Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen'in kobi'ler ve reel sektörle ilgili açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, Türkiye ekonomisinin başarısı için bütün kurumların öncelikle reel sektöre odaklanması gerektiğini belirterek, "Para politikasını yapanların da ülkeyi yönetenlerin de odak noktasının reel sektör olması lazım. Çünkü reel sektör kaybedilirse geri kazanımı çok zor olur" dedi.

        TÜGİAD'ın gündeme getirdiği "Süper KOBİ" kavramına ilişkin sorularını yanıtlayan Yücelen, TÜGİAD olarak Türkiye ekonomisinin selameti için somut çözüm önerisi sunduklarını kaydetti. Onlarca danışmanı kadrosunda barındıran sivil toplum kuruluşlarının dahi "elle tutulur" öneriler ortaya koyamadığını aktaran Yücelen, "Birçok büyük sivil toplum kuruluşu ve iş dünyası kuruluşları 'Ar-Ge'ye yönelmeliyiz, inovasyon yapmalıyız' yönünde açıklamalar yaptı. Artık soyut öneri ve temennileri bir kenara bırakıp ne yapacağımızı konuşalım" dedi. Yücelen, KOBİ'lerin doğru önerilerle yönlendirilmesi durumunda bunun karşılığının da görüleceğini söyledi. Makroekonomiden ziyade mikroekonomiye daha fazla önem verilmesinin yerinde olacağını dile getiren Yücelen, KOBİ'lerin sektörlere ve faaliyet türlerine göre tasnif edilmesi gerektiğini aktardı.

        BAŞLANGIÇ YAPILDI

        Yücelen, "Biz imalat yapan 26 bin tane ihracatçı Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) nasıl inovatif bir yapıya kavuşabileceği konusunda kısa bir başlangıç yaptık. Aslında bu şunu gösteriyor, bir çözüm önerisi getirilirken 2 milyon 600 bin KOBİ'ye birden getirilmeye çalışıldığında bu başarılamayabilir ancak imalat yapan 26 bin tane ihracatçı KOBİ'ye çözüm getirilmek istendiğinde, bu çok daha kolay olacaktır" diye konuştu.

        Halihazırda 3 bin 800 tane KOBİ'nin inovatif ürün ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Yücelen, "Bu KOBİ'ler çok ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir ve bu KOBİ'lerin ihracatlarındaki kilogram başı değerin nasıl 3,9 dolara çıktığı araştırılmalıdır. Diğer 26 bin KOBİ'nin bu 3 bin 800 KOBİ'nin seviyesine nasıl getirilebileceği düşünülmelidir" ifadelerini kullandı. Uzmanların ihracatın kilogram başına değerin nasıl arttırılması gerektiği konusunda fikir üretmeleri gerektiğini aktaran Yücelen, 26 bin KOBİ'nin ilk 3 bin 800 KOBİ'nin seviyesine çıkarılması durumunda ihracatta kilogram başı değerin 3,9 dolara çıkacağını böylece 3 dolar ortalamaya sahip olan Güney Kore'nin geçilebileceğini kaydetti. Yücelen, rüşdünü ispat etmiş ya da bu potansiyele sahip olan KOBİ'lere pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ