Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Süs bitkileri ihracatçıları Rusya pazarının açılmasını bekliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkilerinde bu yılki hedeflerinin 100 milyon dolarlık ihracat olduğunu belirterek, "Fakat öyle tahmin ediyorum ki bu yılı 90 milyon dolarla kapayacağız. Bunda en büyük etken Rusya pazarının kapalı olması oldu." dedi.

        Bağdatlıoğlu, yaptığı açıklamada, ocak-ekim arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10'luk büyüme sağlandığını vurguladı. Rusya ile yaşanan krizden önce hedeflerinin bu yıl için yüzde 20'lik ihracat artışını yakalamak olduğunu dile getiren Bağdatlıoğlu "Fakat şu anda yüzde 10 artışımız var. Yüzde 10'u yakalayamamızın nedeni Rusya pazarının hala kapalı olması." diye konuştu.

        Söz konusu dönemde en fazla ihracatın Hollanda'ya yapıldığını anlatan Bağdatlıoğlu, Hollanda'yı sırasıyla İngiltere, Almanya, Türkmenistan ve Kazakistan'ın takip ettiğini söyledi. Ocak-ekim döneminde süs bitkileri ihracatının yaklaşık 70 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, "2016 hedefimiz 100 milyon dolarlık ihracattı, fakat öyle tahmin ediyorum ki bu yılı 90 milyon dolarla kapacağız. Bunda en büyük etken Rusya pazarının kapalı olması oldu." değerlendirmesinde bulundu.

        Narenciye ve bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi süs bitkilerinde de Rusya yasağının kalkmasını beklediklerini vurgulayan Bağdatlıoğlu, Rusya'ya ihracat bir an önce başlamazsa söz konusu pazarın Kolombiya, Ekvador, Azerbaycan gibi ülkelere kaptırılacağını söyledi. Bağdatlıoğlu, "Önceki yıllarda Rusya'ya yaklaşık 70 milyon dal çiçek gönderiyorduk. Bunu bu yıl başka ülkelere dağıtmaya çalıştık. Ama Rusya'nın kendine has alımları var, dağıtmak zor oldu. Yeni pazarlar keşfetmemiz gerekti. Bu sezon Rusya pazarı başlamazsa süs bitkileri sektörü olarak bu pazara girme şansımız artık çok zayıflayacak ve 20 yıl önceki durumumuza döneceğiz tekrar." açıklamasında bulundu.

        24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ'NE HAZIRLIK

        Türkiye'de süs bitkileri sektöründe iç pazarın da büyük bir dinamizm kazanmaya başladığını dile getiren Bağdatlıoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yurt içinde üreticilerin hazırlıklarını yaptıklarını, ihracat kısmından da yaklaşık 20 milyon dallık kesme çiçeğin Öğretmenler Günü için Türkiye'de kullanılacağını bildirdi.

        Öğretmenler Günü'nün 5-6 önemli günden biri olduğunu ifade eden Bağdatlıoğlu, "Öğretmenler Günü iç pazarda ciddi bir canlılık yaratıyor. İhracattaki belli fazlalıklar iç piyasada tüketiliyor.

        Süs bitkilerinin yüzde 95 katma değerli ürünler olduğunu, bu nedenle ihracatın artırılması, ihracatçıların desteklenmesi gerektiğini anlatan Bağdatlıoğlu, "Biz bunun bilinciyle çalışıyoruz, bütün çalışmalarımız bu yönde ilerliyor. Yeni pazarlar oluşturmak için çalışıyoruz." dedi.

        Süs Bitkileri Tanıtım Grubu olarak Türkiye'nin ve Türkiye'deki süs bitkileri sektörünün tanıtılması için 40 sayfalık bir dergi hazırlayarak Avrupa'daki 20 bin alıcıya ulaştırılacağını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Dergide hem Türkiye'yi hem de sektörümüzü tanıtacağız. İki yabancı gazete ile birlikte 20 bin profesyonele ulaştıracağız." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ