Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Malatya'daki aralıksız yağış kayısının fiyatını düşürdü - İş-Yaşam Haberleri

        Çil hastalığı nedeniylekayısılarda küçük lekeler oluştuğunu ve kurutulduğunda alıcı bulamadığını dile getiren Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu nedenle üreticilerinkayısıları meyve suyu fabrikalarına satmak zorunda kaldığını anlattı.

        Solmaz, geçen yıl 1 lira ile 1.20 lira arasında satılan hasarlıkayısının kilogramının bu yıl 40 kuruşa kadar düştüğüne dikkati çekerek, "Bir işçi günde 100 kilogramkayısıtoplasa 40 lira ediyor, işçinin kendi yevmiyesini karşılamıyor. İşçi yevmiyeleri 50-55 lira arasında.Kayısısilkeleyenlere 90 liraya kadar yevmiye veriliyor" diye konuştu.

        Üreticilerin hasarsız, kalitelikayısıyı bahçede 1.5 lira ile 3 lira arasında sattığını vurgulayan Solmaz, şöyle devam etti:

        REKLAM

        "En iyiçillikayısıyı 40 kuruşa alıyorlar. Bu fiyatkayısının içindeki çekirdeğin parası bile değil. Bukayısıları alırken insaflı olmak lazım. Mağdur olan bizim çiftçimiz. Çiftçi ürettiği müddetçe bizkayısıyı pazarlayabiliriz. Fırsatı ganimete çevirmesinler. Tüccarlara sesleniyorum, bunu fırsata çevirmeyin. Çiftçi kendilerine devamlı lazım. Üretim oldukçakayısıdan para kazanacaksınız, bunun için çiftçinin kıymetini bilmemiz lazım. Kalibresi düşükkayısılar ise bahçede 1.5 liraya kadar alıcı buluyor. Aynı kalibredekikayısıise çilden dolayı 40 kuruşa satılıyor. Çiftçi kalibresi düşükkayısıda çil nedeniyle en az 1.10 lira zarar ediyor"

        "ÇİLLİ KAYISI,YEVMİYELERİ DAHİL KURTARMIYOR"

        Yeşilyurt Ziraat Odasında görevli ziraat mühendisi Melike Özbey ise bahar aylarındaki yağış dolayısıylakayısıda lekeler oluştuğunu belirterek, "Çilkayısıda kalite ve görüntü kaybına neden oldu ama tat ve aromasında hiçbir değişiklik yok. Sırf üzerindeki lekelerden dolayıkayısının fiyatı çok fazla düştü. Tüketiciler üzerindeki çilden dolayı bukayısıları tercih etmiyor ancak baktığımız zaman tat ve aroma açısından diğerkayısılardan hiçbir farkı yok." diye konuştu.

        Yeşilyurt ilçesinin Çayırköy Mahallesi'nde yaklaşık 40 yıldırkayısıyetiştiren Baki Özdemir de bahçesinin bir kısmında ürettiği organikkayısının çil hastalığından daha fazla etkilendiğini belirtti.

        Çillikayısının rağbet görmediğini vurgulayan Özdemir, "Geçen yıl meyve suyu fabrikaları 1.10 liraya aldıklarıkayısıyı bu yıl 40 kuruşa alıyorlar. Biz de bu durumu çözemiyoruz. Benim bahçemde şu anda 25 işçi çalışıyor. Onların topladığıçillikayısıyevmiyelerini dahi kurtarmıyor" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ