Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Asgari ücret otelde maliyeti şaşırttı - Turizm Haberleri

        Meltem ERSOY / GAZETE HABERTÜRK

        Asgari ücretin yılbaşından itibaren bin 300 TL’ye çıkacak olması asgari ücreti yoğun olarak uygulayan sektörlerde hesapları karıştırdı. Bunlardan biri de turizm. Gelecek yaza ilişkin fiyat belirleyen ya da belirleme aşamasında olan oteller asgari ücrette ve buna bağlı olarak diğer maaşlarda gerçekleşecek artışın maliyet hesaplarını nasıl etkileyeceğini düşünmeye başladı.

        Bayındır, “Herkes bekleme halinde, asgari ücret bin 300 TL olunca vergisi aynen sektöre mi yansıyacak, ne ölçüde hükümet dahil olacak, bilemiyoruz. O nedenle fiyat ayarlaması yapamadık” dedi. STR Global’in verilerine göre, geçen yaz Antalya’da ortalama oda fiyatı haziran-ağustos dönemlerinde 94 Euro ile 198 Euro arasında değişti. Yüzde 10 artışlar yaşanması halinde gelecek yaz için ortalama oda fiyatlar 104 Euro ile 218 Euro arasında olacak. Benzer şekilde İstanbul’da ortalama oda fiyatları da 145- 148 Euro seviyesinde seyredecek.

        "ODALARI SATMIŞ OLAN KUR ARTSIN DİYE DUA EDİYOR"

        Timur Bayındır, sektörde bazılarının ağustos ya da eylül aylarında gelecek yıla ilişkin fiyatlarını belirleyip satışlarını yaptığını hatırlatırken, “Asgari ücret tartışması bu kadar belirgin ve gerçek değilken yapılmış satışlar bunlar” diye konuştu. Bu satışların döviz olarak yapıldığına dikkat çeken Bayındır, “Dövizle odalarını satanlar da şimdi ‘İnşallah döviz yükselir de, asgari ücretten yaşayacağımız kaybı döviz artışıyla kapatırız’ diye dua ediyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

        "OYUN ALANI DARALACAK"

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, gelecek yıla ilişkin fiyatları belirleyip kontratlarını imzalamış olanların maliyetlerinin asgari ücret artışından etkileneceğini belirtirken, “Bizim gözlemlediğimiz zaten Avrupa ile ilgili satışlar bitti. Geçen sene zaten pazar kaybetmemek için çok taviz alanı yarattık, şimdi maliyeti artıracak her unsur bizim oyun alanımızı daha da daraltır” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ