Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 44 bin kişiye iş imkanı! - İş-Yaşam Haberleri

        Kalkınma Bakanlığı’nın teşvikli yatırımlarla ilgili hazırladığı rapora göre ‘6. Bölge’ olarak bilinen Doğu ve Güneydoğu illeri istihdam ağırlıklı yatırımların cazibe merkezi oldu. Bugün Gazetesi’nin haberine göre; Bakanlığın verilerine göre bu yılın ilk üç ayında ülke genelindeki 6 bölgeye toplam 22,6 milyar liralık yatırım gerçekleştirilmek üzere teşvik belgesi alındı.

        Teşvik belgeleri onaylanan bu yatırımcılar, yapacakları yatırımlarla 44 bin 217 kişiye istihdam sağlayacakları taahhüdünde bulundular. Bunlar üzerinden yapılan analizlere göre en az yatırımla en çok istihdam ‘6. Bölge’deki yatırımlarda görüldü. Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinin yer aldığı bu bölgede 1 kişilik istihdam sağlamak için sadece 352 bin liralık yatırımın yapılması yeterli oldu.

        2. BÖLGE DÜŞÜK KALDI!

        Bu bölgede 2,2 milyar liralık yatırım yapacak olan yatırımcılar toplamda 6 bin 262 kişiyi işe alacaklar. Buna karşılık Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Konya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illerinin yer aldığı ‘2. Bölge’ en çok yatırımla en az istihdamın olduğu bölge oldu.

        Alınan teşvik belgeleri, girişimcilerin bu bölgede her 723 bin liralık yatırım karşılığında sadece 1 kişiyi işe alabileceklerini gösterdi. Bu bölgede 5milyar liralık yatırım yapılacak olmasına karşın istihdam6 bin 919’da kalacak. Türkiye ortalamasına göre ise 1 kişilik iş için en az 521 bin liralık yatırım gerekiyor.

        Kalkınma Bakanlığı verilerine göre 6. ‘Bölge’ illerinde yapılacak teşvikli yatırımın 2 milyar liralık bölümü imalat sanayii ve enerji sektörlerinde gerçekleştirilecek. Tarım, madencilik ve hizmet sektörlerine yapılacak yatırım ise sadece 200 milyon lirada kalacak. Bu illerde iş bulacak 6 bin 262 işçinin yaklaşık 5 bini doğrudan imalat sanayiinde çalışacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ