Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Bakan Yıldırım: Hatalı HGS cezaları... - Otomobil Haberleri

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamasından notlar;

        * Mesela 51 DT 056; şuraya bir tane vida basıyor bu 856 oluyor. Okumayı nasıl yapıyor, 056 olacakken, 856 olarak okuyor bu sefer ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazılmış oluyor.

        * Bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Vatandaşın şaşkınlığı da haklı. Biz de bu işin aslı nedir diye baktık, arkadaşlarımız sonucu buldu.

        * Kırsal kesimde eski araçlarda model plakalar, bastırıp yapıştıracağınız sistem yok. Hata kaçınılmaz oluyor.

        * Hatası olmayan başka bir plaka sahibi bu sorunla karşılaşıyor. Bunlar düzelecek. Başka ne düzelecek.

        * Biliyorsunuz KGS vardı. KGS geçerken okutuyorsunuz, yarım dakika kaybediyorsunuz, kuyruklar başlıyor. Bunu kaldırdık HGS yaptık. Zaten OGS, otomatik sistemdi.

        * Niye OGS yapmadık diye merak edenler olabilir. OGS'nin hem cihazı çok pahalı 100 dolardan başladı, 40 dolara kadar geriledi. Hem de süresi var.

        * Belirli bir süre sonra değiştirmek gerekiyor. Yaygın edinimi yok. Vatandaşın bir günü OGS almakla geçiyor. Büyük şikayetlere neden oluyordu.

        'PTT'DEN YENİ DÜZENLEME'

        * Daha basit kolay erişim sağlanacak sistem olsun dedik. 10 milyon abone var, 8 milyondan fazlası HGS'li zaman içinde bunu da değiştireceğiz. Tek bir sisteme döneceğiz.

        * HGS cezalarıyla ilgili şikayetleri dikkate alıp 2 işlem yapacağız. Sistemi kuran işleten kuruluş PTT. PTT kredi kartı veremediği için posta çeki veriyor, kredi kartında eksik olunca vatandaş geçiyor ama posta çekinde böyle olmuyor. PTT şimdi bankalarla anlaşma yaparak eksi olması halinde de geçiş yapmasını sağlayacak.

        'İMALATTA BOZUK ÇIKIYOR'

        * Gerek geçişlerdeki hataların asgariye indirilmesi, gerekse böyle işte yanlış plaka işlerinden kaynaklanan bir de önemli bir kısmı imalatta bozuk çıkıyor.

        * Malesef o etiket görevini yapmıyor. Etikete sahip olanların etiketleri yenileriyle değiştirilecek. Burada en önemli bir başka nokta doğru kullan.

        * Yani tepeden okuyucuların görebileceği doğru noktaya etiket yapıştırılamazsa bu sefer etikette olmaz, kaçak geçmiş damgası görüyor.

        * Farkındalık oluşturmaya ihtiyaç var. Son bir konu HGS'yle ilgili başlangıçta bu cezalar en uzak mesafenin 10 katı olarak hesaplanıyordu.

        * 2015'teki değişikle kullandığı mesafenin 10 katı olarak kullanıcı lehine iyileştirme yapıldı. Bundan sonrası için geçerli.

        * Gündemde olan cezalar 2014 yılına ait. Cezaların bu kadar yüksek olması, tamamen bu düzenlemenin dışında kalmasından kaynaklanıyor.

        * Geriye doğru da yürümesi lazım. Mecliste ele alıyoruz, yakın zamanda çıkaracağız. Vatandaş lehine ciddi bir rahatlama olacak.

        'CEZALI GEÇİŞLER SMS'LE BİLDİRİLECEK'

        * Bir de cezalarla ilgili bildirimler bekletilmeyecek. 2014'ün 2015'te geliyor, vatandaş böyle bir şaşkınlık yaşıyor.

        * Her cezalı geçişi bir kere SMS'le bildireceğiz. Cezalı geçtin arkadaş şu kadar zaman içinde diyeceğiz.

        * On gün içinde cezaya itiraz yapılırsa, ceza uygulanmayacak. On günden sonra ceza uygulanabilecek. Herkese üç ayda bir ceza bildirimleri yapılacak.

        * Rusya'nın hava yollarının uçuş ekibine uyguladığı iş uluslararası havacılık kurallarına aykırı. Amacımız Rusya ile yaşadığımız krize misilleme yaparak cevap vermek değil.

        * Diplomatik kanallardan bunun yanlış olduğunu belirttik, derhal hatırlatacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ