Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm ‘Hollywood yıldızlarının uğrak koylarının cazibesini koruyalım’ - Turizm Haberleri

        Güngör KARAKUŞ / YAZI DİZİSİ 3 / HT GAZETE

        Rus milyarder Roman Abramoviç başta olmak üzere dünyanın sayılı zenginleri ve Hollywood yıldızları, her yıl yatlarıyla Ege ve Akdeniz’i ziyaret ediyor. Ünlü isimlerin bu bölgeyi tercih etmelerinin birinci nedeni ise halen bozulmamış olan cennet koylar. Yatlarıyla gelen ünlüler, bakir koylarda berrak deniz ve doğanın keyfini çıkarıyor. Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz, “Tüm dünyanın ilgisini çeken bu koyların cazibesini bitirmemeliyiz” diyor ve ekliyor: “Ama siz bu koyları bir tesisle kapatıp yok ettiğinizde, buraların cazibesini öldürüyorsunuz. Bir zamanlar Akdeniz’in en popüler yerleri Fransa, İtalya, İspanya sahilleriydi. O bölgeler inşaatlarla doldurulunca, ilgi bizim koylara kaydı. Şimdi biz de aynısını yaparsak, turist gidip başka bir kıyı bulur kendisine. Zaten tapulu alanların birçoğu tahrip edilmiş, bari kalan devletin arazisini yok etmeyelim. Çünkü deniz, tarih, doğa turizmi açısından halen çok avantajlıyız.”

        KİSSEBÜKÜ İÇİN 10 YILLIK MÜCADELE

        Bodrum’da, tüplü dalışın bile yasak olduğu kıyılarda, tarihin çeşitli çağlarına ait eserler yer alıyor. Yemyeşil çam ormanı örtüsüyle hayranlık uyandıran Kissebükü de bu cennet koylardan biri... Mavi yolculuğun başladığı ilk koy olarak bilinen Kissebükü, uzun yıllardır yatırımcıların iştahını kabartıyordu. Kissebükü, ilk olarak 2005 yılında tesisleşmeyle karşı karşıya kaldı. Turizm Bakanlığı, Kissebükü’nde 3 ayrı araziyi, 2 bin 500 yataklı turizm tesisi yapılması için 3 farklı yatırımcıya tahsisle kiraladı. Bu gelişme, Bodrumluları ayağa kaldırdı, yapılan protestolar o dönem büyük ses getirdi. Protestolara ünlü sanatçılar da katıldı .Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve Mavi Yol Platformu’nun hukuki mücadelesi sonucunda yargı, arkeoloji ve sit alanı olan Kissebükü koylarının tahsisini durdurdu. Ancak Kissebükü bugün hâlâ yok olma tehdidi altında. Bodrumlular, bu koya turizm tesisi yapmak için uğraşan yatırımcılara karşı 10 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.

        YATIRIMCILARIN GÖZÜ KÜDÜR KOYU’NDA

        Ege’nin ‘iştah kabartan’ bir başka koyu Bodrum Yalıkavak’taki Küdür Koyu. Küdür, Akdeniz foklarının en çok yuvalama yaptığı koylardan biri. Arkeolojik sit alanlarının yoğun olduğu bölgede birçok antik liman bulunuyor. Yatırımcıların marina ve turizm tesisleri yapmak için gözlerini şimdi de Küdür’e çevirdiklerini savunan Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mimar Oğuz Develi, “Bu alanları korumak için çok çaba sarf ediyoruz. Yatırımcılar ise bu bölgelere turizm tesisi ve marina yapmak için yarışıyor. En son Anıtlar Kurulu bu bölgeyle ilgili bir çalışma yapıyordu. Koy koruma altında ama tahsis alanı olduğu için ‘Günü birlik tesis yapılabilir’ onayı var” diyor.

        AKYAKA-FASİLİS ARASINDAKİ 113 KOYDAN 58’İ RİSK ALTINDA, 17’Sİ İSE ARTIK YOK

        Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi’nin koylarla ilgili envanterine göre, kuzeyde Baba Burnu’ndan başlayıp Antalya Fasilis’te biten kıyı boyunca 239 koy bulunuyor. Bu koylardan 98’i risk altında. Bugüne kadar kaybedilen koy sayısı ise 43. Envanterde sahil 5 bölgeye ayrılıyor. 1. Bölge Baba Burnu’ndan başlıyor, Kuşadası’nda (Dilek Yarımadası) bitiyor. 2. Bölge Kuşadası-Akyaka, 3. Bölge Akyaka-Marmaris İçmeler, 4. Bölge Marmaris İçmeler-Ölü Deniz, 5. Bölge Ölüdeniz-Fasilis arasında yer alıyor. Dün ilk 2 bölgedeki koyların haritasını yayınlamıştık. Bugün ise 3.,4. ve 5. bölgeyi kapsayan ve buralardarisk altındaki koyları gösteren haritamızı yayınlıyoruz. 3., 4. ve 5. bölgede toplam113 koy var. Bunların 58’i risk altında, 17 koy ise çoktan kaybedilmiş.

        ‘AKDENİZ DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞÜYOR’

        TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy: “Marmara Denizi nefes alamıyor, Karadeniz ölüyor, Ege Denizi çırpınıyor, Akdeniz boğuluyor. Tüm dünyadan her yıl Akdeniz’i ziyaret eden 240 milyon turistin ürettiği atık arıtılmadan denize boşaltılıyor. Türkiye sahillerinde ise 10 milyon kişinin atığı denize akıyor. Bir de buna koyları eklersek, Akdeniz dünyanın en büyük çöplüğü gibi. Bunun çözümü, insanların koylara günübirlik gelmeleri, tatillerini yapıp gitmeleri. Oksijenin yüzde 75’ini denizlerden alıyoruz. Karayı, denizi, gölü bitirdik. Ne kaldıgeriye? Önlem almak için bütün ruhsatlar iptal edilmeli, nerede beton varsa yıkılmalı. Tabiat intikamını iklimin değişikliğiyle alıyor zaten. Buraların eski haline kavuşmasını sağlamak lazım. Koylarda imara kesinlikle karşıyım ve Kissebükü için verilen uğraşları destekliyorum. Mücadeleye devam.”

        ‘TURİZM TESİSİ ADI ALTINDA LÜKS VİLLALAR YAPILIYOR’

        Peynir Çiçeği Oluşumu Sözcüsü ve aktivist Sema Höcek: “Çok net bir şekilde, mevcut yasa ve yönetmelikleri uygulayacak irade olması lazım. Kıyı yasasıyla ilgili yönetmelikler var ama uygulayan yok. Bu yasalar yerel idareciler ve kamu görevlilerince uygulanırsa, en azından caydırıcı olur. ‘Ecrimisil’, kamuya ait bir alanın işgal edilmesi halinde işgalciye cezaverilmesi demek. Fakat mal müdürlüğü bu ‘ecrimisil’i adeta bir kiralama yöntemi haline getirmiş. Bu, ‘Parası olan işgal edebilir’ anlamına geliyor. Turizm tesisi adı altında bal gibi lüks villalar, rezidanslar yapıyorlar.”

        BİTTİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ