Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Para çıkışına kolaylık sağlandı - Para Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Geçtiğimiz aylarda yurtdışından para girişini kolaylaştıran düzenlemenin ardından bu kez de Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da değişiklik yapılarak çıkışa da kolaylık sağlandı. Daha önce sadece bankalar kanalı ile yapılan yurtdışına TL ve döviz transferinde yeni sınırlar belirlendi. Buna göre yurtdışına serbestçe çıkarılabilecek Türk parası tutarı 13 bin 700 liradan 25 bin liraya, döviz miktarı da 5 bin dolardan 10 bin Euro’ya yükseltildi. 25 bin TL’yi aşan Türk parası ve 10 bin Euro’yu aşan dövizin yurtdışına nasıl çıkarılacağının ise Hazine Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu bakanlık tarafından belirlenecek esaslara göre yapılacağı öngörüldü. Yeni kararnamede ise Türk parasının yurtdışına sadece bankalar aracılığıyla çıkarılabileceğine ilişkin zorunluluk kaldırıldı. Yeni durumda para taşıma şirketlerinin de yurtdışına para çıkışı yapabileceği tahmin ediliyor.

        NELER DEĞİŞTİ?

        -Yeni kararnamede ‘yolcu beraberi’ ifadesi kaldırıldı. Serbestçe yurtdışına çıkarılabilecek Türk parası tutarı 25 bin liraya yükseltildi. Bu rakamı aşan Türk parasının yurtdışına nasıl çıkarılacağının ise bakanlık tarafından belirlenecek esaslar dahilinde yapılacağı ifade edildi.

        -Dövizlerin yurda sokulması ve yurtdışına çıkartılmasını düzenleyen “Türkiye’ye döviz ithali serbesttir” bendi de “Yurda döviz ithali ve yurttan döviz ihracı serbesttir” şeklinde değiştirildi.

        -Yurtdışına yolcu beraberinde çıkarılan ‘5 bin doları aşan’ dövizin bankalardan satın alındığının belgelendirilmesi koşulu aranırken, hem bankadan belgelendirme koşulu hem de ‘yolcu beraberi’ ibaresi kaldırıldı.

        KOMŞUYLA TİCARET İÇİN Mİ?

        Uzmanlar yakın coğrafyadaki bazı ülkelerde bankacılık sisteminde sıkıntılar yaşandığını anımsatarak, bu adımla para transferinin kolaylaşacağını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ