Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bankaların faiz indirim yarışı tam gaz sürüyor - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi yönetiminin iç talebi hareketlendirmek için bireysel krediler ve kredi kartındaki regülasyonları gevşetmesinin ardından bankalar da taşın altına elini koydu. Önceki gün İş Bankası ve Akbank ile başlayan faiz indirim kervanına dün üç banka daha katıldı. Yapı Kredi konut ve bireysel ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, konut kredisi faiz oranının 1 - 60 ay vadelerde yüzde 0.90’a, 61 - 120 ay vadeler için ise yüzde 0.92’ye kadar indirildiği açıklandı. Banka, 25 bin TL ve üzerindeki bireysel ihtiyaç kredilerini ise tüm vadelerde yüzde 1.19’dan başlayan faiz oranlarıyla tüketicilere sunmaya başladı.

        Vakıfbank ise KOBİ’lerin her türlü ihtiyacını karşılamak için “KOBİDost Kredi” kampanyası başlattığını duyurdu. Kampanya kapsamında yüzde 0.98 faiz oranı ve 36 aya kadar vadeyle 100 bin TL’ye kadar kredi imkânı sunuluyor. Banka bireysel kredi faiz oranlarında da indirime giderken, 10 bin TL’ye kadar ihtiyaç kredilerinde faiz oranını yüzde 1.26’dan yüzde 1.17’ye, 10 bin TL – 50 bin TL arasında ise yüzde 1.26’dan yüzde 1.15’e indirdi. Taşıtta ise faiz yüzde 1.10’a indirildi. Geçtiğimiz aylarda konut kredisi faiz oranlarını aşağıya çeken Vakıfbank, 37-60 ay arası vadelerde yüzde 0.90 ve 61-120 ay arası vadelerde ise yüzde 0.95 faiz oranı uygulamaya devam ediyor. TEB ise yaptığı yazılı açıklama ile konut kredisinde tüm vadelerde yüzde 0.97 olan faizleri 60 ay vadede yüzde 90’a çekti. TEB, taşıt kredisi faizini yüzde 1.12’den yüzde 1.10’a, yüzde 1.40 olan ihtiyaç kredisi faizini ise yüzde 1.20’den başlayan faiz oranına indirdi.

        BAŞBAKAN ÇAĞRI YAPMIŞTI

        Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi kurmayları, geçtiğimiz günlerde faiz indirimi konusunda bankalara peş peşe çağrı yapmıştı.

        AKBANK İHTİYAÇ VE TAŞITI DA İNDİRDİ

        31 Ekim’de yaptığı açıklamayla tüm vadelerde konut kredilerinde faiz indirimi yaptığını açıklayan Akbank dün de şube ve Akbank Direkt’ten genel ihtiyaç ve taşıt kredileri faiz oranlarını indirdiğini açıkladı. Akbank indirim sonrası, ihtiyaç sahiplerine 48 aya kadar yüzde 1.14’ten başlayan faiz oranlarıyla kredi imkânı sağlarken, taşıt kredilerinde de tüm vadeler için faiz oranını yüzde 1.09’a düşürdü.

        ZİRAAT BANKASI GENEL MÜDÜRÜ AYDIN’DAN ÖNEMLİ MESAJ: BANKA BILANÇOSUNDAN ÜLKEYE FERAGAT EDERİZ

        1- Aydın, “3 tane bilançodan söz ediyoruz. Ülke, banka ve firma. Biz daha ileri gidiyoruz. Yeri geldiğinde bankanın bilançosundan feragat edip ülkenin bilançosuna geçiş yapıyoruz” dedi,

        2- Ziraat Bankası’nın şimdiye dek 5.4 milyar liralık kredi yapılandırdığını belirten Hüseyin Aydın, “Yapılandırılan kredilerin geri dönüş oranı yüzde 90’ı aşıyor. Sonuç başarılı” diye konuştu

        3- Aydın şu sinyali verdi: “Faiz bir fiyattır. Yakında kredi vadeleriyle ilgili süre uzatımları gündeme gelebilir. Hem vade yönüyle hem fiyat yönüyle ekonomiye can vermeye devam edeceğiz”

        Bankacılık sektörü yılın son aylarına hızlı girdi. Önceki gün İş Bankası’nın kredilerde yeni bir anlayış biçimini kamuoyuyla paylaşması ve beraberinde faiz indirimi yapması sonrasında dün de bu yaklaşıma Ziraat Bankası ortak oldu. Kimi siyasiler son dönemde sert bir dil kullanarak bankacılık sektörünü eleştirirken Başbakan Binali Yıldırım ile Ankara’da dün akşam saatlerindeki buluşma öncesinde kamu ve özel bankalar dün art arda faiz indirimlerini açıkladı.

        Tüm bu gelişmeleri değerlendirmek üzere dün sabah saatlerinde bir araya geldiğimiz Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın sözüne, önceki günkü İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin “Ölçekleri itibarıyla belli büyüklükte olan kurumların dalgakıran vazifelerini görmeleri gerekiyor” açıklamalarına katıldığını ifade ederek başladı.

        Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın, oranı, bugün indirilen faiz oranı seviyesine daha önce çektiğini şimdi ise vadeleri uzatmaya gayret gösterdiklerini ifade etti.

        Aydın şöyle konuştu: “Bankanın tek bir faiz oranı yoktur. Belli bir ciroya sahip firmaları ayırıyoruz. Reytingleri ve derinleşmelerine göre onları farklı şekilde fiyatlıyoruz. Vade uzatmak için özkaynaklarımız kuvvetli olmalı.” “Kredi geri çağırma” iddialarına da yanıt veren Hüseyin Aydın, “Hiçbir zaman krediyi geri çağırmadık. Firmaların reyting durumuna göre, elinde farklı imkânlar varsa, örneğin çeki tahsile veriyordur da bana çeki teminatta ver demiş olabiliriz. Bu risk yönetiminin doğal sonucudur. Ama hiç kimseyi stoku yönetme ve vadeler uzadı diye yarı yolda bırakmadık. Sadece bankanın değil, ülkenin ve müşterinin bilançosuna da bakıyoruz. Sorumlu davranıyoruz. Sorunun çözümü adına ağzımızdan ilk çıkan ‘Evet’tir. Bunları biz banka olarak yapmaya hazırız ve yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

        ‘KİMSEDE GİZLİ AJANDA YOK’

        Aydın, siyasilerin eleştirilerine yönelik şöyle konuştu: “Kamuoyunda konuşulan ile içeride konuşulan arasında farklı bir şey yok. İki ayrı dünya yok. Neyse o. Gizli bir ajandayı kimse kullanmıyor. Ticari olmayan bir şeyi kullanmıyoruz. Sonunda ülkenin bilançosuna katkı yapmayacak bir şeyi kimse önermiyor. Sonunda banka bilançosuna katkı yapmayan bir şeyi de kimse yapmıyor. Hepimiz müşteri bilançosuna negatif katkı yapacak bir şeyi yapmayalım diyoruz. 3 tane bilançodan söz ediyoruz. Ülke, banka ve firma. Biz daha ileri gidiyoruz. Yeri ve zamanı geldiğinde bankanın bilançosundan feragat edip ülkenin bilançosuna geçiş yapalım diyoruz. Yeri geldiğinde müşteriye nispetle biz daha güçlü olduğumuz için bırak müşterinin bilançosu daha iyi olsun diyoruz.”

        “Türkiye’de kredi yapılandırması yapılmıyor diyenler kimler. Bunlar yapısal sorun taşıyan firmalardır. Bu firmalar, dünya hızlı büyürken de, havalar açıkken de hep krizdedir.”

        ‘ADIMIZI KAPATIP NOT VERSELER NOTUMUZ DAHA YÜKSEK OLURDU’

        - Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin adını kapatıp notu ona göre verseler çok farklı bir notla karşılaşırız. Matematikle yapılırsa başka bir not almamız lazım. Notumuz iyi olur.

        - Kanal İstanbul ile Çanakkale 1915 Köprüsü’nün finansmanında bulunmaktan büyük mutluluk duyarız. Hatta liderlik yapmak da isteriz. Türk bankacılık sektörünün bunları finanse edecek gücünün de olduğunu biliyorum. Olumlu projelerdir. Bunları ikinci el de satabiliriz. Talipli her zaman olur bu projelere. Deutsche Bank gelir, başkası gelir.

        - 2017 yılı 2016’dan daha iyi olacak. Bunlardan dolayı 2017’yi olumlu olarak satın alıyoruz. Belki Avrupa’da da biraz daha olumlu şeyler görülebilecek.

        - Gelişmekte olan ülkeler hangi sopayı yiyorsa biz de o sopayı yiyoruz. Örneğin; petrol, emtia yapan ülkeler, fiyatlar düşüyor diye gelişmekte olan ülkeleri satmaya başlayınca fonlar, size de acımıyor sizi de satıyor. Onun için küresel olmanın bir bedeli var onu ödüyoruz.

        ‘5.4 MİLYARLIK KREDİ YAPILANDIRDIK’

        Kredi borçlarını geri ödeme konusunda sıkıntı yaşayan müşterilerin, faaliyete devamı için kredi yapılandırması yaptıklarını söyleyen Aydın, “Şimdiye dek 5.4 milyar liralık kredi yapılandırıldı. Yapılandırılan kredilerin geri dönüş oranı yüzde 90’ı aşıyor. Sonuç başarılı” dedi. Bireysel kredilerle ilgili de konuşan Aydın, “Her hafta re’sen 12 milyonluk yapılandırma yaparken, şu anda her hafta 50 milyon liralık yapılandırma yapıyoruz. Normale göre 4 kat artış görülüyor. Bireysel tarafta bugün itibarıyla 1.9 milyar liralık yapılandırma yapmışız” diye konuştu.

        ‘DÜŞÜK FAİZ MEYVE VERDİ SIRA VADE UZATIMINDA’

        Bankaların düşük faiz ortamında daha iyi kârlar elde ettiklerini ifade eden Hüseyin Aydın, “İstikrar olduğunda önümüzü görebildiğimiz için daha çok para kazanıyoruz. Ziraat Bankası da faizlerin aşağı yönlü olması için çalışıyor. Bu dönem her konuda daha çok feragat yapma dönemidir” dedi ve kredi faizlerindeki indirimden sonra şimdi sıranın vade uzatımına geldiğinin sinyallerini şu sözlerle verdi: “Faiz bir fiyattır. Önümüzdeki dönemde kredi vadeleriyle ilgili süre uzatımları gündeme gelebilir. Hem vade yönüyle hem fiyat yönüyle ekonomiye can vermeye devam edeceğiz.”

        TURKCELL’DE KASIM ORTASINI BEKLİYORUZ

        Aydın, Turkcell hisseleri için Çukurova’ya verdikleri krediye ilişkin “Ülkede yapılan bütün ticaretlere gireriz, bütün ticaretlerden çıkarız. İşimize gelirse gireriz. İyi sektör, kötü sektör ayrımımız yok. Turkcell’de son genel kurul toplanamadı ve temettü duruyor. Temettü dağıtılamayınca, para var bir tarafta ama biz onu alamıyoruz. Mahkemeye gidildi. Bu ayın ikinci yarısında (18 Kasım) herkes ne olduğunu görecek. Turkcell bizim değil, biz Çukurova’ya borç verdik, kreditörüz. O gün yeni bir dava olur mu, dava biter mi, başka bir şey olur mu bilemeyiz” dedi.

        TELEKOM’DA BİZE GELİRLERSE BAKARIZ

        Türk Telekom hisselerinin geleceği ile ilgili soru üzerine Aydın, Türk Telekom’un Türkiye’nin önemli bir aktifi olduğunu belirtti. Aydın, “Bize göre hem talibi çıkar, belki başka bir şey olur. Ama bir ticari işlem olarak yarın alanlar ve satanlar itibarıyla veya işleticiler itibarıyla, bize gelirlerse biz o günkü koşullarda bakarız, çalışmamız uygun olursa çalışırız. Onun için bugün bir şey söylemeyiz” dedi.

        Yavuz BARLAS/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ