Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Parası olan için yepyeni bir dönem bugün başlıyor! - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Borsa İstanbul’da bugün yeni bir döneme geçiliyor. Bir yandan çift seans uygulaması son bulup, tek seans uygulamasına geçilirken, 22 yılı aşkın süredir hisse senedi piyasasında kullanılan emir işlem sistemi de tarih oluyor. Yeni emir işleme sistemi olan BISTECH bugün devreye alınıyor. BISTECH, ilk etapta hisse senedi piyasalarında, işlem sisteminde ve takas sisteminde devreye alınacak. BISTECH piyasada emir işlem hızını artırırken aynı zamanda birçok yeniliği getirecek. Yeni dönemde en çok dikkat çeken gelişme ise Borsa İstanbul’un server’ına yakın olan kurumların hızdan daha çok yararlanacağı ve bir adım öne geçeceği. Şöyle ki, HFT denilen yüksek frekanslı işlemler için yer temin eden kurumlar, daha hızlı emir geçecekleri için, fiyat avantajı da yakalayacak. Rakiplerine göre daha uygun fiyattan alım ya da satım yapabilecekler. Bunun yanı sıra, yüksek frekanslı işlemler sayesinde açılışta ilk emirleri gönderebilecekler. Yani bir anlamda borsada ekstra hız isteyen kurumlar katlanacağı ekstra maliyet ile hızlı ve yüksek miktarda emri geçerek, daha avantajlı fiyattan işlem yapabilecek.

        "ANONİM ŞİRKET GİBİ ALGILANSIN"

        Borsanın anonim şirket gibi algılanması gerektiğini belirten yetkililer, “Parası olan düdüğü çalacak” eleştirilerine ise katılmıyor.

        FİYAT KADEMESİ ARACILARIN MUHASEBESİ ENGELİNE TAKILDI

        Borsa İstanbul’da hem işlem hacmini artırmak hem de hisse derinliğinin sağlanması adına önümüzdeki dönemde fiyat adımlarının daha da küçültüleceği konuşuluyordu. Ancak fiyat adımlarının küçültülmesi uygulamasına bir süre daha geçilmeyecek. Edinilen bilgilere göre, aracı kurumların muhasebeleştiremeyeceklerini belirterek, fiyat adımlarının küçültülmesine karşı çıktıkları, bunun üzerine de Borsa yönetiminin aracı kurumlardan bir çalışma istediği öğrenildi.

        YÜKSEK FREKANS İÇİN 30 YERDEN 26’SI KİRALANDI

        Borsa İstanbul’da bulunan Co-location (Eş yerleşim) denilen ve HFT yüksek frekanslı işlemlerin yapılabileceği 30 yerin 26’sının şu anda kiralandığı belirtiliyor. Ancak Borsa yönetimi bütün üyelerine talep etmeleri durumunda bu yerlerden kiralayabileceklerini belirtiyor. Bu alanları şu ana kadar kiralayanların ise ağırlıklı olarak yabancı ya da yurtdışı ile işlem yapan aracı kurumlar olduğu belirtiliyor.

        FERRARİ İLE SIRADAN OTOMOBİLİN HIZI ARTIK AYNI OLMAYACAK

        Borsa İstanbul’un anonim şirket olmasından sonra geçilen bu uygulamanın tamamen uluslararası bir uygulama olduğunu kaydeden Borsa İstanbul yöneticileri, “Emir gönderme kapasitesine göre aracı kurumlar çeşitli ürünler tercih edebiliyor. Kimi kurum saniyede 20 emiri yeterli görüyor. Kimisi için 100 emir gerekiyor. Yeni dönemde Ferrari ile sıradan otomobil aynı hızda gitmeyecek” yorumunda bulundular. Borsanın Karaköy’de ve tahta sisteminin olduğu dönemde de aracı kurumun ihtiyacına ve büyüklüğüne göre içeride bulundurdukları broker sayısının farklı olduğunu hatırlatan bir yetkili, “O dönemde de kurumların ihtiyacına göre salonda broker’ları olurdu. Kimi kurumun 12 brokerı kimi kurumun ise 3 broker’ı olurdu. 12 broker saniyede 12 emir girerken, 3 broker 3 emir giriyordu. Daha sonra bilgisayar sistemine geçildi ve her kuruma iki terminal verildi. Daha fazla terminal isteyen kurumlar ekstra maliyetine katlanıp terminal aldılar. Şimdi de hızlı emir girmek isteyenler ekstra maliyetini karşılayıp hızlı emir girebilecek” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ