Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yükselen fiyatlar tütün üretimini artırdı - İş-Yaşam Haberleri

        2000'li yılların başında uygulanmaya başlayan kota nedeniyle adeta bitme noktasına gelen tütün üretimi, fiyatlardaki artışa bağlı olarak yeniden canlandı. Manisa'da 2012'de 22 bin üretici 362 bin dekar alanda 19 bin ton, 2013'de 26 bin üretici 421 bin dekar alanda 25 bin ton tütün üretti.

        Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, 2016 yılında Manisa'da 15 bin 150 üretici, 246 bin dekar alanda 16 bin ton tütün üretimi yaptı. Bu yıl ise Manisa'nın birçok ilçesinde tütün üretimi arttı. Tütünün üretim merkezi olarak anılan Manisa'da Köprübaşı, Demirci, Selendi, Gölmarmara, Gördes, Selendi ilçelerinde araziler tütünle doldu. Naylon seralar altında yetiştirilen tütün fideleri nisan ayında toprakla buluştu. Üretimi zor ve zahmetli olan üründe kırma işlemine başlayan üreticiler bu yıl fiyatlardan umutlu olduklarını söyledi.

        REKLAM

        "FİYATLAR ÇİFTÇİYLE BİRLİKTE BELİRLENMELİ"

        Fiyatların daha yüksek olması gerektiğini kaydeden Selendi Ziraat Odası Başkanı Servet Akyıldız ilçelerinde bu yıl 3 bin ailenin tütün ektiğini açıkladı. 2016 yılında tütün taban fiyatının 13, baş fiyatının ise 17 lira olduğunu hatırlatan Akyıldız, "Bu yeterli bir rakam değil. Bu yıl çiftçi en az 21 lira bekliyor. Çiftçinin görüşü alınmadan, maliyet hesabı yapılmadan fiyatı tüccar belirliyor. Biz bunun değişmesini istiyoruz. Bize göre fiyat 25 lira olmalı. Çiftçi ve tüccar birlikte fiyat belirlemeli" diye konuştu.

        Akyıldız artan tütün ekiminin yağışlardan olumsuz etkilendiğini de belirtti. Üreticiye destek isteyen Akyıldız, "Üreticinin zararı tespit edilmeli. Bu yıl biraz umudumuz vardı, tütün ekimi fazlalaşmıştı. Ancak yağışlar bizi etkiledi" diye konuştu. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da tütün üretimi yapan çiftçilerin dolu nedeniyle ürünlerini kaybettiğini söyleyerek, "Saruhanlı bölgesinde tütünde düşüş var. Yağışlar ve dolu nedeniyle tütün büyük zarar gördü" dedi.

        "TÜTÜN MEŞAKKATLİ BİR ÜRÜN"

        Köprübaşı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik de, tüccarın tütünü dikmeden avans vermesinin çiftçiye cazip geldiğini vurguladı. Çelik, "Geçen yıl organik tütün 21 liraya kadar yükseldi, organik olmayan tütün fiyatı da 17 liradan satıldı. Yıllardır tütün üretimi yapmayan üreticiler de yeniden tütün ekmeye başladı" dedi. Gördes'te ise 2 bin 200 ailenin firmalarla sözleşme yaptığını ifade eden Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, "Sözleşmeye göre tütün ekimleri yapılıyor. Organik tütünün 23 lira, organik olmayan tütünde fiyatın 19 lira olmasını bekliyoruz. Tütün meşakkatli bir ürün. Bundan 10 yıl öncesinde fiyatlar yarı yarıya düşüktü. Rekolte fazlaydı, kota fazlası tütünler alınmamıştı. Fiyatlar çok düşmüştü. Şimdi fiyatlar biraz daha yükseldi" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ