Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Her yerde Türkiye mucizesi konuşuluyor' - Para Haberleri

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin olarak, enflasyonda şu anda Orta Vadeli Program hedefinin altında olunduğunu belirterek, ''Enflasyonda daha gidecek yolumuz var. İnmemiz gereken seviyeyi çok iyi biliyoruz'' dedi.

        Bakan Çağlayan, Rus Üst Düzey Yöneticilerle (CEO) yapacağı toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmesinde Çağlayan, ihracat rakamlarında Orta Vadeli Program hedeflerinin üzerine çıktıklarını ifade etti.

        Çağlayan, ''Diğer taraftan enflasyonla ilgili Orta Vadeli Program hedefinin şu anda altındayız. Gelmiş olduğumuz nokta, geçmişte Türkiye'deki bilinen ekonomik gerçekleri aslında tamamıyla tersine çevirecek bir yapıya dönüştü'' diye konuştu.

        Sanayi Odası Başkanı olduğu zamanlarda ''Büyüme istiyorsanız enflasyonda yükseklere katlanacaksınız. Enflasyon düşsün istiyorsanız, bu sefer büyümeden vazgeçeceksiniz'' denildiğini aktaran Çağlayan, ''Bugün görüyoruz ki Türkiye büyüyor, ihracatı artıyor. Diğer taraftan da enflasyonunu hedeflediği rakamın bile altında tutabiliyor. Bu da Türkiye ekonomisinin bilhassa son 10 yılda hükümetlerimiz döneminde ne kadar iyi yönetildiğinin bir göstergesi'' değerlendirmesini yaptı.

        'ÖNEMLİ OLAN BAŞARILARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI'

        Dünyanın her yerinde çok büyük övgüyle karşılaştıklarını, sabah görüştükleri Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnikhanov'un kendisine ''Biz her yerde Türkiye mucizesini konuşuyoruz'' dediğini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

        ''Geçmişte bize de Japonya'nın, Güney Kore'nin, Almanya'nın başarı hikayeleri anlatılırdı. Ama şimdi Türkiye'nin başarı hikayeleri her yerde konuşuluyor. Önemli olan elde edilen bu ekonomik başarıların sürdürülebilir olmasıdır. Enflasyonda daha gidecek yolumuz var. Enflasyonda inmemiz gereken seviyeyi çok iyi biliyoruz. Ama tabii Türkiye'de enflasyon daha çok dışarından ithal etmek zorunda kaldığımız başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarına bağlı.

        Bu noktada enflasyonumuz zaman zaman ister istemez hedeflerimizin üzerine çıkabiliyor. Ama şu anda gelmiş olduğumuz nokta itibariyle bugünkü rakamlar son derece önemli ki zaten bunun sonucunu borsada gördük. Bugün borsa zannediyorum tarihi bir rekor kırdı. Artık Türkiye'de ekonomik gelişme oldukça bilhassa faiz başta olmak üzere birçok konuda ekonomik parametrelerin son derece sağlıklı bir şekilde düzeldiğini görüyoruz.''

        '20 MİLYAR DOLAR SERMAYE İHRAC ETTİK'

        Tataristan Cumhurbaşkanı Minnikhanov ile görüşmesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Çağlayan, Nisan ayında önemli bir işadamı heyetiyle Tataristan'a gideceklerini söyledi.

        Tataristan'da şu anda 4 Türk firmasının yaptığı yatırımlar tamamlandığında bunların 1,5 milyar dolarlık bir yatırım olacağını belirten Çağlayan, ''Dünyaya toplam 20 milyar dolar sermaye ihracatı yapmış bir Türkiye için Tataristan'da Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'ne yapılan yatırımların 1,5 milyar dolar rakamına gelecek olması son derece önemli. Otomotiv sektörü başta olmak üzere önemli işbirlikleri yapacağımıza inanıyorum. Tataristan'ı, bölgeye yayılma konusunda önemli bir lojistik merkez haline getirmeyi düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

        Tataristan Cumhurbaşkanı Minnikhanov'un Türkiye'nin ekonomik başarılarını anlatırken kendisine ''Sizin bu kadar seyahat ettiğinizi görüyorum. Bizde bir Tatar atasözü var; dolaşan kurt ayaklarının sayesinde ekmeğini yer'' dediğini aktaran Çağlayan, dünyanın her yerinde dolaşmaya devem edeceklerini ifade etti.

        'RUSYA YENİDEN ÖNEM KAZANIYOR'

        Çağlayan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaretinde ele alınacak konulara ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

        Rusya'nın yeniden inşaat piyasası ve müteahhitlik sektörü için önem kazandığına işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

        ''Yeni Rusya projesi var. Bunun yanı sıra 2018 Olimpiyatları var. Türk müteahhitlik sektörü bugün dünyadaki en yüksek müteahhitlik işini yaklaşık 38,5 milyar dolarla Rusya'da yaptı. Türk firmalarının Rusya'daki yatırımları şu anda yaklaşık 7,5 milyar doların üzerinde ve 1.412 Rus firması da Türkiye'ye yaklaşık 2,5 milyar dolarlık yatırım yapmış durumda. Rusya ile bizim ticaret hacmimiz geçen yıl 30 milyar dolardı, şimdi 10 ayda yaklaşık 28 milyar dolar mertebesinde. Tabi bilhassa gaz konusunda, en yoğun olarak oradan alıyoruz.

        Yaptığımız işlerin kapasitesinin gelişmesi için önemli kararlarımız var. Lojistik konusunda önemli tekliflerimiz var. Yaş sebze-meyve ihracatımızın üçte birini Rusya'ya yapıyoruz. Son derece önemli bir rakam bu. Şimdi Doğu Karadeniz'den Kafkas Bölgesi'ne yeni lojistik merkezleri oluşturulması konusunda görüşeceğiz. Buralarda karşılıklı kurulacak lojistik merkezleriyle daha fazla ihracat yapma imkanına sahip olacağız. Ümit ediyorum ki şu andaki ticaret hacmimiz çok daha fazla artacak.''

        Rusya'nın Türkiye'nin ticaret hacminin en yüksek olduğu ülke olduğunu belirten Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün şu anda 96 ülkede 228 milyar dolarlık bir taahhüt hacmine ulaştığını, bunun 38,5 milyar dolarının ise Rusya'da olduğunu belirtti.

        Bakan Çağlayan, ''Şimdi önümüzde en az bunun kadar firmalarımız açısından yeni iş imkanları var. Gerek 2 milyon konutun yapılacağı yeni Rusya projesi gerek 2018'de yapılacak olimpiyatlar çerçevesindeki yatırımlarda ümit ediyorum ki firmalarımız önemli yatırım imkanlarına sahip olacak'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ