Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Karekodlu çek zorunlu mu? - İş-Yaşam Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, karekodlu çeklerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 5 Şubat 2017 itibarıyla 3 milyon 523 bin 143 adet karekodlu çek yaprağının tedavülde olduğunu belirten Tüfenkci, bakanlık olarak çeke olan güvenin yeniden inşa edilmesi adına Karekodlu Çek Uygulaması'nı 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale getirdiklerini hatırlattı.

        28 Ocak'ta 1 milyon 214 bin 836 adet olan rakamın, 15 Şubat'ta 3,5 milyonu geçtiğini, kullanımın artarak devam etmesini beklediklerini kaydeden Tüfenkci, "(Taşınır Rehni Kanunu) Sıkıntısı olan tüketici ya da küçük işletme varsa bize başvurabilir" dedi.

        Tüfenkci sözlerine şöyle devam etti:

        (Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu) Sistemin uygulanması noktasında baktığımızda, esasında elimizdeki veriler çok olumsuz değil ama bilinmeme artı bazı bankaların, kredi verme noktasındaki isteksizliğinden dolayı sistemi işletmemek için dirençleri vardı. Şu anda bankalarla ilgili sorun büyük ölçüde çözüldü. Bununla ilgili sıkıntısı olan tüketicimiz ya da küçük işletmemiz varsa bize başvurabilir. Biz çeke bir itibar ve güven kazandırmış olduk. Piyasa da bunu kullanmaya başladı. Artık insanlar çeki kabul etmeden önce karşısındakinin ticari geçmişine ve ticari itibarına bakarak tamamen kendisi karar veriyor. Biz buna bile 'yetmez' dedik ve birinci defa ödemezse para cezası, onu da ödemezse hapis cezası getirecek bir düzenleme yaptık. Piyasanın çeke olan algısını değiştirmiş olduk. Şu an sistem işliyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ