Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam En çok sevgiliye en az babaya hediye alınıyor - İş-Yaşam Haberleri

        Bugün Babalar Günü. Doğum günleri dışındaki en özel üç günden biri. Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre bu nedenle markalar, özellikle son iki haftadır bugüne özel kampanya reklamlarına hız verirken, insanlar da babalarına hediye alarak harcamalarını artırıyor. Ancak Babalar Günü diğer iki özel gün olan Anneler Günü ve Sevgililer Günü ile kıyaslandığında yapılan harcamaların diğer ikisine göre düşük kaldığı görülüyor.

        Bir başka ifade ile Türkler, hediye konusunda babalarına karşı, sevgililerine ya da annelerine olduğu kadar bonkör davranmıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), banka ve kredi kartlarından yapılan harcamalardan oluşturduğu verilere göre, Türkiye’de özel günler arasında hediye için en çok harcama yapılan gün ne Anneler Günü, ne de Babalar Günü. Bu konuda Sevgiler Günü bu yıl itibarıyla açık ara öne geçmiş.

        REKLAM

        GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 82 ARTTI

        BKM verilerine göre, bu yıl Sevgililer Gününde 1.8 milyar TL’lik kartlı harcama yapılmış. Bu tutar bir önceki yılki, 988.5 milyon TL’lik harcamaya göre yüzde 82.2’lik artış anlamına geliyor. Bilindiği gibi Anneler Günü harcamaları ilk kez 2016’da Sevgililer Günü harcamalarını geçmiş ve 995.6 milyon TL olmuştu.

        Aynı yıl Sevgililer Günü harcamaları ise 998.5 milyon olmuştu. Ancak Anneler Günü harcamaları bu yıl yüzde 15.5 artışla 1.1 milyara ulaşsa da Sevgililer Günü harcamalarının yaklaşık 650 milyon TL altında kaldı. Babalar Günü harcaması ise geçen yıl 942.6 milyon TL ile diğer iki özel gündeki harcamaların oldukça altında kaldı. Babalar Günü harcamalarının bu yıl yüzde 10-15 artacağı varsayılsa bile tutar 1.1 milyar TL’nin altında kalıyor.

        EN PAHALI HEDİYE SEVGİLİYE

        REKLAM

        Özel günlerde yapılan harcamaların adet başına ortalama tutarı incelendiğinde ise bu yıl en pahalı hediyenin anneye babaya değil, sevgiliye alındığı ortaya çıkıyor. Geçen yıl Babalar ve Sevgililer Günü’nde 85 TL, Anneler Günü’ndeyse 82 TL ile birbirine yakın çıkan ortalama harcama tutarı bu yıl Sevgililer Günü’nde 142 TL’ye fırladı. Anneler gününde ise tutar geçen yıl ile aynı seviyede kaldı.

        Sevgililer Günü işlem tutarı %82.2 arttı

        Anneler Günü işlem tutarı % 15.5 arttı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ