Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Mercedes’in kamuya açık tasarımına tescil verdiler! - Otomobil Haberleri

        Uluslar arası markaların kamuya mal olmuş tasarımlarına bile Türkiye’de tescil verilirken bu tesciller bir süre sonra mahkeme kararıyla düşüyor.

        Tescillenmesinde sıkıntı görülmeyen iki tasarımın birinin yenilik unsuru taşımadığı diğerinin ise dünyaca ünlü otomotiv firması Mercedes'in tasarımından birebir alıntı olduğu ortaya çıktı. Firmalar kozlarını mahkemede paylaşırken, iki firmanın da tasarım tescil kararı düştü.

        Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel konuyla ilgili olarak; "Tasarım tescili konusunda atılan dikkatsiz adımlar tasarım tescili alan firmaları mahkemede karşı karşıya getiriyor. Tescilli tasarımlarının diğer firmalar tarafından kullanılmasından şikâyetçi olan firmalar mağdur olurken, karşı firmalar da tescillerin reddedilmesi için açtıkları davalarla senelerce sürüncemede kalıyor" dedi.

        Bu tasarım davalarında özensizce verilen tescil kararlarıyla son dönemde sıkça karşılaştığının altını çizen Yüksel, “Enhoş Plastik Oyuncak Firması, tescilli tasarımını kullandığı gerekçesiyle Uçar Oyuncak Firması tarafından dava edilince tasarımın yenilik unsuru taşımadığı ortaya çıktı. Enhoş Plastik Oyuncak karşı dava açarak hem tasarımı kullanma hakkı kazandı hem de diğer firmanın tescilini düşürdü. İki firmayı da mağdur eden durum ayrıntılı incelenmeden verilen tasarım tescili. Bu konuda TPE’ye çok iş düşüyor. Daha özenli araştırma yapılması şart” diye konuştu.

        "MERCEDES'İN TASARIMINA TESCİL KARARI VERİLMİŞ"

        Mercedes firması tarafından 2004 yılında kamuya mal edilen tasarımın TPE tarafından 2006 yılında İmpaks Otomotiv Firması’na tescillendiğini dile getiren Yüksel, "Ay-San Cant Kapakları Şirketi bu tasarımı kullanma hakkına sahipken Türkiye’de diğer firmanın üzerine tescil edildiği için hukuki sıkıntılar baş gösterdi. Ay-San Şirketi de kamuya mal olmuş bir tasarımı kullanmak için mahkeme yoluna gitmek zorunda kalınca diğer firmanın tasarımı düştü. Tescil kararı alınmadan önce uluslar arası örneklerin de gerektiği gibi incelenmesi firmaların markalarını ve tasarımlarını korumaları için daha elverişli bir ortam sağlayacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ