Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Osmanlı mutfağı Katar’a gidiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM/GAZETE HABERTÜRK

        Tarihi 1888'e dayanan Hacı Abdullah Lokantası, 1915'ten beri Taksim'de Türk ve Osmanlı mutfağını temsil ediyor. 128 yılı geride bırakan lokantanın tek şubesi bu ay Zorlu Center'da hizmete girdi; ancak, Hacı Abdullah bir açıldı pir açıldı. JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ve Zorlu Gayrimenkul Grup Başkanı Mesut Pektaş'ın alışveriş merkezinde (AVM) şube için zor ikna ettiği lokantanın patronu Abdullah Korun, Katar ve Dubai'de şubeleşme için görüşmelere başladı. Artan terör olaylarının ardından turistlerin ayağını kestiğini belirten Korun, “Araplar en önemli müşterilerimiz. Bu ara eskisinden çok daha az uğruyorlar. Hem bu açığı kapatmak hem de yerinde hizmet etmek için Dubai ve Katar'a açılmayı düşünüyoruz” dedi. Daha önce de kendilerine bu yönde teklifler geldiğini kaydeden Korun, “ABD, Suudi Arabistan, Dubai'den franchise teklifleri geldi. Ancak benim gönlüm en çok Katar'da. Nisan sonunda Dubai'ye bir ziyaretimiz olacak. Aklımdaki şubeleşme yatırım ortaklığı şeklinde. Bayilik vermem” diye konuştu.

        'HİÇBİR DÖNEM BU KADAR KÖTÜ OLMAMIŞTI'

        19 Mart'ta İstiklal Caddesi'nde patlayan canlı bombanın ardından işlerin kesildiğini söyleyen Korun, “Ben 34 kişinin hayatını kaybettiği 1977'deki 1 Mayıs'ı da, 2003'te İngiliz Konsolosluğu'nda patlatılan bombayı da hatırlıyorum. Hem yerli müşteri, hem turist açısından hiçbir dönem bu kadar kötü olmamıştı. Avrupalılar da gelmiyor” yorumunu yaptı. Taksim'de müşteri kaybının yüzde 90'a vardığını belirten Korun, şöyle devam etti: “Elde 10 kişiden 1'i kaldı. Her şey üst üste geldi. İnsanlar yoruldu. Taksim'deki olay son damlaydı galiba. Son 1-2 haftada kıpırdanma var ama ancak yüzde 2-3 civarında etki etti. Zorlu Center şubesi şu an bize ilaç gibi geldi. Burada yalnız AVM'ye gelenler değil, Raffles Otel de olduğu için önümüzdeki dönemde turistik açıdan daha faydalı olacak.”

        'GÜNDE 150-200 ÇEŞİTTEN 80'E İNDİK'

        “6 aydır cepten yiyoruz” diyen Abdullah Korun, tasarruf önlemleri aldıklarını söyledi. Günde 150-200 çeşide yakın yemek çıkarırken, birkaç haftadır bunu 80 çeşide kadar indirdiklerini belirten Korun, “Ziyan olacağına pişirmeyiz. Önemli olan ayakta kalmak. Böyle tarihi bir işletmeyi kapatacak değiliz” dedi. Zorlu Center'daki şube için 5 milyon TL civarında yatırım yapıldığını ve henüz açılışı duyurulmadan yüzde 40 doluluğa ulaştıklarını söyleyen Korun, “İşler yolunda giderse Türkiye'nin çeşitli illerine yayılabiliriz. Yemek paylaşmak gereken önemli bir kültür” diye konuştu.

        ERDOĞAN AYVA TATLISI SEVİYOR

        Her dönemde ünlü simaları, siyasetçileri ve iş insanlarını ağırlayan Hacı Abdullah Lokantası'nda yemek yiyen isimler arasında Erdal İnönü, Aziz Nesin, Ayhan Işık, Çetin Altan, Yılmaz Güney de var. Yakın tarihin müdavimlerinden biri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan için “En iyi müşterilerimizden” diyen Abdullah Korun, Cumhurbaşkanı'nın en sevdiği yemekleri de sıraladı: Ballı, muzlu, kaymaklı ayva tatlısı, hünkar beğendi, enginar, lüfer, pancar turşusu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ