Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gözler Almanya ve Türkiye'nin ekonomik ilişkilerine çevrildi - İş-Yaşam Haberleri

        Meltem ERSOY/GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’nin en büyük ticari partneri Almanya’da Federal Meclis dün 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı onayladı. Kararla birlikte gözler iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin etkilenip etkilenmeyeceğine çevrildi. Keza, Almanya Türkiye’nin yaptığı ihracatta 13.4 milyar dolarla 1, ithalatta ise 21.3 milyar dolarla Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Her ne kadar 2015 yılında küresel ekonomik gelişmeler ve talep gerilemesi nedeniyle Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı önceki yıla kıyasla yüzde 11.4 azalmış olsa da, son 5 yıla bakıldığında ihracatın yüzde 16.9 artmış olduğu göze çarpıyor. Aynı dönemde Almanya’dan yapılan ithalat da yüzde 21.7 artmış durumda. Almanya’ya ihracatın yüzde 90’ı sanayi mamullerinden, yaklaşık yüzde 10’u da tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor.

        İki ülke arasındaki yakın ilişki turizmde de kendini gösteriyor. Almanya’da yaşayan Türklerin de etkisiyle, bu ülkeden özellikle Türkiye’nin güney sahillerine yoğun bir akım olduğunu söylemek mümkün. 2015 yılında Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı 5.5 milyonun üzerinde. Yani toplam turist sayısının yüzde 15.4’ünü Almanlar oluşturuyor. Bu yıl için de bu rakamın aşağı yukarı aynı seviyelerde gerçekleşmesi bekleniyor. Buna karşılık Almanya’ya giden Türk turist sayısı da 500 bine yakın.

        ALMANYA’DAKİ TÜRK FİRMALARIN CİROSU 66 MİLYAR EURO’YU AŞTI

        Almanya’daki Türklerin ekonomik varlığı da kuvvetli. Tahminlere göre, Almanya’daki Türk girişimcilerinin sayısı 160 bini aşmış durumda. Bu girişimcilerin sağladığı istihdamın 720 bin olduğu hesaplanırken, firmaların toplam cirosunun 66 milyar Euro olduğu öngörülüyor. Türkiye’deki Alman yatırımları da azımsanmayacak seviyelerde. 2010 yılında Almanya’dan Türkiye’ye gelen yatırım tutarı 590-600 milyon dolar seviyelerindeyken, bu rakam günümüzde 700 milyon dolar seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye’de faaliyet gösteren Alman menşeli firmalar ağırlıklı olarak hizmetler ve imalat sanayiinde yatırımı tercih ediyor. Gıda, hazır giyim, kimyasal ürünler, elektrik-elektronik ve makine imalat en favori sektörler arasında yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ