Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Bu ülkeyi terk eden şirket ağır bedel öder' - İş-Yaşam Haberleri

        ABD’de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump ülke çapındaki ‘teşekkür turu’nun ilk durağı Indiana Eyaleti’nde klima üreticisi Carrier’in üretimini Meksika’ya kaydırmaması için vergi avantajları vaat etti, ülke dışına çıkmak isteyen ABD’li şirketlere de gözdağı verdi. Carrier’in bağlı olduğu Technologies Corp.’un Indiana’daki tesislerinde konuşan Trump, “Getireceğimiz vergi indirimleri başta olmak üzere ABD’li şirketlere bu ülkede kalmaları için tüm kolaylıkları göstereceğiz. Buna rağmen ülkeyi terk etmek isteyen olursa, büyük bir bedel ödemeden ABD’yi terk edemeyeceklerini bilmelerini isterim” dedi. Gelen bilgilere göre Carrier, Indiana’daki tesislerini Meksika’ya kaydırmayıp bin 69 kişilik istihdamı ülkede tutması karşılığında eyaletten yıllık 7 milyon dolar vergi indirimi alacak. Trump pek çok şirketle görüşüp yatırımlarını ABD’de tutmalarını isteyeceğini söyledi.

        ‘GEREKİRSE EYALET SINIRINI AŞIN’

        Meksika sınırına duvar örülme konusuna da değinen Trump şöyle devam etti: “Evet, oraya duvar öreceğiz. Ve o duvarı kim aşmak isterse ağır bir bedel ödeyeceğini bilecek. Ülkemiz sınırları içerisinde ticaret yapanlarla daima iyi niyetli olacağız. Eğer ülke içerisinde bulunduğu yerden memnun olmayan ABD’li şirketler varsa ve mutlaka bir sınırı aşmak istiyorlarsa o zaman kendilerine en yakın ABD eyalet sınırını aşıp başka bir ABD eyaletine geçsinler. Şanslarını orada denesinler. Biz iyi niyetlilere sonuna kadar iyi niyetli olacağız.”

        ‘NAFTA OTOYOL GİBİ ÇALIŞIYOR’

        Meksika ve Çin gibi ülkelere giden iş alanlarını ABD’ye getirmekte kararlı olduklarını kaydeden Trump, “Amerika kıtasını kapsayan NAFTA serbest ticaret anlaşması Meksika’ya giden tek yönlü otoyol gibi çalışıyor. Artık böyle olmayacak” dedi.

        ‘ABD’LİLER BAŞKAN SEÇTİ, CEO DEĞİL!’

        Trump’ın, Carrier’e vergi avantajı sağlayarak istihdamı ülkede tutmaya çalışmasına iş dünyasından tepki geldi. Açıklamalarda şirketlerin ticaret özgürlüğü ilkesi kapsamında yatırımlarını istedikleri yerde yapma hakkı olduğu hatırlatıldı ve bu hakkını kullananların cezalandırılmasının serbest piyasaya aykırı olacağı belirtildi. Uzmanlar “ABD’liler başkan seçti, CEO değil” dedi. Her şirket patronunun Trump’ı arayıp yatırımlarını ABD’de tutmak için pazarlık yapacağı ileri sürüldü.

        Mahmut SANCAK / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ