Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında önemli artış - İş-Yaşam Haberleri

        Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, iklim şartları nedeniylezeytinyağı üretimi ve ihracatında önemli bir ülke olan İtalya'nın zeytinyağı üretiminde 350 bin tondan 180 bine gerilediğini belirtti.

        Türkiye'nin zeytinyağı ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Tibet, "Rakamlara bakacak olursak, İspanya'ya 10 bin ton zeytinyağı ihracatı yaptık ve 36.5 milyon dolar gelir elde ettik. ABD'de ise bu sayı yüzde bin arttı. 8 bin ton ihracat yaparak, 28 milyon dolar gelire kavuştuk. Bu çok önemli. İtalya'ya 3 bin tona yakın, İran'a 326 ton, Avusturya'ya ise 250 bin ton zeytinyağı gönderdik. Dünyada 96 farklı ülkeye, hatta Filipinler'e bile ihracat yapıyoruz. Toplam ihracat miktarımız, 1 Haziran itibariyle 29 bin tona ulaştı. Geçen yıl bu miktar 5-6 bin ton seviyesindeydi." dedi.

        "İSPANYA'YI GEÇTİK, İTALYA'YA YAKLAŞTIK"

        Tibet sözlerine şöyle devam etti:

        "İspanya bir dev ama, zeytin ağacı olarak onları geçtik, İtalya'ya da yaklaştık. 170 milyon zeytin ağacımız var ve 27-28 milyon civarında da daha yeni ekilen, henüz meyve vermemiş ağaçlarımız mevcut. Tüm ağaçlar meyve verdiğinde, yaklaşık 10 yıl sonra İtalya'yı da geçeceğiz. Mısır ve Fars da bizimle yarış halinde.

        Zeytin alanlarımızın yok edilmemesi için çok zorlu süreçlerden geçtik. Sağolsunlar o yasayı geri çektiler. Büyük bir yanlıştan dönüldü. Zeytinlikler, milyonlarca kişinin ekmek kapısı. Biz de zeytinlik alanlarımızı ve üretimimizi daha çok artırarak dünyada iyi bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz"

        REKLAM

        "ZEYTİN YETİŞECEĞİ YERİ KENDİSİ SEÇER"

        Dünyada Türk zeytinyağı denilince akıllara gelen ilk şeyin Anadolu olduğunu dile getiren Tibet, "Zeytinin ana vatanı Anadolu'dur. Tüm dünyaya Anadolu'dan, Mezopotamya'dan yayılmış bu zeytin... 9 bin yıl öncesine ait zeytin çekirdeği, ilk defa Tarsus'da bulundu. Zeytin, yetişeceği yeri kendisi seçer. Zeytindedünyada daha da iyi yerlere geleceğimizi umuyorum. Çünkü, dünya raflarında yavaş yavaş yer almaya başladık.

        Türk zeytinyağının kaliteli olduğunu anlamaya başladılar. Hatta İtalyanlar, onlara gönderdiğimiz zeytinyağını, kendi yağları gibi sattılar. Ayrıca Türkiye, bu yıl ilk defa uluslararası ve oldukça saygın bir yarışma olan, "Mario Solinas Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması"na ev sahipliği yaptı. Buyarışma ile, zeytinyağlarımızın dünyada daha etkin tanınması ve kalitemizin bir kez daha tescil edilmesi de sağlanmış oldu."

        REKLAM

        "YUNANİSTAN'IN GİRİT'İ, TÜRKİYE'NİN AYVALIK'I..."

        Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı ise, zeytinyağı üretimindeki artışın, diğer ülkelerdeki rekolte düşüklüğünden kaynaklandığını belirterek, "Zeytinyağı üretimimiz artıyor. Bu umut verici evet ama, haladünyada 5'inci sıradayız. İhracatımızı daha da artırmak, daha çok markalaşmamız gerekiyor. Türkiye'de geçen yıl günlük 150 bin ton civarında zeytinyağı üretildi. Bu yıl ise henüz net bir rakam yok ama, Ağustos-Eylül'den sonra belli olacağını söyleyebilirim." dedi.

        Kantarcı, zeytinyağında AB tescilinin alınması gerektiğini ifade ederek, "Dünyada zeytinyağı denilince, İtalya'nın Puglia'sı, Yunanistan'ın Girit'i ve Türkiye'nin Ayvalık'ı akıllara geliyor. Türkiye 13 ülke arasında zeytinyağında ilk 5'te yer alıyor ama dökme zeytinyağında Kuzey Afrika en büyük rakibimiz. AB tescili alarak, Amerika, Uzak Doğu, Rusya gibi pazarlara da açılmamız gerekiyor, daha çok yol kat etmemiz gerekiyor." dedi.

        "DÖRT KATTAN FAZLA BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU"

        Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Başkanı Davut Er de zeytinyağındaki ihracat artışının oldukça olumlu olduğunu, bu güzel gelişmeye dolar kurunun da yardımcı olduğunu ifade ederek, "Şu an Avrupa ülkelerinde yaşanan iklimsel bir takım sorunlar nedeniyle zeytinyağı üretiminde ve ihracatında gerileme var. Türkiye'de ise zeytinyağı ihracatında tüm ülkelerin aksine büyük artış söz konusu.

        Bu sene ihracat sezonunun başladığı 1 Kasım'dan bugüne kadar 107 milyon dolar kazanç elde ettik. Geçen sene ise aynı dönemdeki ihracat geliri 27 milyon dolardı. Dört kattan fazla bir artış söz konusu. Sayının daha da artmasını, daha iyi gelişmeler olmasını bekliyoruz. Zeytinde ise, geçen sene 88 milyon dolar gelir elde ederken, bu sene rakam 82 milyon dolara geriledi.

        Türkiye'de oldukça kaliteli ve katma değeri yüksek zeytinyağlar üretildiğini vurgulayan Er, "Zeytinlikler bizim için çok önemli, ekonomiye katkısı çok büyük. 2 milyar dolarlık bir ekonomik değeri var. Yaklaşık 500 bin çiftçi buradan ekmek kazanıyor. 150 bin tonunu içerde yiyoruz. En kaliteli, en sağlıklı yağ, zeytinyağıdır. Adeta bir şifa kaynağıdır." dedi.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ