Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi Bayraktar İHA, TSK'da göreve hazır! - Savunma Sanayi Haberleri

        GÜNTAY ŞİMŞEK / HT GAZETE

        Baykar Makine tarafından tasarlanıp milli imkânlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk özel sektör İnsansız Hava Aracı (İHA) Bayraktar TB2, önümüzdeki hafta Türk Silah Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girecek. Testleri Keşan Askeri Havalimanı’nda gerçekleştirilen Bayraktar TB2 İHA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) uhdesi altında geliştirildi ve önümüzdeki haftadan itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın çatısı altında hizmet verecek. Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de envanterine aldığı yeni teknolojik ürünlerle Türkiye’yi alanında başka bir lige taşımış olacak.

        Orta irtifa ve uzun menzil (MALE) sınıfı İHA konseptine uygun olarak geliştirilen taktik İHA sistemini rakiplerinden ayıran çok sayıda özelliği var. Milli ve özgün tam otomatik uçuş kontrol özellikleriyle, hangardan pist başına kadar taksi, kalkış, seyir, iniş ve park yapabiliyor. Dünyada sadece bu İHA’da üç yedekli uçuş kontrol sistemi bulunuyor. Ayrıca özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamalarıyla dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyeye sahip keşif ve gözetleme aracı olması gibi özellikleri bulunuyor.

        Önümüzdeki hafta, ilk defa kendi milli imkânlarımızla yapılmış 6 adet Bayraktar TB2 ve 2 adet yer kontrol istasyonu birinci parti olarak TSK envanterine girecek. Gelecek yıl ortalarında ise ikinci parti teslimatı yapılacak. Üçüncü parti ise opsiyonlu olarak değerlendirilecek.

        Bayraktar TB2’nin milli imkânlarla geliştirilen kritik aksamları, yazılım ve donanımlarındaki yerlilik oranı yüzde 93. Geriye kalan yüzde 7’lik bölüm ise yurtdışında rafta hazır bir şekilde bekleyen ticari ürünlerden oluşuyor. Hiçbir şekilde kritik malzeme değiller ve savunma sanayiinde ihracat kısıtlamasız ürünlerden oluşuyor.

        Günümüzde İHA’lar bilgi çağı ürünü olması sebebiyle milli ve özgün olmak zorundalar. Aksi halde yurtdışından alınan sistemlerle başarılı İHA’lar geliştirmek mümkün değil. Çünkü dünyada İHA endüstrisinin kriterleri belli olmadığından milli ve özgün olmayan ürünlerle başarılı olma şansı yok.

        30 BİN FEET’TE 30 SAAT UÇACAK

        Bayraktar TB2, ihale aşamasında 10 saat havada kalma ve 18 bin feet irtifada uçma şartıyla yola çıkmıştı. Başarılı bir şekilde geliştirilen Bayraktar TB2, test aşamalarında bu kriterleri oldukça yukarı çekti; 24 saat havada kaldı ve 27 bin feet irtifada uçtu. Teslimat aşamasından önce bu kriterler daha da yukarı çekildi. Şu an itibarıyla TB2 30 saat havada kalarak 30 bin feet irtifada uçabilecek.

        Bu başarının ilginç bir başlangıç hikâyesi var. Eylül-Ekim 2009 yılında resmi heyet huzurunda Bayraktar Taktik İHA Sistemi ile hedeflenen tüm performans kriterlerini başarıyla karşılayarak uçuş testlerini geçti. Testler esnasında dünyada hiçbir alternatif İHA sisteminde bulunmayan (Predator, Heron vb. dahil), hangardan çıktığı andan itibaren tam otomatik taksi, kalkış, uçuş, iniş, frenleme ve tekrar hangara dönüş gibi özellikler sergiledi. Rekabet usulüne dayalı olarak yürütülen bu uçuş testlerinde tek başarılı olan sistem Bayraktar İHA böylece TSK envanterine girmek üzere yola koyuldu.

        HAVACILIĞA SEVDALI BİR AİLE

        Normal bir ülkede işine tutku ve aşkla bağlı olmak başarıya ulaşmada en önemli etken iken, Türkiye’de ise şart. Çünkü başarıyı alkışlayan, maddi ve manevi destek veren bir coğrafyada yaşamıyoruz. Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ ve Şakir Zümre gibi Cumhuriyet’in ilk yıllarına damgasını vurmuş kahraman isimlerimizin başına gelenler ortada. Onlardan yıllar sonra Bayraktar Ailesi, öz kaynaklarıyla Türkiye’nin havacılık endüstrisinde kaybettiği yılları, İHA’larla güçlü bir şekilde kapatacak bir adım attı. Gördüğüm kadarıyla devletten gölge etmemesi dışında başka bir ihsan da istemiyorlar.

        Babadan oğula havacılık sevdalısı Bayraktar Ailesi, daha önce de Mini İHA’ları TSK envanterinde hizmete sokmuştu. Ancak harika işlere imza atan şirketlerinin mazisi eski sayılmaz. Baykar Makine, 1984 yılında Makina Yüksek Mühendisi Özdemir Bayraktar tarafından otomotiv sanayiine hizmet vermek amacıyla kuruldu. Amerika’da eğitim alan oğullarıyla birlikte 2000’li yıllarda havacılık endüstrisine yönelmeleriyle beraber Türkiye’ye de bambaşka bir vizyon kazandırmaya başladılar. Yolları açık olsun!..

        TEBRİK YAĞDI

        Bayraktar İHA'nın göreve hazır olduğu haberine ilk tebrikler Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yıllarca hizmet etmiş generallerden geldi. Haberturk.com'da yayınlanan köşe yazısının altına Emekli 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun "Hepinizi yürekten kutluyorum" yazarken Emekli Tuğgenerel Osman Kandemir ise "Gurur vesilemiz oldunuz" yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ