Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İlk 9 ayda 10.9 milyarlık çek karşılıksız çıktı - Makro Ekonomi Haberleri

        Ahmet Kıvanç / Habertürk

        Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldıran yasa, piyasada karşılıksız kesilen çekleri ikiye katladı. Dokuz aylık dönemde iş dünyası nakde çevirmek için bankalara götürdüğü 249 milyar 417 milyon liralık çekin, 10 milyar 875 milyon liralık bölümünün karşılıksız çıkmasının sıkıntısını yaşadı. Bir önceki yılın aynı döneminde karşılıksız çek tutarı 5.6 milyar lira seviyesinde oldu.

        Merkez Bankası ve Bankalararası Takas Odaları Merkezi verilerine göre, hapis cezasını kaldıran yasanın şubat ayında yürürlüğe girmesiyle başlayan karşılıksız çek tutarındaki artış, hız kesmekle birlikte eylül ayında da devam etti. Eylül ayında piyasadaki 24.1 milyar liralık çekin, 1.1 milyar liralık bölümü karşılıksız çıktı.

        Karşılıksız çekin, toplam kesilen çek içindeki payı yüzde 4.71 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında 29.7 milyar liralık çekin 1.5 milyar liralık bölümü (yüzde 4.95), temmuz ayında da 35.9 milyar liralık çekin 1.8 milyar liralık bölümü (yüzde 4.91) karşılıksız çıktı. Temmuz ve ağustos ayına göre, eylül ayında karşılıksız çek tutarı bir miktar hız kesmekle birlikte, hâlâ 2011 yılının oldukça üzerinde seyrediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ