Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kayseri Venedik gibi olacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Büyükşehir Belediyesi ve Kocasinan ilçe Belediyesi tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan demiryolu hattının kent merkezi dışına alınması projesi uygulanmaya başlandı.

        Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1927 yılında Kayseri'ye ulaşan demiryolu hattının, kentin büyümesi ile birlikte şehir merkezinde kaldığını hatırlattı.

        Demiryolu hattının kent merkezi dışına alınması için uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve zaman zaman çeşitli sıkıntılarla karşılaştıkları projenin nihayet uygulanmaya başlandığını ifade eden Yıldız, Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nün hattın yerinin değiştirilmesi işini ihale ile verdiği firmanın çalışmalara başladığını bildirdi.

        Demiryolu hattının şehir merkezi dışına alınmasını şehrin gelişimi açısından çok önemsediklerini vurgulayan Yıldız, şu bilgileri verdi:

        ''Bu proje ile kent merkezi içinde kalan demiryolu hattı, Erkilet bölgesinde Kuzey Çevreyolu'na paralel olarak yeni güzergahına taşınacak. TCDD, hattın taşınması işini 65 milyon lira karşılığında ihale etmişti. Bu işin yaklaşık 35 milyon lira kadar da kamulaştırma bedeli var. Yani, hattın taşınması işinin maliyeti 100 milyon lirayı aşacak. İhaleyi alan firma, şantiyesini kurup, güzergahta çalışmalara başladı. Şu an hafriyat, dolgu ve yarma işlemleri yapıyor. İhalede, 300 iş günü zaman verilmiş. Zamanında bitmesini umut ediyoruz. Gelecek yıl kasım ayında demiryollarının yeni güzergahı bitmiş olacak. Bu firma, ray döşeme dahil, güzergahı hazırlayacak, istasyon, depo, hangar ve köprüler dahil tüm tesisleri anahtar teslimi yapacak. Geriye sadece rayların sökülmesi kalıyor. Bu da çok önemli bir şey değil. Güzergah taşınınca bu işlemde kısa sürede yapılacaktır.''

        KAYSERİ VENEDİK GİBİ OLACAK

        Başkan Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin ''uçuk'' proje olarak nitelendirdiği kent merkezinden kanal içinde su geçirme planının da ilerleyen yıllarda demiryolu hattı projesinin devamında hayata geçirileceğini kaydetti.

        Demiryolu hattının kent merkezi dışına alınmasından sonra eski güzergahta gelecek yıldan sonra çok önemli tanzim çalışmasına gireceklerini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:

        ''Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanımızın açıkladığı şehrin ortasından kanal içerisinde su geçirme projemiz vardı. O proje hazır, ama şimdilik bekliyor. Mevcut demiryolu güzergahı, hat taşındıktan sonra yeşil alan olarak kalacak. Burada 21 kilometre uzunluğunda demiryolu hattı var. Bunun 20 kilometresi 20 metrelik şerit halinde. Bu şerit, şimdilik yeşil alan olarak kalacak. Geriye kalan 1 kilometrelik kısım ise istasyon alanı ve burası tamamen TCDD tarafından değerlendirilecek. Önümüzdeki yıllarda, kanal projesini hayata geçirdiğimizde, mevcut demiryolu güzergahının önemli bir kısmını kullanacağız.''

        Kent merkezinden dolaştırılması planlanan su kanalının hem demiryolu hattını hem de Sarımsaklı suyu güzergahını takip edeceğini ifade eden Yıldız, ayrıca Kızılırmak'tan da ayrı bir güzergahtan kanallar ile kent merkezine su getirileceğini sözlerine ekledi.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, hayallerinden birinin kent merkezinden Venedik'te olduğu gibi su kanalları geçirmek olduğunu, bunun için proje çalışmalarını başlattıklarını açıklamıştı.

        İHALE VE YER TESBİTİ YAPILDI

        TCDD Kayseri İşletme Şefi Selahattin Karakaya, yer teslimi ve ihalenin yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ