Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Saxo Capital sonrası 3-4 aracı kurumun daha kapanacağı söyleniyor - İş-Yaşam Haberleri

        Uzun yıllar Türkiye’nin en gözde sektörleri arasında yer alan aracı kurum sektöründe yaprak dökümü hız kesmeden devam ediyor. Sektörde son yıllardaki durgunluğa, yapılan düzenlemelerin de eklenmesiyle sermaye piyasasında aracılık hizmeti veren şirketler bir bir kapılarına kilit vuruyor. Son olarak, Danimarka kökenli, dünyanın önde gelen çoklu varlık, trading ve yatırım uzmanı Saxo Bank’ın Türkiye iştiraki olan Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş’nin faaliyetlerine son verme kararı aldığını açıklaması, dikkatleri bir kez daha aracı kurum sektörüne çekti.

        Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre,Saxo Capital ile birlikte sektörde faaliyet durduran şirket sayısı 20’ye ulaşırken, bunun 17’si son iki yılda bu kararı aldı. Öte yandan Saxo ile birlikte, şubat ayı başında foreks işlemlerine yönelik yapılan düzenlemelerin ardından kapıya kilit vuran şirket sayısı 5’e ulaştı. Ancak sektörden gelen haberler şirket kapanmalarının bunlarla da sınırlı kalmayacağını gösteriyor.

        Sektörün çatı kuruluşu Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nden (TSPB) aldığımız bilgilere göre önümüzdeki bir iki hafta içinde 3-4 şirket daha faaliyetlerini durdurmak için SPK’ya başvurmaya hazırlanıyor.

        3-4 ŞİRKET DAHA KAPANACAK

        Bu da bir dönemin en gözde sektörlerinden biri olan aracılık sektörünün ve şirketlerin geldiği durumu gözler önüne seriyor. Sektördeki bu çöküşün, İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin gündemde olduğu son yıllarda yaşanması da kuşkusuz tartışılması gereken başka bir nokta. Elbetteki, sektörde bilançoları iyi olan kurumlar da var. Ancak bunlar sektörün ilk 10 sırasında yer alan ve ‘büyük’ olarak nitelendirilen kurumlar.

        YABANCILARIN KAPATIP GİTMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

        Finans merkezi olmak için yoğun çaba harcanırken, ülkelerinin önemli kurumlarından Avusturyalı Erste’nin ardından Saxo’nun da Türkiye iştiraklerine kilit vurması sermaye piyasaları açısından düşündürücü. Bölgesel finans merkezi olmanın bölgenin önemli finans kurumlarının Türkiye’de faaliyet göstermesi demek olduğunu belirten sektör temsilcileri ,“Erste ve Saxo gibi sektörde dünyanın en önemli kurumlarının Türkiye’de fiilen bulunmasında fayda vardı. Bu tür yabancı kurumları Türkiye’de tutmak gerek. Yetkililerin burada kalmaları için neler yapılabileceğine bakmaları gerek” değerlendirmesinde bulundular.

        UMUTLA GELDİLER NEDEN GİDİYORLAR?

        Faaliyet durduran yerli şirketlerin büyük çoğunluğu yeni rekabet koşullarına ayak uyduramadığı için kapanıyor. Sektör temsilcilerinin anlattığına göre, büyük ümitlerle Türkiye piyasasına giren ve özellikle yatırım bankacılığı alanında önemli işler yapacaklarını düşünen yabancı aracı kurumlar ise son 1-2 yıldır Türkiye’nin böyle bir pazar olmadığını gördüler.

        Önümüzdeki 1-2 yılda da olmayacağını düşünüyorlar. Sektörde son 3 yıldır sadece bir tane büyük halka arz olması, büyük özelleştirme projelerinin olmaması ve yurtdışından gelişmekte olan ülkelere eskisi gibi bir fon akışı olmaması aracılık sektörünün geldiği durumun nedenleri olarak sıralanıyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ