Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 100 milyon dolarlık vidalı diş! - Makro Ekonomi Haberleri

        Diş hekimlerinin daha çok dişi kurtarma isteği ve hastaların ameliyat korkularının azalması, implantlara olan talebi de artırdı. Özellikle son iki yılda iki diş implantı yaptıran hasta sayısının iki kat civarında arttığı belirtilirken yılık harcanan para da 100 milyon dolara yaklaştı.

        Türkiye’de 20 yıldır implant uygulamasının yapıldığını dile getiren Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği (EDAD) Başkanı Doç. Dr. Ata Anıl, markalarına göre değişmekle birlikte implantların tanesinin ortalama bin dolar olduğunu söyledi. Son yıllarda hekimlerin de implantı tercih ettiğini dile getiren Anıl, “Bunun yerine uygulanan tedaviler var; örneğin köprüler... Ancak köprüyü her yerde yapamıyorsunuz. Köprünün yapılacağı yerin yanındaki dişleri kesmek zorunda kalıyorsunuz. Tabii implantta bir ameliyat söz konusu olduğu için fiyatlar diğer tedavi yöntemlerine göre biraz daha pahalı” dedi. Anıl, her yıl 100 bin implantın yapıldığını belirterek harcanan paranın da 100 milyon dolara yaklaştığını kaydetti.

        Gökhan Yüksel, implanta olan güvenin arttığını dile getirerek, pazarın her yıl ortalama yüzde 15-20 büyüdüğünü belirtti. Bunda implant fiyatlarının düşmesinin de etkili olduğunu anlatan Yüksel, “Eskiden fiyatlar 2.000-2.500 Euro idi. Şimdi Teknolojinin de ilerlemesiyle her bütçeye uygun implantı bulmak mümkün. Hastaların dikkat etmesi gereken, bu tedaviyi cerrahi şartları uygun bir klinikte yaptırmaları ve çok ucuz implantlara rağbet etmemeleri.”

        ‘TERCİH EDENLERİN SAYISI İKİ YILDA İKİ KAT ARTTI’

        Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel de implant ile ilgili bilgi vererek, uygulama sayılarının son iki yılda iki kata yakın artış gösterdiğini söyledi. İmplantların çene kemiğine uyum sağlaması için genellikle titanyumdan yapıldığını anlatan Yücel, “Bu küçük vidalar cerrahi operasyonla kemiğe yerleştiriliyor. Uyum sağlanması için 3-6 ay boş kalıyor ve sonrasında diş takılıyor” dedi. İmplant tedavilerindeki artışta ameliyatların başarısının da etkisi olduğunu ifade eden Yücel, hastaları da uyardı: “Çene kemiğindeki her boşluğa implant yapmak gibi bir düşünce de doğru değil! Tedaviye hekimin karar vermesi gerekir.”

        ‘Hastaların garanti belgesi istemesi gerek’

        Diş Hekimi Ayşe Yılmaz Apak, implant fiyatlarının farklılık gösterdiğini belirterek, A grubunda 20 yıl ve üstü araştırma yapılmış ve uygulanmış implantların yer aldığını söyledi. Bunların daha çok Alman ve ABD’li şirketlerin ürünleri olduğunu anlatan Apak, “Bu implantların fiyatları bin ile 2 bin dolar arasında değişiyor. Artık teknoloji hemen hemen her yerde aynı; ancak önemli olan aynı ilaçtaki gibi deneme sürelerinin olması. B grubunda daha çok İsrail ve Fransız ürünleri yer alıyor. C grubunda ise Çin malları var. Bunların fiyatları 500-600 dolar civarında. Hastaların bunları kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Kötü niyetli kullanımlara karşı da hastalar mutlaka ağızlarına konan implantların garanti belgesini istemeliler” dedi.

        EBRU ERDOĞAN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ