Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Turkcell de Nokia gibi iletişim devi olacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyayla boy ölçüşen iletişim ve teknoloji firması olacağız. 3.5 milyonluk Finlandiya’dan çıkan, üstelik işe ayakkabı, kağıt üreterek başlayan Nokia dünya devi oldu. Biz neden olmayalım” dedi

        Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell’in sadece bir GSM operatörü olarak kalmayacağına, ileride iletişim ve teknoloji firması olabileceğine inandığını kaydetti. 48 yaşında olduğunu ve yaşadığı her yılın kendisini bu göreve hazırladığını ifade eden Ciliv, 5 sene önce kendini bu görev için hazır hissetmediğini, Microsoft’ta geçirdiği 6 yılın bir anlamda doktora gibi geldiğini ve sonuç olarak kendini artık Turkcell’in genel müdürlüğüne hazır hissettiğini söyledi.

        Çok büyük fırsat var Konuşmasında Nokia örneğini de veren Süreyya Ciliv, Turkcell’in sadece bir GSM operatörü olarak kalmayacağını, ileride iletişim ve teknoloji firması olabileceğine inandığını, diğer teknolojilerin dışlanması durumunda işin sadece GSM operatörü olarak tanımlanacağını, böyle olunca da dönemin kaçırılacağını, böyle bir büyümeyi hedeflediklerini anlattı. Ciliv, şöyle konuştu: “İşinizi demiryolu taşımacılığı olarak tanımlarsanız. Uçak gelince, başka bir ulaşım aracı gelince iflas edersiniz. Ama kendi işinizi taşımacılık olarak tanımlarsanız işinizi geliştirirsiniz. Uçaksa uçakla taşımacılık yaparsınız. Roketse roketle taşımacılık yaparsınız ayakta kalırsınız. Biz de GSM operatörü değiliz bir teknoloji şirketiyiz diyeceğiz. Ayrıca cep telefonunda da daha çok büyük fırsatlar var. Bu iş ileride daha da patlayacak.”

        Turkcell’in sermaye yapısı biraz karışık, net olursa hisse değeri de artacaktır

        Sohbette soruları da yanıtlayan Süreyya Ciliv, hissedarlar arasındaki durumun, vizyonu etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya, işin zor olduğunu bildiğini ancak, ortakların da şirketin başarısını istediğini, görevinin ortaklar arasındaki olayları çözmek, ara bulucu olmak olmadığını, şirketin büyümesi, hissedarlara değer yaratma, Turkcell hisselerinin değerini artırma olduğu karşılığını verdi. Ciliv, “Odak noktam Turkcell” dedi. Ciliv, başka bir soru üzerine de göreve getirilmesinin oybirliğiyle alınan bir karar olduğunu dile getirdi.

        “Turkcell’in sermaye yapısını çözebildiniz mi?” şeklindeki soruya da Ciliv, şu yanıtı verdi: “Böyle bir ortaklık yapısı herhalde bir tek İtalya’da vardır. Karışık hissedar yapısının avantajları da var. Dezavantajları da. Ancak bu karışıklığın piyasada hisse fiyatımızı olumsuz etkilediğini de herkes biliyor. Ortaklar da hissedarlık yapısı daha net olursa, ellerindeki hisselerin değerinin artacağının farkındalar.”

        “Biz daha akıllıyız” diye düşünüp geldiler sayemizde devlet kazandı

        Turkcell’in en başından itibaren en iyi teknolojiye yatırım yaptığını, rakiplerin bu konuda geri kaldığını kaydeden Ciliv, “En başta Türkiye’ye gelirken ’Biz İtalyanız onlardan daha akıllıyız. Pazar paylarını ellerinden alırız’ dediler. Bu nedenle de epey para verdiler. Şimdi benzer şekilde İngilizler de davrandı. Yani büyük rakipleri büyük paralarla bu pazara sokmamızda bizim faydamız oldu. Ancak Turkcell olarak payımızı onlara kaptırmak gibi bir niyetimiz yok. Rakipler dişli ama biz de dişliyiz. Doğru iş yapmaya niyetli gençlerle birleşerek başarılı olacağız. Bir iletişim devi olacağız” dedi.

        Rakibimizin reklamı yanıltıcı, şikayet ettik Yurtdışı aramalarla ilgili TV reklamlarının yanıltıcı olduğunu iddia eden Ciliv “Bu konuda reklam kurulu ile görüştük” dedi

        Süreyya Ciliv, bazı operatörlerin yurtdışı aramalarıyla ilgili televizyonlarda dönen reklamlarının da yanıltıcı olduğunu, bu konuda reklam kuruluyla kanaatlerin paylaşıldığını söyledi. Ciliv, sözü edilen reklamlarda sabit ücret, Türkiye’den yurtdışına arama zorunluluğu ve aranılan operatörün aynı olması ve konuşma süreleriyle ilgili detaylara yer verilmediğini ifade etti.

        Süreyya Ciliv, Türkiye’nin iletişiminin büyük bir kısmının ellerinde olduğunu ve iletişim kalitesinin ciddi sorumluluk olduğunu belirtti. 3G konusunda artık bu platforma yatırım yapmanın gereksiz olduğu ve 4G’ye hazırlanılması gerektiği yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine Süreyya Ciliv, hep yenisi çıkacak diye beklenemeyeceğini, Türk firmalarının dünya firmalarıyla rekabet edebilmeleri için teknolojiye ihtiyaç olduğunu, Türkiye’nin tüm Avrupa’da Arnavutluk ve Makedonya’dan sonra 3G lisansı verilmemiş üçüncü ülke olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu duruma layık olmadığını dile getirdi.

        Turkcell’in fiyatları daha uygun Fiyatlar konusunda da bilgi veren Süreyya Ciliv, Turkcell’in 32, Telsim’in 12 ve Avea’nın 8 milyon kullanıcısı olduğunu, toplam maliyetler, toplam konuşmalar ele alındığında Turkcell’in fiyatlarının daha ucuz olduğunu söyledi. Turkcell’in 12 bin Telsim’in 6 bin ve Avea’nın 7 bin baz istasyonu olduğu bilgisini de veren Ciliv, konuşma ve data kalitesinde tartışmasız birinci olduklarını, altyapıya yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguladı. 532 bir marka oldu, 3 bin $’a satılıyor Son günlerde tartışılan ve mevzuat değişikliği hazırlığı yapılan numara taşınabilinirliği konusuna da değinen Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Süreyya Ciliv, kendi inisiyafinde olsa bu uygulamayı yarın başlatmak isteyeceğini söyledi. 532’nin bir marka, Turkcell’in bir markası olduğunu, bu markanın değerini Turkcell’in artırdığını aktaran Ciliv, zaman zaman gazete ilanlarında 532’li numaraların 3 bin dolarlara çıkan fiyatlarla alınıp satıldığını gördüğünü aktardı. Ciliv, “Bana bıraksalar yarın numara taşıma çıksın. Müşterinin tercihinin biz olacağından yüzde 1 şüphem yok. Ancak 532 gibi değerli bir markanın saflığının bozulmasından korkarım. Hizmetle, kaliteyle kurduğumuz bir marka yok olacak” dedi.

        Nokia, çizme bot üretirken 34 milyar $ cirolu şirket oldu Nokia’ya ismini veren Nokianvirta nehri kıyısında 1865 yılında faaliyetine başladı. Fredric Idestam tarafından kurulan şirket kağıt ürünleri ana gelir kolunu oluşturmak üzere ilk yıllarında bisiklet, oto lastiği, ayakkabı, çizme ve bot üretti. Daha sonra üretim sahasına kablo, televizyon ve elektrikli ürünleri ekledi. 1967’de tüm şirketleri Nokia adı altında topladı. 1967 itibarıyla esas faaliyet alanını telefon ve kişisel bilgisayarlar olarak belirledi.

        Dünyanın en büyük mobil telefon üreticisi Nokia şu an dünya çapında kullanılan her üç cep telefonundan birinin üreticisi. 34 milyar dolar cirosu bulunan Finlandiya merkezli şirketin dünya çapında 68 bin çalışanı bulunuyor.

        VATAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ