Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TÜRK MARKALARI DÜNYA ZİNCİRİ OLDU - Makro Ekonomi Haberleri

        Soysal Danışmanlık tarafından her yıl geleneksel olarak hazırlanan 'Perakende Kataloğu'nda, Türk firmalarının yurtdışındaki büyümesi oldukça dikkat çekiyor.

        Kısa süre öncesine kadar çok az sayıda markanın yurtdışında yatırım yaptığını söyleyen Soysal Danışmanlık'ın sahibi Suat Soysal, "Çünkü, Türk firmaları markalaşma aşamalarını henüz tamamlayamamışlardı. Oysa bugün, sadece yurtdışından marka gelmiyor, bizim markalarımız da yurtdışına çıkıyor. Bu devam edecek bir süreç" dedi.

        'Rekabet edebiliyoruz'

        Bu yoğun rekabet, yerli ve yabancı perakendeciler arasında uzun zamandır bir tartışma ateşlemiş durumda. Öte yandan yurt dışından markaların gelişi sürecek. Bu bizim yerel perakendecilerimizi de rekabet ve verimlilik esaslı büyümeye iten önemli bir olgu. Türkiye'de rekabet edebilme becerisi, geçtiğimiz birkaç yılda iyice yerleşti."

        Markaların yurtdışındaki mağaza sayıları

        Türkiye tekstil ile dışa açılıyor
        Red Star 240
        LC Waikiki 116
        Colin's-Loft 106
        Alfemo 72
        Mavi Jeans 56
        Silk & Cashmere 46
        Seray Mobilya 44
        Damat Tween ADV 44
        Koton 39
        Rodi 36
        Adil Işık 35
        Linens 25
        Collezione 24
        Y-London 24
        LTB-Little Big 22
        İpek 22
        Yataş 13
        Hatemoğlu 6

        Kaynak: Soysal Perakende Kataloğu 2007

        Kontrolsüz artış

        Modern perakendenin gelişmesini sağlayan alışveriş merkezleri yatırımlarının çok önemli olduğunu belirten Soysal, "Alışveriş merkezleri ile 1990'ların başında tanıştık, bugün sayıları 232'ye ulaştı. 149 tanesi ise faaliyet halinde, 83'ü inşaat, proje aşamasında. Sektörün gelişimi ve geleceği açısından çok önemli rakamlar bunlar.

        Artık tüm dünyada 'box' denilen kutu şeklinde alışveriş merkezlerinin modası geçti" diye konuştu. Yeni kurulacak bir alışveriş merkezinin müşteriyi çekecek, iyi vakit geçirtecek ve şehre katkıda bulunacak bir yapıda olması gerektiğine dikkat çeken Soysal, şöyle devam etti:

        "Alışveriş merkezleri konusunda ülkemizde önemli yabancı yatırımcılar var. Ama Türkiye çapında alışveriş merkezlerinin sayısında kontrolsüz artış var görüşü perakende sektörünce benimsenmiyor. Benimsenen şey belirli bölgelerde bir kontrolsüzlük var. Bu da perakende sektörünün dinamiğinde belirli bir çözüme ulaşacak."

        Milliyet

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ