Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Taksi ve ticari araç sahiplerinin 2019 yılının ilk altı ayına kadar araçlarını değiştirmeleri durumunda sıfır ÖTV ilearaç satın almalarına imkan veren yasada bir dönemeç daha geçildi. "ÖTV'siz araç" düzenlemesinin çıktığını öğrenir öğrenmez hemen aracını satan taksici esnafınınyaşadığı şok da böylece ortadan kalktı.

        Yıllardır beklediği yasanın çıkması sonrasında piyasada satışa çıkacak olan taksi araçlar nedeniyle fiyatların düşeceği korkusuyla aracını hemen satışa çıkaran ve satışın ardından daha lüks araçlara yönelen taksici esnafı vergi dairelerinde, "Yasanın yürürlük tarihinden önce araçlarınızı satmışsınız. Yasadan yararlanamazsınız" yanıtını aldı. Taksici esnafı ikinci şoku ise plaka konusunda yaşadı. Yasadan yararlanmak için eski araçlarından çıkardıkları taksi plakalarını yeni araçlarınatakmadıkları için bu defayeni araçlarını taksi olarak kullanmahakkını da kaybetti veişsiz kaldı. Bu mağduriyetin ardından hemşofördernekleri, federasyonları hem de otomotiv sektörü temsilcilerinin girişimleriyle konu Ankara'ya iletildi. Hızla harekete geçensiyaset cephesi sorunu çözen düzenlemeyi de hayata geçirdi. Fakat aradaiş yapamayan bir çok da taksici oldu.

        HENÜZHACİMLİ SATIŞLAR BAŞLAMADI

        İşte bu sorunlar nedeniyle henüzÖTV'siz araç alımlarınınbaşlamadığı sektörden gelen bilgiler arasında. Yani yasa çıkalı çok oluyor fakat önce mağduriyetlerin giderilmesi ve gerekli düzenlemenin vergi dairelerine ulaşması için bir düzenleme gerekiyordu. İşte o süreç tamamlandı ve düzenleme çıktı. Şimdi taksici esnafıher gün vergi dairelerinin kapısını aşındırıp düzenlemenin vergi dairelerine ulaşıp ulaşmadığını soruyor.

        Otomotiv sektöründe büyük bir satış patlaması yaratacağı tahmin edilen ÖTV'siz araç düzenlemesinin satışlara rakamsal bazda yansıması da özetle1 hafta içerisinde tam olarak başlayacak.

        TOPLAM 48 BİNARAÇ YARARLANABİLİR

        Peki beklenti ne?

        Türkiye'de kayıtlı toplam 84 bin taksi bulunuyor. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun beklentisine görebu rakamın yarısının yeni ÖTV düzenlemesinden yararlanacağı yönünde.

        Yani yaklaşık 42 bin taksinin 2019 yılına kadar ÖTV'siz bir otomobille değişeceği yönünde. Elbette bu rakam sadece taksiciler için olan beklentiyi ifade ediyor. Bir de sayıları 12-13bini bulan dolmuş taksiler var. Burada da benzer bir beklenti söz konusu. İstanbul'da ortalama olarak 5 yıl olan taksi ömürleri de düşünüldüğünde en büyük dönüşüm İstanbul'daki toplam sayıları 16 bini bulan taksi araçlarında yaşanacağı tahmin ediliyor. Çünkü motor ömrüne yaklaşıldıkça (emisyon kurallarının da gereği olarak) taksici esnafının 2019'a kadar bu yasadan yararlanması bekleniyor.

        DEVLETTEN 2.4 MİLYAR LİRALIK HAMLE

        Eğer beklenti gerçekleşirse devlet ÖTV sektörüne, almayacağı ÖTV ile (ki ÖTV alınmayınca KDV'ye esas matrah da düştüğü için KDV de düşecek), yaklaşık 700-800 milyon TL'lik yatırım yapmış olacak bir nevi. Ve sektörde 2019 yılının ortasına kadar en az 1.7 milyar liraya yakın bir ekstra pazar yaratacak.

        Aslında bu ne demek?

        En basit haliyle birtaksicinin kiralık taksi plakasıyla taksicilik yaptığını varsayalım. Kirası 6 bin 500 TL'yi bulan taksi plakasıyla evine ekmek götürmeye çalışan bir taksici, belki de hiç kredi borcu ödemeden sıfır bir araca sahip olacak. Bu arada bir hatırlatma, bir taksi plakasının bugünkü satın alma değeri ise İstanbul'da 1 milyon 550 bin TL'ye ulaşmış durumda.

        LÜKS TAKSİLERE HAZIR OLUN

        Yasayla birlikte taksilerde özellikle bir üst segmente geçişin hızlanacağı tahmin ediliyor.Genellikle B ve C segmentinde olan taksi araçlarının C'ninen üstü ve D segmentindeki düşük yakıt tüketimine sahip uzun ömürlü motorları bulunan araçlara doğru kayabileceğidüşünülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ