Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Elektrik zammı gerilim hattı - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, elektrik zammının tüketiciye yansıtılmayacağını belirterek, ''Yakında Enerji Bakanı ile birlikte bir toplantımız var. Buna çözüm getiriyoruz'' dedi.

        Bakan Unakıtan, Türkiye Konut Finansmanı Zirvesinde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bankacılık sektöründe yabancı payına ilişkin önümüzdeki dönemde herhangi bir sınırlama getirilip getirilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Unakıtan, Türkiye'nin yeni sermayeye, yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu, bunların da artık gelmeye başladığını ifade etti. Unakıtan, şunları söyledi:

        ''Senelerden beri bunun hasretini çektik biz. Senelerden beri Türkiye'ye yabancı sermaye niçin gelmiyor, yabancı sermaye getirelim diye uğraştık. Şimdi yabancı sermaye gelmeye başlayınca, (niye geliyor bu yabancı sermaye) demeye başladık. Korkmayın, yabancı bize geliyor diye korku içinde olmayın.''

        Türkiye ekonomisinin güçlü bir ekonomi olduğunu ve kendine güveni bulunduğunu vurgulayan Unakıtan, yabancı gelecek diye korkulmaması gerektiğini yineledi.

        Unakıtan, elektrik zammına ilişkin bir soruya ''Elektrik zammı tüketiciye yansıtılmayacak. Yakında Enerji Bakanı ile birlikte bir toplantımız var. Buna başka bir çözüm getiriyoruz'' yanıtını verdi.

        Görüşmenin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Unakıtan, toplantının bir hafta içinde gerçekleştirileceğini bildirerek, ''Tüketiciye herhangi bir elektrik zammı söz konusu değil'' dedi.

        2007'de turizm sektörüne KDV indirimi yapılıp yapılmayacağının sorulmasını üzerine Bakan Unakıtan, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu çalışmaların hükümete sunulacağını ve son sözü hükümetin vereceğini söyledi.

        Kemal Unakıtan, Kurumlar Vergisinden gelir beklentisinin azalıp azalmadığına ilişkin bir soru üzerine, Kurumlar Vergisi'ni üçte bir oranında indirdiklerini anımsatarak, şöyle konuştu:

        ''Gelir idaremizin şimdiye kadar yaptığı tüm tahminler bir şekilde tuttu. Hatta tahminlerin üzerinde her yıl bir performans sergilendi. Biz tahminlerimizi biraz konservatif yapıyoruz. İşini kış tut demişler, yaz çıkarsa bahtına...'' ''2007 BÜTÇESİ SEÇİM BÜTÇESİ DEĞİLDİR'' Unakıtan, 2007 yılı bütçesinin seçim bütçesi olup olmadığının sorulması üzerine de şu görüşleri aktardı:

        ''2007 yılında hazırladığımız bütçe güçlü Türkiye'nin güçlü bütçesidir ve fakiri fukarasını kollayan bir bütçedir. Ülke insanımızın, milletimizin refah düzeyini artırmasına yönelik bir bütçedir. Seçim bütçesi değildir.''

        Maliye Bakanı Unakıtan, cari açıkla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'deki istihdam yapısının sert olduğunu belirterek, istihdamı daha esnek hale getireceklerini söyledi.

        İstihdam üzerindeki vergilerin düşürüleceğini kaydeden Unakıtan, ''Kendi üreticimizi biraz daha kollayacağız. Ar-Ge'ye özel teşvikler vereceğiz. İhracat yapısını yapısal olarak değiştirmemiz gerekiyor. Onunla ilgili adımlar atacağız'' diye konuştu.

        Bakan Kemal Unakıtan, konuşması sırasında ''Merkez Bankamız bağımsız bir merkez bankası, öyle bağımsız ki artık Maliye Bakanına bile selam vermiyor'' şeklindeki sözlerinin hatırlatılarak, Merkez Bankası Başkanı ile küs olup olmadığının sorulması üzerine, gülümseyerek ''Vakit bulamıyor herhalde'' şeklinde cevap verdi. Güler: Zam isteyeni hayretle karşılıyorum

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) elektriğe zam yapılması gerektiği talebiyle ilgili olarak, “Biz bu gibi kararları tek başımıza bakanlar olarak veremiyoruz. Özelleştirme İdaresi de tek başına veremez” dedi.

        Dün akşam iftarını Çayırhan Termik Santralinde 250 metre yerin altında maden işçileriyle açan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, iftarın ardından gazetecilerle sohbet etti ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Bir basın mensubunun “(Elektrik zammı yok) dediniz, fakat ÖİB, EPDK'ya gönderdiği yazıda TEDAŞ'ın maliyetlerinin yüzde 15 arttığını belirterek, zam yapılması gerektiğini ifade etti” sözleri üzerine Bakan Güler, konuyla ilgili olarak öncelikle ekonominin gereği neyse onu yaptıklarını bildirdi.

        Elektrik zammına ilişkin kararı bakanlar olarak tek başlarına veremediklerini kaydeden Güler, şöyle konuştu:

        “Defalarca ifade ettim, bu gibi kararları biz tek başımıza bakanlar olarak veremiyoruz. Özelleştirme İdaresi de tek başına veremez. Bunu özellikle ifade ediyorum. Bizim bakanlar olarak birbirimizle görüşerek yaptığımız bir çalışmayı, bizlere bağlı olan bir kurum böyle bir ifade ortaya koymakta ki ben koyduğunu zannetmiyorum, doğru değil.

        Neticede bu bir enerji politikası meselesidir. Ekonomiyle yakından ilgili olduğu için bu gibi kararları ben enerji bakanı olarak bile tek başıma ifade etmediğim gibi, böyle bir kurumun da ifade etmesi doğru olmaz. Konuyla ilgili bakanlarla görüşerek ekonominin ana girdilerinden biri olan elektriğe 4 yıl zam yapmamakla aynı zamanda enflasyonun düşmesine de önemli katkılarda bulunduk.”

        Bakan Güler, doğal gazın dışa bağımlı bir kaynak olduğu için yükseldiği zaman zam yaptıklarını, indiği zaman da indirim yaptıklarını söyledi.

        TETAŞ ZAMMI ÖZELLEŞTİRME İHALELERİNİ ETKİLEMEZ

        Bir gazetecinin “TETAŞ'ın 20 elektrik dağıtım bölgesine yaptığı zammın dağıtım özelleştirmelerini etkileyeceği endişesi var. Ön yeterlilik için başvuruda bulunan şirketler 400 milyon YTL'den söz ediyorlar. Sizce özelleştirmeyi etkiler mi?” sorusu üzerine Bakan Güler, TETAŞ'ın TEDAŞ'a yaptığı zammın özelleştirmeyi kesinlikle etkilemeyeceğini söyledi. TETAŞ zammının tamamen enerji KİT'lerinin kendi aralarında bir muhasebeleşme meselesinden ibaret olduğunu vurgulayan Güler, “Bu kesinlikle özelleştirme ilgili bir şey değil. Bu konu çok farklı yerlere çekilmektedir. Netice itibariyle geçen sene de indirim söz konusuydu, biz onu da yansıtmadık” diye konuştu.

        Bakan Güler, TETAŞ'ın kanun gereği kar da etmediğini, zarar da etmediğini belirterek, öyle olunca geçen sene meydana gelen karı da, bu seneki benzer zararı da enerji KİT'lerinin kendi içlerinde hallettiklerini kaydetti.

        TEDAŞ'ın 20 şirkete ayrıldığını, şu anda 3 dağıtım şirketinin özelleştirmeye çıktığını ifade eden Güler, “Netice itibariyle çalışma kesinlikle onları etkimeyecek. Biz onlarla da görüştük. Ama bu tip sözlerin nereden çıktığı ve bunun neticesinde özelleştirmeye katılacak şirketlerin bu tür bir yoruma girmesi tamamen yanlış bir hipotez üzerine kurulan bir değerlendirmedir” dedi.

        “NEDEN BÖYLE BİR ZAM LOBİSİ ORTAYA ÇIKTI?”

        Türkiye'de “illa zam yapılsın” diye kendilerini zorlayan çok garip bir davranışla karşı karşıya bulunduklarını ifade eden Güler, “Ben zammın bu kadar istendiği bir ortamı hayretle karşılıyorum. Neticede bunlara karar verecek bizleriz. Ekonomiyi yöneten bir hükümetimiz var, bakanlarımız var. Yani böyle bir noktada neden böyle bir zam lobisi ortaya çıktı. Neden bu kamunun da sözcüsü olan sizler (basın) tarafından neden böyle gündeme getiriliyor bunu da anlayabilmiş değilim” değerlendirmesinde bulundu.

        ÇAYIRHAN'DA YORUM FARKI

        Bir basın mensubunun “Çayırhan Termik Santralinin Elektrik Piyasası Kanunu Çerçevesinde sözleşmesini tadil ederek lisans alması gerekiyor, fakat bu sürekli erteleniyor, son durum nedir?” şeklindeki sorusu üzerine Güler, doğal gaz ve elektrik piyasası kanunlarında geçiş dönemiyle ilgili bazı belirsizlikler veya yönetmeliklerle ilgili sorunların zaman zaman yaşandığını, fakat bunların süratli bir şekilde çözüldüğünü söyledi.

        Sorunun daha çok “yorum farkından” kaynaklandığını anlatan Güler, “O yorum farkını da ortadan kaldıracağız” dedi.

        “BOTAŞ KAR EDEN BİR KURUMUMUZ”

        Gazetecilerin BOTAŞ'ın alacakları konusundaki soruları üzerine Hilmi Güler, BOTAŞ'ın alacakları kadar borcunun olduğunu, alacak meselesinin de çözülmeye çalışıldığını söyledi.

        BOTAŞ'ın Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı gibi dev bir projeyi gerçekleştirdiğini, Şahdeniz'i gerçekleştirdiğini, Yunanistan'la bağlantıyı oluşturduğunu anlatan Güler, “BOTAŞ aslında çok başarılı bir kuruluştur ama böyle yanlış bir değerlendirmeyle karşı karşıyadır. BOTAŞ'ın alacakları karşılandığı zaman durumu sene sonuna doğru düzelecektir. Şu anda süreç devam etmektedir. Bilançolar sene sonunda değerlendirilir” dedi.

        OTOPRODÜKTÖRLER HALLERİNDEN MEMNUN

        Yaz başında otoprodüktörle ilgili bir takım sorunlar olduğunun ve otoprodüktör gruplarının “mali sorunlarımız giderilmezse kapatabiliriz” şeklinde söylemlerde bulunduklarının hatırlatılması üzerine Güler, otoprodüktörlerin şu anda hallerinden memnun olduğunu söyledi.

        O dönemde çok büyük propaganda vari bir çalışma ile karşı karşıya bulunduklarını anlatan Güler, şunları kaydetti:

        “(Kapatacağız, kilit vuracağız) dediler. Sistemden çıkan olmadı. Biz buna çözüm olarak Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliğini uygulamaya koyduk. Yönetmeliğin uygulama başlamasıyla şu anda herkes halinden memnun. Hatta daha evvel şikayet eden kuruluşların en üst yöneticileri (bir değişiklik yapmayın, hatta zam da yapmayın, biz halimizden memnunuz) diyorlar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ