Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye, AB'ye ödediğinden fazla fon alacak - Makro Ekonomi Haberleri

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2011'de 1,6 milyon Euro katkı sağladığı AB'nin bilişim alanındaki temel mali destek programı olan ICT PSP'den 2,6 milyon Euro hibe alacağını belirterek, Türkiye'nin AB üyesi 27 ülke ve diğer bazı ülkelerin bir kısmının parasını fiilen kullanır hale geldiğini, bunun çok önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

        Yılmaz, Vilayetler Evi'nde, Avrupa Birliği'nin bilişim alanındaki uygulama projelerinin desteklendiği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT PSP) 2011 Yılı Çağrısı sonuçlarının duyurulması için düzenlenen törene katıldı.

        Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, hibe almaya hak kazanan projelerin nitelikli projeler olduğunu, parasal miktarının çok ötesinde anlam ifade ettiğini söyledi.

        Dünyada bilgiye en fazla hakim olanların daha kaliteli politikalar üretip, uygulama şansına sahip olduğunu belirten Yılmaz, bu çalışmaların özellikle kamunun, yerel yönetimlerin politika üretim sürecine katkı sağlamasını diledi.

        Türkiye'nin üç yıllık performansına değinen Yılmaz, Türkiye'nin programa 2009'da 944 bin 100 Euro katkı sağladığını, birinci yıl geri dönüşün sıfır olduğunu, 2010'da 1 milyon 257 bin 920 Euro ödeyen Türkiye'nin yüzde 88'lik geri dönüşümle 1 milyon 107 bin 980 Euro hibe aldığını, 2011'de 1 milyon 640 bin 160 Euro ödeyen Türkiye'ye yüzde 163'lük geri dönüşümle bu programdan 2 milyon 674 bin Euro hibe sağlandığını kaydetti. Yılmaz, birinci yıl yüzde sıfırla başlandığını, ancak üçüncü yılın sonunda iyi bir noktaya gelindiğini ifade etti.

        Başvuru sayılarında ciddi artış olduğunu, Türkiye'nin 2011'de başarılı bir sonuç elde ettiğini belirten Yılmaz, ''Havuza 100 lira koymuşuz, 160 küsur lira geri almışız. Bunun şu anlama geldiğini düşünüyorum. Türkiye, AB üyesi 27 ülke ve diğer ilave bazı ülkelerin bir kısmının parasını fiilen kullanır hale gelmiş, onların havuza koyduğu bir kısım paraları, kaynakları biz kullanır hale gelmişiz. Bu çok önemli bir başarı'' diye konuştu.

        Yılmaz, bu projelerin Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, bilgi toplumu şartlarında bir ekonomi oluşturmasına, istihdam oluşturmasına, katma değer oluşturmasına katkıda bulunmasını diledi.

        Proje sahiplerini kutlayan Yılmaz, daha sonra ICT PSP 2011 Yılı Çağrısında başarılı olan kurum ve kuruluşlara ödüllerini verdi.

        2009'DA YÜZDE SIFIR 2011'DE YÜZDE 163 GERİ DÖNÜŞ

        Alınan bilgiye göre, Türkiye, Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı (CIP) altındaki üç programdan biri olan ICT PSP Programı'na 2009'dan bu yana katılım sağlıyor.

        2007-2013 yılları arasında uygulanmakta olan ICT PSP Programı toplam 730 milyon Euro bütçeye sahip. Programa AB'ye üye ülkelerin yanı sıra Türkiye, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Norveç, İzlanda ve Lichtenstein ile birlikte toplam 34 ülke aynı statüde katılım sağlıyor.

        Programa 2009'da 944 bin 100 Euro katkı sağlayan Türkiye ilk yıl programdan hibe alamadı. Türkiye 2010'da 1 milyon 257 bin 920 Euro katkı sağladığı programdan yüzde 88'lik geri dönüşümle 1 milyon 107 bin 980 Euro, 2011'de 1 milyon 640 bin 160 Euro katkı sağladığı programdan yüzde 163'lük geri dönüşümle 2 milyon 674 bin Euro hibe aldı.

        ICT PSP Programı'nda sağlanan bu başarının, bilişim alanında yürütülen AB programlarında Türkiye'nin bugüne kadar elde ettiği en büyük geri dönüş oranı olduğu kaydedildi. 2011 Yılı çağrısı kapsamında Türkiye'den 39 ortağın 26 farklı proje konsorsiyumunda yer aldığı ve Avrupa Komisyonundan hibe talep ettiği, değerlendirmeler sonucunda 10 farklı projede yer alan 15 Türk ortağın komisyon desteği almaya hak kazandığı kaydedildi. Bu projeler sonucunda Türk ortaklar komisyondan toplam 2 milyon 674 bin Euro tutarında hibe alacak.

        AB tarafından desteklenecek proje kurum ve kuruluşlar şöyle:

        Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü (VERYSchool), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (OASIS), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (CitySDK), TAGES (CitySDK), SPOR AŞ (SMARTSPACES), Milli Kütüphane Başkanlığı (Europan Newspapers), SAMPAŞ (eEnviPer), Niğde Belediyesi (eEnviPer), Ordu Belediyesi (Open-DAI), SAMPAŞ (Open-DAI), SRDC Ltd. Şti. (PALANTE), Sağlık Bakanlığı (PALANTE), Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (PALANTE), TÜBİTAK ULAKBİM (GEN6), TÜRKSAT (GEN6), TÜBİTAK UEKAE (STORK 2.0), TÜRKSAT (STORK 2.0).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ