geçiş ücreti 17 TL olacak. Günlük ortalama 2 bin 500 mühendis, teknik eleman ve işçinin çalıştığı tünelin yüzde 99'u tamamlandı.

        111

        Her iki yakanın da bağlantı yollarında trafik işaretleri, sinyalizasyon çalışmaları tamamlandı. Aydınlatma takılırken, sesi azaltan, buzlanmayı ve erimeyi önleyen asfalt kullanıldı. Yap-İşlet Devret modeliyle yaklaşık 1 milyar 245 milyon dolarlık finansmal yapılan tüneli Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş., 24 yıl 5 ay süreyle işletecek. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmadı.

        112

        Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynağı Yapı Merkezi ve SK E&C temin etti. Geçen ekim ayında ilk otomobil geçişini test eden ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan kendi kullandığı makam aracıyla Avrupa'dan Asya'ya 5 dakikada geçti. Erdoğan'a Başbakan Binali Yıldırım da eşlik etmişti.

        113

        Projenin en önemli aşaması 3.4 kilometrelik Boğaz Geçişi. Boğaz Geçişi için dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanıldı. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylık çalışmayı Ağustos 2015'te tamamladı. Toplam bin 674 bilezikten oluşan tünelde, olası depreme karşı dayanıklılığı artırmak için iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi.

        114

        Bilezikler, çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında "TBM" sektöründe dünyada ilk. Bileziklerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı prekast beton segmanlar, Yapı Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri'nde üretildi. Uluslararası sertifika kuruluşunca yapılan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yıl olduğu rapor edildi.

        115

        -Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da yer alacak.
        -Tünel, ileri teknolojisiyle güvenli ve konforlu yolculuk imkanı sağlayacak. -Modern aydınlatma, havalandırma ve düşük eğilimli yolla konfor artacak.
        -Tünelinde her katta iki şeritten tek yönlü geçiş sağlanacak. -Sis ve buzlanma durumunda kesintisiz yolculuk olacak.

        116

        -Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul'daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı olacak.
        -Trafik yoğunluğu azalacak ve egzoz emisyon oranı azalacak.
        -Tarihi yarımadanın doğusunda trafik azalacak.
        -Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerinin trafiği rahatlayacak.
        -Yapısı İstanbul siluetine zarar vermeyecek.
        -7 gün 24 saat hizmet verecek.

        117

        -Sadece minibüs ve otomobiller kullanabilecek.
        -OGS ve HGS ile ödeme yapılacak. Yolcular için ek ücret yok.
        -Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanacak ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmeyecek.
        -Tünel girişlerinde ve içinde 7/24 görev yapan İlk Müdahale Ekipleri olaylara hemen müdahale edecek.

        118


        -Tünel, 7.5 büyüklüğündeki bir depreme göre tasarlandı. Boğaz altında inşa edilen sistem, İstanbul'da 500 yılda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsız hizmete devam edebilecek.
        -2 bin 500 yılda bir olma olasılığı bulunan depremde ise küçük bakımlarla hizmete açılabilecek şekilde inşa ediliyor.

        (Sabah)

        119

        Avrasya Tüneli, 20 Aralık’ta hizmete giriyor. Asya ile Avrupa’nın Marmaray’dan sonra Boğaz’ın altından ikinci buluşması olan Avrasya Tüneli’nin temeli 2011’de atıldı. 1 milyar 245 milyon dolara Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçen tünel yerin 160 metre altına inşa edildi. Yaklaşım yollarıyla toplam uzunluğu 14.6 kilometre olan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki 100 dakikalık yolu 15 dakikaya indirecek.

        120

        Avrasya Tüneli, ‘Avrupa’, ‘Boğaz’ ve ‘Anadolu’ olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. İki katlı olarak inşa edilen Avrasya Tüneli’ne hem Avrupa hem de Anadolu Yakası’ndan girilip çıkılabiliyor. Avrasya Tüneli’nin üst katından Kazlıçeşme’den Göztepe’ye, alt katından ise Göztepe’den Kazlıçeşme’ye gidiliyor.

        121

        Avrasya Tüneli’nin jeolojik tabanı Türk mühendisleri tarafından tasarlanan özel köstebek ile delindi. Tünelin üzerinde 27 metrelik kayalar var, yani tünel İstanbul Boğazı’nın 61 metrelik su kütlesinin altında yer alan 27 metrelik kayanın altına, oyularak yapıldı. Ayrıca Avrasya Tüneli’nin en derin noktasında bulunan baz istasyonu ile cep telefonları çekecek.

        122

        Günde 130 bin aracın geçmesi planlanan Avrasya Tüneli’nin geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV ile minibüsler için 6 dolar + KDV. Avrasya Tüneli yüksek güvenliğiyle de ön plana çıkıyor. Tünelde 24 saat boyunca güvenli, sağlıklı ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş sistemler devreye alındı. Her 300 metrede bir yukarı çıkış alanları konulurken, kazalar için de tünelde birçok revir odası tasarlandı.

        123

        Aynı zamanda tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edildi. Tünelin bir katında yangın çıkması durumunda da öteki katına sıçramayacak şekilde özel malzemeler kullanıldı. Yine tünelde, her noktanın 7 gün 24 saat izlendiği kapalı devre kamera sistemi, olay algılama sistemleri, haberleşme ve ihbar sistemleri yer aldı.

        124

        Avrasya Tüneli’ne Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme’den giriliyor ve yerin üzerinden devam ediliyor. Kennedy Caddesi üzerinde 4 gidiş ve 4 geliş olarak düzenlenen yol, 5.4 kilometre boyunca Samatya ve Yenikapı’dan geçerek Cankurtaran’a kadar uzanıyor.

        125

        Cankurtaran’da ise Boğaz’ın altından geçen tünel bölümü başlıyor. Toplamda 5.4 kilometre uzunluğundaki tünel, farklı teknikler kullanarak İstanbul Boğazı’nda deniz tabanının aşağısına inşa edildi. İki katlı tünelin bir katı gidiş bir katı ise geliş olarak kullanılıyor. Cankurtaran’dan girilen tünele Anadolu Yakası’nda Harem’den çıkılacak.

        126


        Harem’den sonra Eyüp Aksoy Kavşağı’na çıkacak sürücüler buradan Acıbadem, Hasanpaşa, Uzunçayır ve Göztepe’ye ulaşabilecek. 3.8 kilometrelik bu son bölüm boyunca iki adet köprülü kavşak inşa edilirken yol da 4 ve 5 gidiş geliş olarak yeniden düzenlendi. (STAR)

        127

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Boğazı altında inşa edilen ve kamuoyunda "Avrasya Tüneli" olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesinin isminin Bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılacak anketle belirleneceğini söyledi. Bakan Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Marmaray'ın kardeşi" olarak başlatılan Avrasya Tüp Tüneli projesinin 20 Aralık'ta tamamlanacağını hatırlatarak, toplam 14,6 kilometre uzunluğundaki projenin 3 ana bölümden oluştuğunu belirtti.

        128

        Avrasya Tüp Tüneli'nin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişinin delme işlemini Ağustos 2015'te tamamladıklarını ancak Avrupa ve Asya yakalarında yol ve kavşak düzenlemeleri olmak üzere iki önemli kısmın daha olduğunu ifade eden Arslan,

        129

        "Avrupa ve Asya yakalarındaki bağlantı yollarını sözleşmede 55 ay olarak belirlenen zamandan 8 ay önce bitirerek, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Boğaz altından geçiş gibi çok zor fiziki şartlara rağmen kullanılan ileri teknoloji ve mühendislik ile projeyi zamanından önce bitirmemiz gurur verici ve büyük bir başarıdır." diye konuştu.

        130

        "ANKET HERKESE AÇIK OLACAK"

        131

        Arslan, Avrasya Tüneli'nin isminin, internet sitesi üzerinden yapılacak anketle halk tarafından belirleneceğini bildirerek, "Halkımızın projeye olan ilgisi çok büyük. Katıldığımız program ve açılışlarda bu dev projenin isminin ne olacağıyla ilgili birçok soru alıyoruz. Halkımızın yoğun ilgisinden dolayı 20 Aralık’ta açacağımız Avrasya Tüp Tüneli’nin ismi, milletimizin önerisiyle belirlenecek.'Kıtalar birleşiyor alttan, ismi geliyor halktan' sloganıyla bir kampanya başlattık." ifadelerini kullandı.

        132

        Yapılacak anketin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının internet sitesi "www.udhb.gov.tr" üzerinden gerçekleşeceğini dile getiren Arslan, bugün başlayan anketin herkese açık olduğunu söyledi.

        133

        Dileyen herkesin ankete katılabileceğini söyleyen Arslan, "Gelen isim önerilerini 10 Aralık'a kadar alacağız. En çok hangi isim üzerinde görüş bildirilirse o ismi değerlendireceğiz." dedi. Bir ay sonra ulaşıma açılacak projede çalışmalar tüm hızıyla sürerken, geçtiğimiz gün Samatya alt ve üst geçidi tamamlanarak hizmete alındı. Yenikapı'da yapımına devam edilen ve trafiği yerin altına alacak alt geçitte ise çalışmaları sürüyor.

        134

        Deniz altındaki tünel inşaatı tamamlanmasının ardından, karada devam eden bağlantı yollarlındaki çalışma da hummalı bir şekilde sürüyor. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 km iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi.

        135

        Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.

        136

        Tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarına hız verildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.

        137

        Pek çok noktada çalışmalar sona ererken Zeytinburnu, Yedikule, Samatya arasında ki bölüm daha önce hizmete alındı. Geçtiğimiz günlerde çalışmaları tamamlanan Samatya, alt ve üst geçidi de hizmete alınarak araçların kullanımına açıldı.

        138

        Projenin en büyük kavşağı olan Yenikapı kavşağında çalışmalar sürüyor. Asfaltı dökülen ve sadece ince işlikleri kalan kavşak trafiği tamamen yerin altına alıyor. Kavşağın üst bölümü ise peyzaj düzenlemesi yapılarak sadece yaya trafiğine açılacak. Projenin bir çok yerinde ise “Avrasya Tüneli" tabelaları takıldı ancak açılışa kadar üzerleri kapatıldı.

        139

        AVRASYA TÜNELİNİNDE GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE

        140

        Tünelde operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak.

        141

        Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı devre televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle richter ölçeğine göre 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

        142

        SADECE ARAÇLARA PARA ALINACAK

        143

        1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD Dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar, tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Projenin İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor. Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli'nde otomobil içindeki yolcular için ödeme yapılmayacak.

        144

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2011'de Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü görevini yürütürken temeli atılan Avrasya Tüp Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışına bu kez bakan olarak katılacak.

        145

        İstanbul'un iki yakasını Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleştiren Avrasya Tüp Tüneli 20 Aralık'ta hizmete açılacak. Marmaray'dan farklı olarak iki kıtayı karayoluyla bağlayan proje sayesinde 100 dakika süren Kazlıçeşme-Göztepe arası yolculuk, 15 dakikaya inecek. Bakan Arslan'ın genel müdürlük görevini yürütürken ihale sürecinde etkin bir rol üstlendiği projenin temeli 26 Şubat 2011'de atıldı. Kısa sürede yapımı tamamlanan proje açılışa hazır hale gelirken, Arslan da temelini attığı tünelin 20 Aralık'taki açılışında bakan olarak yer alacak.

        146

        OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINDA KESİNTİSİZ YOLCULUK

        147

        Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilen projenin toplam yatırım tutarı 1 milyar 245 milyon dolar oldu. Günde en az 100 bin aracın kullanması planlanan proje, iki katlı inşa edildi. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlayan proje, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk imkanı sunacak. Tarihi yarımadanın batısındaki Zeytinburnu ve Bakırköy ile Anadolu Yakası'nda Üsküdar ve Kadıköy arasında güvenli ve hızlı bir bağlantı sağlayacak Avrasya Tüp Tüneli, yalnızca hafif araçlar tarafından kullanılacak. Tünel, ağır taşıt, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacak.

        148

        24 YIL SONRA KAMUYA DEVREDİLECEK

        149

        Avrasya Tüp Tüneli projesinin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişi, geçen yıl ağustosta tamamlandı. Proje kapsamında Avrupa yakasındaki 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılırken, yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım yerin altına alındı. Asya yakasında ise D-100 karayolunun 3 bin 800 metrelik bölümünde Göztepe’ye kadar yol ve kavşak düzenlemesi yapıldı.

        150

        Mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarıldı. Yapılan çalışmalar 55 ay olarak belirlenen zamandan 8 ay önce yani 47 ayda tamamlandı. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştiren yüklenici firma, tüneli 24 yıl 5 ay süreyle işletecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüp Tüneli kamuya devredilecek.

        151

        Türkiye’nin en büyük prestij projeleri arasında gösterilen Avrasya Tüp Tüneli, geçen yıl tünelcilik alanında dünyanın en önemli birliği olarak sayılan Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından "Yılın Büyük Projesi" ödülüne de layık görüldü. Halihazırda yapımı devam eden toplam 5,78 kilometre uzunluğundaki Kasımpaşa-Sütlüce ve Libadiye-Çamlıca tünellerinde son aşamaya gelindi.

        152

        İBB'nin Avrupa'da 22, Asya'da 6 tane tünel projesi var. 2019 yılına kadar hizmete alınması planlan yaklaşık 98 kilometre uzunluğunda 17 tünel projesi bulunuyor. Örneğin Kağıthane'den tünel ile Bayrampaşa'ya oradan Bağcılar'a kadar gidilebilecek.

        153

        Dolmabahçe ile Levazım arasına yapılacak tünel Cendere yolu Ayazağa'dan Baltalimanı'na oradan da Çayırbaşı'na kadar uzanacak. Bu sayede Beşiktaş'tan Sarıyer'e yer altından kesintisiz ulaşım sağlanacak.

        154

        Kağıthane'den Büyükçekmece'ye bağlanacak yaklaşık 52 kilometrelik tünel 6 ilçeyi bir bine bağlayacak. Kağıthane'den başlayacak tünel Bayrampaşa, Bağcılar üzerinden Küçükçekmece'ye Avcılar üzerinden de Büyükçekmece'ye kadar uzanacak.

        155

        2019 sonrası için ise 11 tünel projesi bulunuyor. Projeler, Davutpaşa - Samatya, Merter - Kazlıçeşme, Kadıköy-Kuşdili tünelleri dahil yaklaşık 47 kilometre uzunluğunda olacak. Bu sayede 2019 öncesi ve sonrası tünellerle birlikte 2023'e kadar İstanbul'un altına 145 kilometre yeni yol inşa edilmesiyle trafiğin rahatlaması hedefleniyor.

        156

        AVRASYA TÜNELİYLE ENTEGRE OLACAK

        157

        Üsküdar Sahil trafiğini rahatlatmak için yaklaşık 24 kilometre uzunluğunda tünel inşa edilecek. Proje, Harem-Beylerbeyi, Beylerbeyi-Çengelköy, Çengelköy-Küçüksu, Küçüksu-Kavacık ve Kavacık-Çubuklu olmak üzere 5 ayrı etap halinde tamamlanacak. Bu sayede Beykoz, Avrasya Tüneli'ne yer altından entegre edilecek.
        Yeni Şafak

        158

        İŞTE ÖDÜLLÜ AVRASYA TÜNELİ'NİN GÜZERGAHI, GEÇİŞ ÜCRETİ VE TÜM DETAYLAR

        159

        Avrasya Tüneli, Engineering News Record (ENR) Dergisi tarafından 2016 yılı için "Dünya Çapında En İyi Tünel Projesi" seçildi. Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ'den (ATAŞ) yapılan açıklamaya göre, Avrasya tüneli, ABD'de 1874 yılından beri yayımlanan dergi tarafından dünya çapında en iyi projelerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen etkinlikte ödül aldı.

        160

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli, bu sene tünel ve köprüler kategorisinde dünya çapında yılın en projesi seçildi.

        161

        New York'ta düzenlenen ödül törenine projenin yatırımcıları Yapı Merkezi ve SK E&C yetkililerinin yanı sıra projeye katkıda bulunan ve alanında lider uluslararası teknik danışmanlar katıldı. Törende Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, ATAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Seok Jae Seo ve ATAŞ Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

        162

        Proje için layık görülen ödülü ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu aldı. Arıoğlu, törende yaptığı konuşmada, Avrasya Tüneli'nin hem Türkiye hem de dünya mühendisliği açısından bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, dünyanın ilgisini çeken bir projeyi İstanbul'da hayata geçirdiklerini bildirdi.

        163

        Arıoğlu, tüneli, çok karmaşık ve sismik aktivitesi yüksek bir jeolojik yapıda, 106 metre derinliklere inerek, 13,7 metre çapında yaptıklarını kaydederek, bu tünel projesini uzun ömürlü ve güvenli kılarak inşa etmeyi başarmanın dünyanın ilgisini çektiğini aktardı.

        164

        Projenin başarıyla hizmete girmesinin, bugüne kadar cesaret edilmemiş birçok proje için cesaret vereceğini bildiren Arıoğlu, "Daha derine, daha büyük çapla, daha uzağa doğru yeni bir tünelcilik akımı başlatacaktır. Bu nedenlerle Avrasya Tüneli'ni tünelcilikte yeni bir çağ başlatan proje olarak nitelemiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. Açılışının 20 Aralık'ta yapılması beklenen Avrasya Tüneli, daha önce de uluslararası ödüllere layık görülmüştü.

        165

        8 EKİM'DE İLK KEZ ARAÇLA GEÇİŞ YAPILMIŞTI

        166

        Avrasya Tüneli'nden ilk geçişi Avrupa'dan Asya Kıtası'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makam otomobili ile gerçekleştirdi.

        167

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Aralık'ta hizmete açılması planlanan Avrasya Tüneli şantiyesini ziyaret etti. Erdoğan, kendi kullandığı makam aracıyla başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte tüneli geçerek yetkililerden bilgi aldı.

        168

        Avrasya Tüneli'nden ilk geçişi Avrupa'dan Asya Kıtası'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makam otomobili ile gerçekleştirdi. Erdoğan'ın kullandığı makam otomobilinde yanında Başbakan Binali Yıldırım'ın bulunduğu görüldü

        169

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan Avrasya Tüneli Projesi'nde heyecanla beklenen 'ilk otomobil yolculuğu' gerçekleşti.

        170

        ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve ATAŞ CEO'su Seok Jae Seo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a çalışmalar hakkında bilgi verdi.

        171

        20 Aralık'ta hizmete açılması için çalışmaların 7 gün 24 saat kesintisiz olarak ve büyük bir heyecanla yürütüldüğü Avrasya Tüneli'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'dan ve Avrupa yakasına deniz tabanı altından otomobille geçti.

        172

        Geçiş sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan şantiye alanında bir konuşma yaptı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

        173

        "Bugün Türkiye'nin tarihi projelerinden bir tanesinin daha testini yaptık. 20 Aralık'ta da açılışını birlikte yapacağız. 14 yılda ulaşım sektöründe tarihi adımları attık, gerçekleştirdik."

        174

        "Olmaz denilenler oldu. Yapılamaz denilenler yapıldı. Palavra diyenler, aldandı. Bizler doymadık. Çok çalışacağız, gayret edeceğiz dedik. Milletimizin asırlardır devam eden beklentilerini gerçekleştireceğiz."

        175

        "Marmaray'ı kullanarak 156 milyon kişi geçti. Bunlar hayaldi ve bu inancın içerisinde olanlar gerçekleştireceği işler bunlar. Raylı sistemden sonra şimdi lastikli sisteme geçiyoruz."

        176

        "Test yaptık, Avrupa'dan Asya'ya, Asya'dan Avrupa'ya geçişini yaptık. İnşallah 20 Aralık'ta da açılışı yapılacak. Muhteşem bir açılış ile bir arada olacağız."

        177

        "Artık her şey hız kazandığı için biz bu projeler çok mutlu ediyor. Tüm bu tüneller birbirine bağlanıyor. Her türlü güvenlik önleminin düşünüldüğü projeler ile artık hava sisliymiş rüzgarlıymış... Böyle problemler olmayacak. İster Marmaray'ı kullan, ister Avrasya Tüneli'ni..."

        178

        Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos'ta hizmete açılırken, Boğaz'ın iki yakasını bu kez yer altında birleştiren Avrasya Tüneli'nin çalışmalarında da sona gelindi. Yap-işlet-devret modeliyle Türk- Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı'nın altına yapılan 14.6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar 7/24 devam ediyor.

        179

        Proje kapsamında, Kazlıçeşme 'U Dönüş' yapısı tamamlanırken, Yenikapı ve Samatya alt geçitlerinin imalatı ve diğer yol işlerinde son aşamaya gelindi. Sabah'ın haberine göre, Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem- Göztepe arasındaki bağlantı yollarına tünel istikametini gösteren tabelalar da yerleştirildi.

        180

        Yer üstünde olduğu gibi yeraltında da hummalı bir çalışma yürütülüyor. Avrasya Tüneli'nin asfalt çalışması tamamlandı. Çalışmaların belirlenen takvime uygun olarak sürdüğü, açılışın ise 20 Aralık'ta yapılacağı belirtildi. 2011 yılında başlanan, 1 milyar 250 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Boğazı'nın 106 metre altında yapılan Avrasya Tüneli'nden günde 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor.

        181

        Avrasya Tüneli'nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde uygulanan Serbest Geçiş Sistemi yerine hali hazırda Boğaz Köprüsü'nde uygulanan şeritler arası ada barındıran gişe yapıları yapılacak. Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak olup trafik sıkışıklığına yol açabilecek nakit toplama olmayacak. Buna karşın OGS ve HGS kullanıcıları için farklı şeritler olmayacak, tüm şeritlerden geçiş yapılabilecek.

        182

        Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından karayolu trafiği ile birbirine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi’nde geri sayıma başladı. Tünel inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Son hazırlıkların yapıldığı tünel, 20 Aralık’ta açılacak. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.

        183

        Tünel inşaatının büyük ölçüde tamamlanmasının ardından bağlantı yollarına hız verilirken,pek çok noktaya "Avrasya Tüneli" tabelaları konuldu ve açılışa kadar üzerleri kapatıldı. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 kilometre. Bu uzunluğun 5.4 kilometrelik bölümü İstanbul boğazının altından geçiyor. Tünel Richter ölçeğine göre 9 şiddetinde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

        184

        İstanbul’u trafiğini rahatlatması beklenen Türkiye’nin ilk denizaltından geçen tüneli, Avrasya tünelinde artık sona yaklaşılıyor. Deniz altında tünel inşaatı sürerken, karada devam eden bağlantı yollarlındaki çalışmada hummalı bir şekilde sürüyor. Göztepe-Kazlıçeşme arasında hizmet verecek projenin toplam uzunluğu 14,5 iken bunun 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altında inşa edildi. Proje otomobillerin ve minibüslerin geçeceği 2’şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Köprünün deniz altındaki en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre olurken, bu noktada tünel deniz tabanın 55 metre altından ilerliyor.

        185

        Tünel inşaatının 22 Ağustos 2016 tarihinde tamamlanmasının ardından bağlantı yolları ve buralarda yapılacak araç ve yayalar için yapılan alt ve üst geçiş çalışmalarına hız verildi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.

        186


        Pek çok noktada çalışmalar sona ererken en büyük kavşaklardan biri olan Yenikapı kavşağında çalışmalar sürüyor. Kaba inşaatları tamamlanan köprü ve alt geçitlerin ince işçiliklerinin yapımına devam ediliyor. Projenin bir çok yerinde ise "Avrasya Tüneli" tabelaları takıldı, ancak açılışa kadar üzerleri kapatıldı.

        187

        Tünel’de operasyon merkezi 24 saat boyunca tünelin güvenli çalışması, trafiğin kesintiye uğramadan akması için çalışacak. Her 600 metrede bir konumlanan emniyet şeritleri, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan ve tünel boyunca uzanan acil tahliye sistemi ile güvenli bekleme alanları, anlık bilgi akışı için genel anons sistemi bulunacak.

        188

        Ayrıca tünelde her noktasından erişilebilen haberleşme ve ihbar sistemi, tünelin her noktasının 7x24 izlendiği kapalı Devre Televizyon sistemi ve olay algılama sistemleri, yangına dayanıklı yüzey kaplaması, tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın söndürme sistemleri bulunuyor. Tünel fay hatlarına yakınlığı nedeniyle Richter ölçeğine göre 9 şiddetinde bir depreme dayanacak güçte yapıldı.

        189

        1 milyar 245 milyon 121 bin 188 ABD Dolarlık projeyi tamamlayacak firmalar tüneli 24 yıl 5 ay boyunca işletecek. Projenin İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergaƒhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor.

        190

        Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 Dolar artı KDV, Minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Sadece araç geçiş ücreti alınacak olan Avrasya Tüneli’nde yolucular için ödeme yapılmayacak.
        DHA

        191

        Yüzde 89'u tamamlanan tünel, bittiğinde, kara tünelleriyle birlikte 5.4 kilometre olacak. Tünelin en derin noktası ise eksi 106.4 metre. Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 55 metre, denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği ise 62 metre olacak.

        192

        Tünel tür afet senaryoları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Tünel, ana Marmara fayında oluşabilecek 7.5 büyüklüğünde bir depreme göre inşa edilirken, Boğaz'ın altındaki sistem,İstanbul'da 500 yılda bir görülebilecek en büyük depremde bile hasarsız hizmete devam edebilecek, 2 bin 500 yılda bir meydana gelme olasılığı olan depremdeyse küçük bakımlarla hizmete açılabilecek.

        193

        Milliyet'in haberine göre Tünelde kaza ve patlama gibi acil durumlarda her 200 metrede bir sığınma odaları bulunacak. Tehlike anında odalara giren yolcular, gaz ve dumandan etkilenmeyerek tahliye merdivenleriyle alt ve üst bölümlere geçecek.

        194

        Havalandırma sistemindeki gelişmiş jet fanlar, içeriye sürekli temiz hava sağlayacak. Elektrik enerjisi hem Asya, hem de Avrupa yakasından sağlanacak. Her iki yakada da elektrik kesintisi yaşanırsa, devreye giren güçlü Jeneratör ve kesintisiz güç kaynağı sistemleri, aksama yaşanmamasını sağlayacak.

        195

        Avrasya Tüneli'nin tamamlanmasıyla 100 dakikayı bulan Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresi 15 dakikaya kadar inecek. Projede deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen 5.4 kilometrelik iki katlı tünelin deniz altındaki kısmı 3.34 kilometre uzunluğunda olacak. Projenin tamamı yani Kazlıçeşme ve Göztepe arasındaki mesafe ise 14.6 kilometre. Tünel için Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9.2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve çalışmaları, araç alt geçitleri ve yaya üst geçit çalışmaları devam ediyor.

        196

        Avrasya Tüneli, biri gidiş biri geliş olmak üzere iki katlı olarak inşa edildi. Yalnızca hafif araçların geçişi için tasarlanan tünelden, Otomobil ve minibüsler geçebilirken en fazla 2.80 m yükseklikteki araçlar yararlanabilecek. Ağır taşıtlar, motosiklet ve yayalar geçemeyecek.

        197

        Tünelde maksimum hız saatte 70 km olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+kdv, minibüsler için 6 dolar+kdv karşılığı Türk Lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini HGS ve OGS aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

        198

        Tünelde arıza yapan araçlar için her 600 metrede bir cep şeritleri bulunuyor. 7/24 kapalı devre kamera ve olay algılama sistemleriyle izlenecek tünelde, acil bir durumda hızla müdahale edilebilecek. Türkiye'de ilk kez bir tünelde tam LED aydınlatma kullanılacak.

        199

        Tünelde kademeli aydınlatma sistemi de uygulanacak. Böylece tünel giriş ve çıkışlarında sürücülerin tünele ve gün ışığına kolayca adapte olmaları sağlanacak. Radyo frekanslarından sürücüler bilgilendirilecek. Diğer tünellerden farkı ise alt ve üst bölümlerdeki araçlara farklı frekanslardan bilgilendirilme yapılacak olması.

        200

        Tünel uzunluğu (deniz altından): 3.34 km
        Toplam tünel uzunluğu: 5.4 km
        Güzergah uzunluğu: 14.6 km

        201

        Yolculuk süresi: 15 dk
        Maliyeti: 1.3 milyar $
        Tüneldeki şerit sayısı: 2x2
        Günlük araç geçiş sayısı: 120 bin

        202

        Tüneldeki en derin nokta: -106.4 m
        Tüneldeki hız sınırı (Saatte): 70 km
        Tünelin iç çapı: 12.5 m
        Tüneldeki eğim: % 5

        203

        Anadolu ve Avrupa yakalarını denizin altından karayolu trafiği ile ilk kez bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi'nin tamamlanmasına aylar kala çalışmalar havadan drone ile havadan görüntülendi. Başbakan Binali Yıldırım'ın 20 Aralık'ta hizmete sunulacağını açıkladığı projedeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

        204

        Proje kapsamında Kazlıçeşme'yi Avrasya Tüneli'ne bağlayacak olan yolların büyük ölçüde tamamlandığı havadan çekilen görüntülerle net bir şekilde görüldü. Çalışmalar son hızla devam ederken Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasındaki bağlantı yollarına tünel istikametini gösteren tabelalar da yerleştirildi. Sahil boyunca Avrasya Tüneli'ni birleştirecek olan bağlantı yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitlerin oluşturulma çalışmalarının da devam ettiği görüntülendi.

        205

        Kazlıçeşme-Göztepe hattını birleştirmek için kurulan Avrasya Tüneli Projesi, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında araç ile 100 dakikaya varan ulaşım süresi 15 dakikaya kadar inecek. Avrasya Tüneli Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte vatandaşlar araçları ile hızlı bir şekilde seyahat edebilecek.

        206

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Avrasya Tüneli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan "Avrasya Tüneli'nde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda Avrasya Tüneli'ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak. Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti 5 dolar artı KDV olacak" dedi.

        207

        Deniz tabanının altından iki yakayı ilk kez birbirine bağlayacak karayolu tüneli, İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek. Toplam uzunluğu 14,6 kilometrelik olan güzergahın 5,4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirilecek. Tüp geçişinin yüzeye çıktığı Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yolların genişletilmesine yönelik çalışmalara hız verildi.

        208

        Hem Asya hem de Avrupa yakalarında yol genişletme çalışmalarına hız verilirken, trafiğin akıcı hale gelmesi için yol boyunca çok sayıda alt ve üst geçit de inşa edilecek. Avrupa yakasındaki ana arter olan Kennedy Caddesi'nin her iki yönde 4'er şeritli hale getirilmesi çalışmalar devam ediyor. Asya yakasında ise da ise yollar kimi yerde her iki yönde 4'er kimi yerde ise 5'er şeride kadar çıkarılacak.

        209

        Avrasya Tüneli Projesi için hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi'ne göre Anadolu yakası Göztepe bölgesinde 2 adet köprülü kavşak, 1 alt geçit, 1 üst geçit, 3 yaya köprüsü inşa edilecek. Avrupa yakasında ise sahil trafiğini rahatlatmak için 5 adet U dönüşü alt geçidi, 7 adet yaya geçidi yapılacak. Bu çalışmalarla yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya inmesi planlanıyor.

        210

        Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2017'nin ikinci yarısında bitirilmesi planlanan Avrasya Tüneli’nin bu yılın sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Projeyi belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olacağız" demişti. Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Marmaray'ın kardeşi" olarak başlatılan Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde sona yaklaşıldığını söylemişti.

        211

        Toplam uzunluğu 14,6 kilometre olan projenin 3 ana bölümden oluştuğunu ifade eden Yıldırım, "Avrasya Tüneli projesinin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişini 2015 yılının Ağustos ayında tamamlamıştık, ancak Avrupa ile Asya yakalarında yol ve kavşak düzenlemeleri olmak üzere iki önemli kısım daha var. "

        212

        "Yani bağlantı yolları. Avrupa yakasında 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme’ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak, yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım da yer kotunun altına alınacak. Asya yakasında ise D-100 karayolunun 3 bin 800 metrelik bölümünde Göztepe’ye kadar yol ve kavşak düzenlemesi yapılarak, mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.

        213

        Yıldırım, sözleşmeye göre Avrasya Tüneli projesinin 2017'nin ikinci yarısında hizmete girmesinin planlandığını anımsatarak, projeyi belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olacaklarını belirtmişti.

        214

        Avrasya Tüneli'nin 2016 sonunda hizmete gireceği müjdesini veren Yıldırım, "Boğaz altından geçiş gibi çok zor fiziki şartlara rağmen kullanılan ileri teknoloji ve mühendislikle projeyi zamanından önce bitirmemiz gurur verici ve büyük başarı." demişti.

        215

        Yıldırım, Avrasya Tüneli'nin başta İstanbul olmak üzere Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, geçen yıl projenin kullanılan ileri teknoloji dolayısıyla Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından "Yılın Büyük Projesi" ödülüne layık görüldüğünü hatırlatmıştı. Avrasya Tüneli Projesi İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi kapsamında Sarayburnu- Kazlıçeşme, Kazlıçeşme-Göztepe arasında başlatılan çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.

        216

        Projenin 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir bir teknoloji ile inşa edilen otomobillerin geçeceği 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor. Avrupa ve Asya yakalarında 9.2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve yenileme çalışmaları yapılıyor.Bu amaçla bir süre önce trafik düzenlemesi yapılan Sarayburnu-Kazlıçeşme hattında da çalışmalar devam ediyor.

        217

        Fatih, Sahil Kennedy caddesinde yapılan çalışmalarda yollar genişletilip, yenilenirken araç alt geçitleri ve yaya üst geçişleri inşa edildiği belirtildi. Havadan görüntülenen bu bölge dev bir şantiyeye dönmüş durumda. Trafik düzenlemesi ile kapatılan bölümlerde çalışmaların hızla sürdüğü bazı bölgelerde yolların ve bağlantı tünellerinin ortaya çıkmaya başladığı görüldü.

        218

        Proje 1 milyar 245 milyon dolarlık yatırım bedeli ile hayata geçiriliyor. 55 ayda bitmesi hedeflenen projenin 2017 yılının ilk 6 ayı içinde bitirilmesi planlanıyordu. Projenin 2016 yılının sonlarına yetiştirilmesi planlanıyor. İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor. Projeyi tamamlayacak firmalar tüneli 29 yıl boyunca işletecek. Proje; 7,5 büyüklüğünde bir depremde zarar görmeyecek şekilde planlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ