Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Volkswagen'de emisyon skandalı - Otomobil Haberleri

        HABERTURK. COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Dünyanın en büyük ikinci otomobil pazarı olan ABD'de hava kirliliği testlerinde yapılan aldatmacanın ortaya çıkmasıyla Volkswagen AG'nin hisseleri yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine düştü.

        Frankfurt borsasında işlem gören hisseler yüzde 20'lik düşüşle 3 Kasım 2008'den bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Bu düşüşle Wolfsburg merkezli şirketin hisselerindeki değer kaybı yıllık yüzde 25'e ulaştı.

        Volkswagen hisselerindeki hareketi göstere grafik:

        Volkswagen İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn, Pazar günü yaptığı açıklamada şirketin yetkililerle işbirliği halinde olduğu ve konu ile ilgili kendi soruşturmasını da başlattığını açıkladı. Volkswagen CEO'su halkın güvenini sarstıkları için çok üzgün olduğunu söyledi. ABD'de yaklaşık yarım milyon aracı etkileyen emisyon skandalı sonucunda Alman otomotiv devine 18 milyar dolar para cezası verilebilir. Şirkete ayrıca ceza davası da açılabilir.

        Commerzbank AG analisti Sascha Gommel, söz konusu olay ABD'de örgütlü bir aldatmaca olarak görülürse Wolfsburg üst yönetimi bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalabilir dedi.

        Çevre Koruma Ajansı Cuma günü yaptığı açıklamada, Volkswagen'in eğer emisyon testinden geçemezse dizel araçlarında bir yazılımla gereken değişikliği yapmaya söz verdiğini belirtti.

        DİZEL ARAÇ SATIŞINI DURDURDU

        Avrupa'nın en büyük araç üreticisi Volkswagen, ABD'de dizelaraç satışını durdurduğunu bildirdi. Pazar günü yapılan açıklamada,ABD'deki çevre düzenlemeleri nedeniyle alınan kararın Volkswagen ve Audi markalı araçları kapsadığı belirtilirken, ABD'li yetkililerin2009-2015 döneminde satıyan 482 bin aracın geri çağrılmısını istedikleride ifade edildi.

        YASAL LİMİTİ 10 İLE 40 KAT ARASINDA İHLAL

        Amerika Çevre Koruma Dairesi'ne (EPA) göre Volkswagen'in dizel araçları çevreyi yasal limitlerin 10 ile 40 kat kadar üzerinde kirletiyor. Volkswagen'in testlerindeki tutarsızlık Dünya Temiz Ulaşım Konseyi'nin Jetta ve Passat dahil olmak üzere dizel araçların gerçek dünya emisyon testleri ile VW'nin laboratuar sonuçlarının karşılaştırmasıyla ortaya çıktı.

        Volkswagen yıllardır mücadele etti ABD'de, satışlarını artırmak için temiz ve güçlü olarak lanse edilen dizel araçlarına güvenmişti. Ülkede VW marka otomobillerin satışları geçen yıl yüzde 10 oranında düştü.

        VOLKSWAGEN'İN EMİSYON DEĞERLERİ İÇİN ALMANYA'DA SORUŞTURMA AÇILACAK

        ABD'de dizel araçlarının gaz emisyon değerlerini manipüleettiği suçlaması ile karşı karşıya kalan Volkswagen, merkezininbulunduğu Almanya'da da soruşturma ile karşı karşıya kalacak.

        Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Volkswagen'den emisyondeğerlerini manipüle ettiği suçlamalarına tam bir açıklık getirmesiniistedi. Alman hükümeti, Volkswagen'in Avrupa'da da emisyon değerlerinitestlerde manipüle edip etmediğini araştıracak.

        Almanya Çevre Bakanlığı'da yakın zamanda Volkswagen CEO'suMartin Winterkorn ile biraraya gelecek ve ABD'li otoriteler ile işbirliğiyapmasını isteyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ