Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Pek çok Euro Bölgesi üyesi Yunanistan’ı izlemeye hazır - Para Haberleri

        Mahmut SANCAK / HT GAZETE

        Dünya piyasalarının Yunanistan’ın borç sorunu ile yatıp kalkması Euro Bölgesi’ne üye diğer 18 ülkenin ekonomik durumlarını şimdilik dikkatlerden uzakta tutuyor. Bir zamanlar Avrupa’nın ekonomik giriş vizesi olarak kabul edilen Maastricht Kriterleri’nin tamamını yerine getiren ülke sayısı da ikiyi üçü geçmiyor. Zaman zaman resesyona girip çıkan ülkeler arasında nispeten sağlıklı görünen tek ülke ise Almanya. 1 trilyon Euro’yu aşan ihracatıyla ekonomik sıkıntı çekmeyen ülke Avrupa’daki borç krizinden de en çok fayda sağlayan ülke durumunda.

        Ancak Euro Bölgesi’nin geri kalan kısmı o kadar şanslı değil. Faizler AB Merkez Bankası’nın müdahaleleri sonucu 2012’den beri yüzde 1’in altında bulunuyor. Ancak neredeyse maliyetsiz borçlanmaya rağmen ekonomik büyüme 2010’dan beri yüzde 1’in üzerine çıkamadı. Halen çeyrek bazda yüzde 0.4’lük bir büyüme yakalayan Euro Bölgesi 2013’ten beri bu seviyeyi aşamıyor. Büyüme olmadığı için istihdam da artmıyor. Halen Bölge genelinde yüzde 11 olan işsizlik oranı 2010’dan bu yana yüzde 10’un altına düşmedi. Genç işsizlik ise yüzde 22’ye demirledi ve 2012’den beri bu oranın altını görmedi. Asıl ürkütücü gelişme ise kamu borcu rakamlarında. 2008’de borcun GSYH’ye oranı yüzde 66 seviyesindeyken bu oran halen yüzde 91 seviyesinde ve yükselmeye devam ediyor. Ekonomistler ise bu gelişmeye Avrupa’nın ortak para birimine sahip olmasına rağmen ortak ekonomi politikasının olmamasını gerekçe gösteriyor. Yapılan eleştirilerde Euro Bölgesi’nin kronik borçluları İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan’ın yanı sıra Fransa, Finlandiya ve Avusturya gibi üyelerinin de yakın gelecekte sıkıntıya giren ülkeler kervanına eklenebileceği belirtiliyor.

        GREXIT’İN YAYILMA RİSKİ DÜŞÜK

        Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması durumunda diğer ülkeleri de etkilemesi riskinin 2010-2011 yılına göre daha düşük olduğunu açıkladı. S&P’nin Euro Bölgesi Ekonomik Görünüm Raporu’nda, tüketici talebindeki itici güce işaret etti. S&P Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başekonomisti Jean Michel Six, Yunanistan krizinin çözümünün son derece belirsiz olduğunu kabul ettiklerini de vurguladı.

        KİŞİ BAŞINA GELİR DÜŞÜYOR

        2008’de 38 bin Euro olan kişi başına gelir, 3 bin Euro’luk düşüşle halen 35 bin Euro seviyesinde seyrediyor.

        ORTALAMA MAAŞLAR 1680 EURO'DA TAKILDI

        Euro Bölgesi genelinde ortalama maaş 1681 Euro olarak bildirildi. Maaşlar son beş yıldır 1660-1680 bandında takıldı. Sanayi üretimi de son dönemde yüze 0.1 – 1 arasında gidip geliyor.

        EMEKLİYE HAFTALIK 120 EURO MAAŞ

        Bankaların 7 Temmuz’a kadar kapalı kalacağı açıklanan Yunanistan’da bin banka şubesi banka kartı kullanmayan emeklilerin maaşlarını çekebilmesi için yeniden açıldı. Banka şubeleri, kart kullanmayan emeklilerin aylıklarını çekebilmeleri için Türkiye saati ile 8.00 sıralarında hizmet vermeye başladı. Yunanistan’ın başkenti Atina’da sabahın erken saatlerinde maaşlarını çekmek üzere şubelere gelen emekliler, banka önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Sırayla içeri giren emeklilerin ödemeler kapsamında her hafta sadece 120 Euro çekebilmelerine izin verildi. Yunanistan sokakları emeklilerin yürüyüşüne sahne oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ