Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Eylem planımızın çoğunu tamamladık!" - Para Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Sermaye piyasalarımızı, ekonomimizin büyümesini destekleyen lokomotif olarak görmek istiyoruz'' dedi.

        Babacan, Borsa İstanbul'un ilk gong töreninde yaptığı konuşmada, sermaye piyasaları açısından bir dönemin kapanıp yeni bir dönemin başladığı tarihi bir günde Borsa İstanbul çatısı altında bir araya gelindiğini belirterek, geçmişi 140 öncesine dayanan ve bir zamanlar Avrupa'nın en büyük 4 borsası içerisinde yer alan borsayı, yeni bir hukuki statüde anonim şirket olarak düzenlediklerini söyledi.

        "ORTAKLIK KÜLTÜRÜ TABANA YAYILMALI"

        Babacan, sermaye piyasalarının tasarrufların yeni yatırımlara yöneltilebilmesi açısından önemine işaret ederek, şunları söyledi: ''Türkiye için şirketlerin nereden, nasıl finanse edildiğine baktığımızda hala burada bankacılık sistemimizin ciddi bir ağırlığı olduğunu görüyoruz. Şirketlerimiz kredi alarak bilançolarında daha çok borç taşıyarak işlerini yürütüyorlar.

        Halbuki sermaye piyasasıyla zaten olması gereken ortaklık kültürü tabana yayılmış oluyor. Ortaklık kültürünün tabana yayılması hem yatırımcı hem de şirketler açısından son derece önemli.''

        "BORSA İSTANBUL'DAN BEKLENTİMİZ ÇOK BÜYÜK"

        Finansal istikrar açısından hem şirketlerin hem de finans sektörünün bilançoları açısından da sermaye piyasalarının son derece önemli olduğunu belirten Babacan, Türkiye'de bunun mutlaka geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

        Babacan, Türk bankacılık sisteminin oldukça gelişmiş olduğunu dile getirerek, ''Bankaların toplam bilançosuna baktığınızda şu anda gayri safi yurt içi hasılaya eşit duruma geldi. Sermaye piyasalarına baktığınızda halka açık şirketlerimizin sayısı, halka açık şirketlerimizin toplam değerinin milli gelire oranı ekonomimizin hak ettiği büyüklüğe ulaşabilmiş değil. Sermaye piyasalarımızı, ekonomimizin hak ettiği büyüklüğe ulaştırmak değil, ekonomimizin büyümesini destekleyen, ekonomimizin büyümesinin lokomotifi olarak görmek istiyoruz. Borsa İstanbul'dan da beklentimiz çok büyük'' diye konuştu.

        "PİYASALARI BORSA İSTANBUL ALTINDA TOPLAYACAĞIZ"

        Başbakan Yardımcısı Babacan, iyi bir borsanın, iyi bir hukuk zeminine oturtulması gerektiğini vurgulayarak, işin temelinin sağlam ve güvenilir kurallar çerçevesinde serbest piyasa ve rekabet anlayışıyla alışveriş olduğunu söyledi.

        Ali Babacan, Borsa İstanbul ile İMKB ve Altın Borsası'nın birleştirildiğini ve bir ay içerisinde Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) hissedarlarının hisselerini Borsa İstanbul hisseleriyle değiştireceğini belirterek, ''Hemen arkasından da elektrik, demir-çelik, bakır piyasası, yani zaten Türkiye'nin uluslararası alanda çok yoğun alışverişini yaptığı piyasaları Borsa İstanbul altına toplamış olacağız'' diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ