Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Süt fiyatları iki yılda 15 kuruş arttı - İş-Yaşam Haberleri

        Tarım ve hayvancılık sektörü gümrük vergilerindeki indirimi tartışırken besiciler kaygılı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı ahmet Hacıince, kesimlik hayvanlar ve karkas ette gümrük vergisi oranlarının indirilmesinin et arzındaki yeterliliğin sağlanması, piyasadaki fiyat dalgalanmalarının stabilize edilmesi amacıyla alınan tedbirler olduğunu belirtti.

        Gazete Habertürk'ün haberine göre Hacıince, "Kısa vadede piyasa istikrarını sağlamak için yurtiçi kırmızı et üretimi, tüketimi karşılama noktasına gelinceye kadar sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olmalı ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalıdır" dedi.

        'ARZ EKSİKLİĞİ ASIL SORUN'

        Türkiye’de kırmızı et tüketiminin arttığını ve üretimin tüketimi karşılayabilir durumda, arz eksikliğinden kaynaklanan fiyat dalgalanmalarının bugünün sorunu olmadığını belirten Hacıince, şunları kaydetti:

        "Ülkemizde besilik hayvan ithalatı Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yürütülmektedir ancak istenilen miktarda hayvanın et üretimine dahil edilememesi ve besicilik faaliyetiyle uğraşan kesimlerin yetersiz kapasiteyle çalışması et üretiminde azalışa sebep olmaktadır. Bu nedenle işletmeler kesime gelen hayvanlarını, yeni hayvan girişi gerçekleşene kadar bekletmeyi tercih etmektedirler. Bu da et üretim miktarlarında dalgalanmalara yol açmaktadır"

        Kısa vadede piyasa istikrarının sağlanmasına katkı için atılması gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hacıince, "Yurtiçi kırmızı et üretimi, tüketimi karşılama noktasına gelinceye kadar sadece besilik hayvanların ithalatı sürekli olmalı ve besicilerin taleplerini karşılayacak şekilde yapılmalı" dedi.

        Hayvancılık sektörü temsilcileri ithalatta gümrük vergilerindeki indirimden endişeli. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Hacıince, “Sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olmalı” dedi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Ejder de canlı hayvan ithalatına izin verilmesi gerektiğini savundu.

        "FİYAT UYGUN SEVİYEYE ULAŞTI"

        USK Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, yaptığı açıklamada, süt üretimi maliyetlerinin önceki döneme göre yükseldiğini, yeni fiyat konusunda üreticilerle sanayicilerin mutabık kaldıklarını söyledi. 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyetinin 1.08 lira olarak hesaplandığına işaret eden Çallı, yeni fiyatın uygun bir seviyede oluştuğunu dile getirdi. Çallı, Çin’e süt ve süt ürünü ihracatı yapmayı istediklerini, bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teknik düzeydeki çalışmalarını hızlı ve kararlı bir şekilde tamamlaması gerektiğini söyledi.

        "DESTEKLER DAHA ARTIRILMALI"

        Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Yönetim Kurulu üyesi Fatih Salih Okumuş belirlenen fiyatın beklenen bir seviyede oluştuğunu belirterek, "Fiyat yükseliş eğiliminde olmasına rağmen yeterli değil. Üreticiler olarak maliyeti hesaplarken emeğimizi katmıyoruz. Emeğimizin karşılığını alabilmemiz için bakanlığımızın süte verdiği destek kalemini azaltarak, miktarlarını artırmasını istiyoruz" diye konuştu.

        "ÜRETİCİ BİR NEBZE NEFES ALIR"

        Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel de son iki yılda süt piyasalarında ciddi bir kriz yaşandığını işaret ederek, "Uluslararası piyasalardaki bu duruma rağmen, gerek bakanlık tarafından alınan tedbirler ve ortaya konulan uygulamalar gerekse sektörün özverisiyle bu dönem Türkiye’de çiğ süt fiyatları düşmedi. Üreticimizin de bu dönemde ciddi bir fedakârlığa katlandığı açık" dedi. Tezel, gümrük vergilerinde yapılan indirimlerle ve USK’nın belirlediği çiğ süt fiyatıyla üreticinin bir nebze daha nefes alacağını vurguladı.

        "KARKAS YERİNE CANLI GETİRİLMELİ"

        Türkiye Kasaplar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder karkas et yerine canlı hayvan ithalatının yapılmasını önerdiklerini hatırlattı. Canlı hayvan ithalinin Türkiye’nin yararına olacağına işaret eden Kenan Ejder, kilosu 30 liraya aldıkları karkas eti 38 liradan sattıklarını ifade etti.

        Ejder, "Canlı hayvan ithalatı yapılırsa çok büyük yararı olacağını söyledik ama anlatamadık. Devlet perakende et satacağına bize versin esnaf satsın. Karkas et gelirse et fiyatında çok büyük düşmeler olacak. Ayrıca küçükbaş hayvan da getirilmesi lazım. Küçükbaşa da ihtiyacımız var, sadece büyükbaş hayvan değil" diye konuştu.

        "AVRUPA ÇİFTÇİSİ İLE MÜCADELE ZOR"

        Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı ise, "Türk üreticisi elbette etkilenecektir. Çünkü Türk çiftçisi bu ithalatla pazarını kaybedecektir. Türk çiftçisi olarak yıllardır hayvan yemi gibi girdi fiyatları ile mücadele ediyoruz. Bizim Avrupa çiftçisi ile mücadele edecek gücümüz yok" dedi.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ