Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bireysel Emeklilik Aracılar BES'lenecek - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HABERTÜRK

        Ekonomi yönetiminin yüzde 12’lere düşen tasarruf oranını artırmak için başlattığı seferberlik çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) adeta yeniden yapılandırması sektörde hareketliliği hızlandırdı. Ekonomi yönetiminin desteğini ardına alan emeklilik şirketleri sisteme yeni katılımcı çekip katılımcı sayısını artırmak için gaza basarken, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) de BES Fonu satma yetkisi almak için harekete geçti.

        TSPAKB, geçtiğimiz günlerde Hazine Müsteşarlığı’na ilgili bir yazı yazarak aracı kuruluşların BES Fonları satabilmesi için mevzuatta ilgili değişikliğin yapılmasını talep ettiler.

        OLUMLU BAKILIYOR

        Hazine Müsteşarlığı’nın, aracıların BES Fonu satabilme talebini olumlu karşıladığı ve ekim ya da kasım ayı gibi ilgili mevzuatta gerekli değişikliğin yapılarak yürürlüğe girmesine sıcak baktığı öğrenildi.

        BES’in hayat sigortasından farklı olaral bir tasarruf ve yatırım alanı olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, yatırım alanında uzmanlaşmış personeli ve tecrübesi ile aracı kuruluşların ve portföy yönetim şirketlerinin BES satmasının tasarruf oranı artırmada önemli katkıda bulunacağını belirtiyor.

        2007 YILINDA MEVZUATTA VARDI HAZİNE ÇIKARDI

        Aracı kuruluşların BES fonu satma yetkisi aslında 2007 yılındaki mevzuatta yer alıyordu. Ancak daha sonra Hazine mevzuatta değişikliğe giderek müstakilen bu işe aracı olacak yani sadece BES Fonu satmak için aracılık yapacak yeni kurumların bu işi yapmasını istemiş ve bu amaçla aracı kurumların söz konusu yetkisini mevzuat dışına çıkarmıştı.

        Ancak aradan geçen sürede hiçbir kurum BES aracılık şirketi kurup Hazine’ye BES aracılık şirketi olarak başvurmadı. Şimdi ise aracı kuruluşlar daha önce mevzuatta olan bu haklarını geri istiyor. Hazine’den onay çıkması durumunda, aracı kuruluşlar herhangi bir BES şirketi ile anlaşıp, BES satış sertifikası alacak ve bu alanda faaliyet gösterebilecek.

        ARACILARIN HEDEFİNDE BÜYÜK ŞİRKETLER VAR

        Aracı kurum ve portföy şirketleri tecrübelerini emeklilik sistemine aktaracaklarını ifade ediyor. Özellikle büyük şirketleri ve çalışanlarını BES’e katma hedefinde olduklarını belirtiyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ