Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ocak ayı enflasyon rakamları açıkladı! Enflasyon oranı Ocak 2017 - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyatları Endeksi, Ocak ayında yüzde 2.46 arttı. Piyasalardaki genel beklenti TÜFE'nin Ocak ayında yüzde 1.76 artacağı yönündeydi.

        Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Ocak'ta yüzde 3.98 yükseldi. Yıllık bazda TÜFE yüzde 9.22, ÜFE ise yüzde 13.69 artış gösterdi.

        AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLERDE

        Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde 4.66, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4.25, ulaştırmada yüzde 3.24 ve eğlence ve kültürde yüzde 2.39 artış gerçekleşti.

        REKLAM

        DÜŞÜŞ GÖSTEREN TEK GRUP GİYİM VE AYAKKABI

        Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Ocak ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 6,99 oranında düşüş gerçekleşti.Yıllık en fazla artış yüzde 22,90 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda yaşandı.

        TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 15,61, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,74, sağlık yüzde 12,13, eğitim yüzde 9,43 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları.

        İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11,07 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,3 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti.

        Ocak 2017’de endekste kapsanan 414 maddeden; 31 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 300 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 83 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

        "ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ BASKI SÜRÜYOR"

        Enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı şu değerlendirmeyi yaptı: "Yılın ilk enflasyon rakamı yüzde 9.22 ile son 1 yılın en yükseğinde açıklandı. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili oluyor. İlk çeyrek boyunca da bunun etkilerini görmeye devam edebiliriz. En yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşandı. Sağlık ve ulaştırma ise bu grubu takip etmiş. Son dönemde muayene ücretlerine yapılan zamlar bu yükselişte etkili oldu. İlaç fiyatlarındaki artışın Şubat ayından itibaren devreye girmesi enflasyonda yukarı yönlü katkı yapacaktır. Enflasyonda gıdanın dışında kurdaki yükselişten etkilenen kalemlere dikkat etmemiz gerekiyor. Üretici fiyatlarındaki artış diğer dikkat çeken nokta. yüzde 13.69 artış gösteren ÜFE kurdaki yükseliş ile birlikte girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklanıyor. Bu artış fiyatlara yansıyor yansıyor. Enflasyonu yukarı yönlü etkilerken tüketimi baskılıyor. Bugün beyaz eşyada Nisan ayına kadar ÖTV oranı yüzde 7 yerine yüzde 0 olarak uygulanacağı, aynı şekilde mobilya ürünlerinde KDV oranı ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak belirlendiği açıklandı. Bu düzenleme de enflasyonu yukarı yönlü etkileyebilir. Genel olarak baktığımızda enflasyonda yukarı yönlü baskının devam ettiğini düşünüyorum. Kur geçişkenliği devam edecek. Özellikle Mart ve Nisan aylarında enflasyonun yüzde 11’lere yaklaştığını görebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ