Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye, Afrika'da altın toplatacak - Makro Ekonomi Haberleri

        İstanbul Altın Rafinerisi, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde altın şirketi kurdu. Şirket ham altını Türkiye’ye gönderecek. Böylece dışarıya giden rafineri ücreti cepte kalacak.

        İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yerel bir ortakla kurduğu şirket aracılığıyla toplanan altınları ham hali ile Türkiye’ye getirip işleyecek.

        İAR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, Afrika’nın, dünyanın en çok altın üreten coğrafyası ve Türkiye’nin de en çok altın tüketen ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, Afrika’daki faaliyetleri artıracaklarını söyledi.

        Afrika madenlerinden çıkan altınların, Avrupa’da rafine edilip standart işlenmemiş külçeler haline getirilerek başta Hindistan ve Türkiye olmak üzere birçok ülkeye satıldığını anlatan Halaç, Afrika’da lojistik merkezler kurarak altınların Türkiye’ye getirilmesini ve rafinericilik katma değerinin burada kalmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Halaç, kurdukları şirketin yasal başvuruları yaparak altın toplama ve ihracatı lisansı aldığını bildirdi. AA

        Kanlı Elmas filmindeki gibi

        SÜRECİN zor olduğunu ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bu kadar çok mevzuat ve düzenleme ile karşılaşacaklarını ummadıklarını ifade eden Halaç ‘Faaliyetimiz inşallah bu ayın sonunda başlayacak’ dedi. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bilinen anlamda makineleşmiş bir altın üretiminin olmadığını söyleyen Halaç ‘Köylüler ‘Kanlı Elmas’ filmindeki gibi derelerden tencerelerle yıkayarak altın çıkarıyor. Çoğu kooperatifleşmiş. Tarım imkanı pek yok.

        Köylü halk genelde derelerden altın ve elmas çıkararak geçimini sağlıyor. Ülkede bu altınları alan bir firma olmadığı için köylüler, altını Kamerun ve Kongo’ya götürüp satıyorlar. Altın bu ülkelerden bir şekilde Avrupa’daki altın rafinerilerine gidiyor. Bu modelde umulan başarıyı temin edebilirsek aynı modeli diğer Afrika ülkelerine de uygulamayı düşünüyoruz’ diye konuştu.

        Star

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ