Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'den faiz açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Bali, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin güncel gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda 15 Temmuz gibi menfur darbe girişiminde finans sektörünün sağlam bir duruş sergilediğini söyledi.

        İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin açıklamasından notlar şöyle;

        * Bu bilançolarımız lazımsa bugüne lazım. Bugünler için varız. Bu ülkede belirli bir refah artışının yaşandığı bir dönemde faydası varsa bu lüksü yaşadık. Ama şimdi mevzu gelişen olaylar anında pragmatik kararlarla refleks gösterebilen, doğru kararları çabuk alabilen planlı, programlı, öngörülü olmanın yanı sıra işinin mutfağına da hakim olmamızı gerektiren bir dönem bu.

        * O nedenle böyle bir ortamda iç içe geçmiş sorunlar yumağının içinde büyük kurumlar olarak, sorumluluğu olan kurumlar olarak bu bilançoların sağladığı imkanların bu ülkenin genel doğrusu için kullanılması gerektiğini tekrar vurguluyorum.

        * Bu imkanlar bir şeye lazım olacaksa bugüne lazım. Tekrar altını çiziyorum. Çünkü sermaye özkaynak sizin bir yere istifleyin de koruyun diye bu toplum tarafından bahşedilmiş bir şey değil. Hiç unutmamamız gereken bir şey var. Bütün sermayemizi özkaynağımızı bu ülkeden kazandık. Şu anda zorluklarını yönetmemiz gereken müşterilerimizden de kazandık. Buna olgunlukla bakmalıyız.

        * Finans sistemi bu konuda yapıcı davranmak durumundadır. Kendi faydası için de bunu yapmalı. Bankalar için yarışacaksak bugün bunun bir kar yarışı değil, feragat yarışı olması gerekiyor. Son dönemde makro ihtiyati tedbirlerde bir kısım genişlemeler esneklikler bu yönde etki görmektedir. Son derece doğru bir politikadır diye düşünüyoruz.

        * Türkiye politikasındaki büyüme ile banka kredileri arasında direkt bir korelasyon var. Yüzde 5 civarında bir büyümeyi hedefleyecekseniz ki bugünlerde 2012'den bu yana pek mümkün olmadı ve olmayacak gibi görünüyor, bu yıllar içinde. Eğer böyleyse en az yüzde 15 ya da üzerinde bir kredi büyümesi sağlamanız lazım. Yıl sonuna kadar esnaf ve küçük işletmelerin, azami 50 çalışanı, 8 milyon liraya kadar cirosu ve bilançosu olan işletmelerin yeni taleplerinde azami 100 bin TL'ye kadar aylık yüzde 0,99. Bugünkü yıllık bileşik maliyetlerine göre bakıldığında 3 puandan daha fazla aşağıya tekabül eden kredi paketini yaygın mahiyette gündeme koyuyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ