Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sabancı, sanayide ağırlığını artıracak - İş-Yaşam Haberleri

        Yavuz BARLAS / GAZETE HABERTÜRK

        Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, orta ve uzun vadede Türkiye’de sanayi sektörünün daha iyi performans göstermesini beklediklerini belirterek organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi. Kurtul, çimento ve otomotiv yan sanayiinde satın alma fırsatlarına baktıklarını, Temsa için önemli bir pazar fırsatı gördükleri elektrikli otobüs yatırımlarını desteklemek adına pil yatırımı için ortak arayışları olduğunu açıklayarak “İleri teknoloji yatırımlarında ortaklıklara açığız. Bu konuda kamu tarafında da desteklere ihtiyaç olabilir. Örneğin belediye araçlarının sadece yüzde 10’u yerli eletrikliye ayrılabilir” dedi. Kurtul, mevcut portföyde hep yabancı şirketlerle ortak olduklarını da ifade ederek, “Ortaklık kültürü konusunda yüksek deneyime sahip en eski şirketlerden biriyiz. Türk ortaklıklara da sıcak bakıyoruz” ifadesini kullandı. FC Barcelona ile 4 sezonu kapsayan bir sponsorluk anlaşması yapan Sabancı Holding, ilk çeyrek bilanço performansını ve 2016 hedeflerini gazetecilerle İspanya’nın Barcelona şehrinde paylaştı.

        BANKA PAYI 3-4 PUAN AZALIR

        Zafer Kurtul, Sabancı Holding’in portföyünde Akbank’ın payının yüzde 44, sigortanın payının yüzde 4, enerjinin payının yüzde 14, perakendenin payının yüzde 11, sanayinin payının yüzde 17 ve çimentonun payının yüzde 7 olduğu bilgisini paylaşarak önümüzdeki dönemde portföyde ağırlıkların bir miktar değişeceğini aktardı. Kurtul, bu portföy dağılımını “Olabilecek en optimum dağılım” olarak nitelendirerek “Bundan sonra aynı resim olmayabilir. Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösteren bir sektör olacak. Portföyü bir balans etmemiz lazım. Bu balansı yaparken de bankanın ağırlığı bir miktar değişecek. Öncelik, daha ileri teknoloji, yeni ürün ve inovasyonun olduğu sanayi sektörü olacak. Enerjinin payı azalabilir ya da sabit kalabilir. Banka 3-4 puan azalabilir. Bu da sanayiye eklenebilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

        'SATIN ALMADA ALTERNATİFİMİZ BİRDEN ÇOK'

        Organik büyüme yatırımlarının yüzde 55’inin enerjiye, kalan yüzde 45’in ise sanayi ağırlıklı diğer şirketlere akacağını anlatan Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, inorganik yatırım fırsatlarını da kaçırmayacaklarını vurguladı. Öncelikli satın alma fırsatı olarak çimentoyu gösteren Kurtul, şöyle konuştu: “Burada özellikle dış pazarlara bakıyoruz. Uzun yıllardır bu hedefimizdi. Avrupa da olabilir, Amerika da. İkinci olarak sanayiye bakıyoruz. Mevcut şirketlerimize sinerji yaratacak, ihracat potansiyelinin olduğu otomotiv yan sanayiinde olabilir. Kordsa ve Brisa ile sinerji yapabileceğimiz bir yan sanayii yatırım fırsatı olabilir. Bir diğeri Temsa’nın elektrikli otobüs yatırımına destek olabilecek pil sektörüne bakıyoruz. Kompozit ürün bizim için büyüme ve ihracat fırsatı.”

        ‘PİYASALAR DALGALI GEÇECEK’

        Zafer Kurtul, başta ABD ve Avrupa’dan gelmek üzere veri bağımlısı haline gelen piyasalarda önümüzdeki dönemin volatil geçeceğini söyledi. Kurtul, son siyasi gelişmelerden ise büyüme hedefleri açısından bir etki beklemediklerini belirtti.

        Kordsa Global CEO’su CENK ALPER: Balistik korumalı yerli miğfer yapmak için çalışıyoruz

        -Çelik yelek değil belki ama güçlendirilmiş kompozit malzemeyle yerli miğferi yapmak için çalışıyoruz.

        -Çevre dostu yeşil kord bezinde sektörde ilk olma yolunda ilerliyoruz. Zararlı maddeleri çıkarttık ve ‘yeşil’ kord bezi ürettik. Belli bir bedel karşılığında satma aşamasındayız. Rakiplerimize ürettiğimiz teknolojiyi lisanslama konusunda ilerliyoruz. Uzakdoğulu bir rakibimizle lisans anlaşması imzalamak üzereyiz. Kordsa’nın satılabilir 260 patentinden biri bu. 260 patent için 10 yıl harcadık. Yılda 10 milyon dolar Ar-Ge harcaması, yaklaşık 10 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaparız.

        -Kompozitte ana hedef alanlarımız havacılık, otomotiv, spor malzemeleri, basınçlı kaplar, medikal ekipmanlar. Betondaki çatlakları önleyici ve betonu güçlendirici lif ürettik. İlk uygulamalarından bir tanesi 3. Boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gişe betonları. Çelik yerine bu betonları kullanmak çok ciddi avantaj sağlıyor.

        -Kompozit malzemenin hafifletme ve balistik koruma özelliği var. Savunma sanayiinde uçak, helikopter gibi uygulama alanları var. Yerli, yabancı yaklaşık 15 firma ile geliştirme projelerine başladık.

        -Temsa ile Kordsa sinerjisiyle otobüslerde bagaj kapaklarını kompozit malzeme ile ürettik. Kapak üretimi bitti, yol testleri başladı. Temsa otobüsüne 4 koltuk daha koyabilecek. Ağırlığı hafiflettikçe hacmi büyütebiliyorlar. Biz hafifletiyoruz. Otobüs şirketlerine inanılmaz bir avantaj sağlıyor olacak. Ya yakıttan tasarruf sağlıyorsun ya da daha fazla yolcu taşıyabiliyorsun. Şimdilik 25 katı fiyatı var ama ömrü boyunca inanılmaz bir yakıt tasarrufu sağlıyor. Bütün endüstri bunun fiyatını düşürmek için çalışıyor.

        'PİST ZEMİNİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

        Alper, nükleer santral inşaatı ve yerli otomobilde fırsat beklediklerini, yeni havalimanı pisti zemin güçlendirmesi için çalışmaları olduğunu söyledi.

        Sanayi Grup Başkanı MEHMET HACIKAMILOĞLU: ASELSAN ile yerli otobüsü bitirmek üzereyiz

        -Temsa’nın elektrikli otobüs üretiminde kayda değer gelişme sağladık. Yüzde 100 yerli omayan ilk elektrikli otobüsü ürettik ve bunu Adana Belediyesi kullanıyor. ASELSAN ile birlikte yüzde 100 yerli otobüsü bitirmek üzereyiz.

        -Çimsa’nın yeni bir çimentosu var. Kalsiyum alüminatlı çimento. Çok niş bir ürün ve teknolojisini satın almanız mümkün değil. Normalde bir çimentonun 28 günde alacağı mukavemeti 6 saatte alabiliyor. Diyelim ki havaalanında bir masa büyüklüğünde bir onarım yapacaksınız. Bu çimentoyla yapınca 6 saat sonra uçak indirebiliyorsunuz. Balistik gücü de var. Karakol saldırılarında füze atılınca duvarlar yıkılıyor. Ama bu çimentoyla yapacağınız plakalarla o karakolları güçlendirebilir miyiz diye çalışıyoruz. Türkiye’de Çimsa Mersin’de üretebiliyor, dünya üzerinde de 3-4 üreticisi var.

        İnsan Kaynakları Grup Başkanı NERİMAN ÜLSEVER: Asgari ücretin direkt etkisi 89 milyon TL

        -Bizde asgari ücretle çalışan kimse yok. Asgari ücretin bir tık üzerinde çalışan var. Asgari ücret artışının ardından yaptığımız düzenleme ile domino etkisiyle yukarı çekilme oldu. Toplam toplulukta ortalama yüzde 17.6 gibi bir maaş artışı oldu. Hiyerarşiyi taşıyıp mesafeleri tutmak zorundayız. Direkt asgari ücretin etkisi 89 milyon TL oldu.

        Sabancı Holding CFO’su BARIŞ ORAN: Euro tahmini 3.51 dolar 3.17 TL oldu

        -Grup şirketlerinde başta perakende olmak üzere enerjide de kârlılığa odaklandık. Yatırımları sindirme dönemi sürüyor ve verimlilik ile bunu sağlamaya çalışıyoruz.

        -Bütçemizi yaparken sene başında Euro için tahminimiz 3.55, dolar 3.22 TL’ydi. Şimdi Euro 3.51 TL, doları 3.17 TL kullanıyoruz.

        Brisa Genel Müdürü YIĞIT GÜRÇAY: Lastikte Avrupa ve İran’a odaklandık

        -Katma değeri olan ihracatı nasıl büyütürüz diye bakıyoruz. Satışların yüzde 30 ihracattan ve bunun da yüzde 78’i Lassa’dan geliyor. 70 ülkeye satış yapıyoruz. Avrupa’nın önemli pazarları ve İran odaklandığımız ülkeler. Avrupa’da pazar 1 büyüyorsa biz 2 misli büyüyoruz. Türkiye’de 3 lastikten 1’i Brisa. Sadece bu yıl Brisa’da 190 milyon TL'ye varan yatırım planlıyoruz.

        SABANCI'DA SATIŞLAR YÜZDE 23 ARTTI

        Sabancı Holding, 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde banka dışı kombine satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırarak 8 milyar 260 milyon TL’ye yükseltti. Holdingin toplam net satışı ise aynı dönemde 13.6 milyar TL düzeyinde oluştu. Toplam varlıklarını 31 Mart itibarıyla 272 milyar 517 milyon TL’ye, toplam konsolide özkaynaklarını 21 milyar 176 milyon TL’ye ulaştıran Sabancı Holding’de yılın ilk 3 ayındaki konsolide net kâr ise 641 milyon TL oldu. Sabancı Holding’de banka dışı operasyonel kâr ise 1.8 milyar TL. Özkaynakları da 21 milyar TL’yi geçti.

        PERAKENDEDE VERİMLİLİK VE KÂRLILIĞA ODAKLANACAK

        Perakende sektöründeki gelişmeleri de değerlendiren Zafer Kurtul, Carrefoursa’da yönetim kendilerine geçtikten sonra hem satın almalarla ölçek büyüttüklerini hem de altyapıya yatırım yaptıklarının altını çizerek sektör dinamiklerini birkaç yıl öncenin sigorta sektörüne benzettiğini de belirtti. Kurtul, “Yeni aldığımız mağaza ve şirketlerin mevcut sisteme entegre edilmesi gerek. Kârlılık anlamında Carrefoursa’da bir gelişim göreceğiz. Perakende de kârlılıklar rekabetten ve büyüme iştahından dolayı ikinci planda. Şimdi verimliliğe ve kârlılığa odaklanacağız” yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ