Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Sanal dünyadaki sorunların çözümü dijital asistana kaldı - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK-GAZETE HABERTURK

        ABD’li yazılım şirketi Microsoft’un, yeni işletim sistemi Windows 10’u dünya çapında satışa çıkarmasıyla teknoloji dünyası yeniden hareketlendi. Farklı tasarımından yazılıma eklenen yeni unsurlara, uygulama temelli hizmetlerden geniş bulut çözümlerine kadar pek çok yönüyle gündeme gelen ürün önümüzdeki aylarda teknoloji hayranlarının beğenisini kazanmaya çalışacak. Ancak yeni Windows’un sahip olduğu ve gelecek yıllarda sektörde adından söz ettirip ettiremeyeceğini asıl belirleyecek özellik ise dijital asistan hizmeti ‘cortana’ olacak. Microsoft’un da bu alana girmesiyle Google’ın, Google Now yazılımı ve Apple’ın Siri hizmetiyle kıyasıya bir rekabet başlayacak.

        İNSAN-MAKİNE YAKINLAŞACAK

        Şirketlerin büyük bir ısrarla dijital asistanlara yatırım yapmaya başlamasıise teknolojik bir rastlantı değil. Bugüne kadar işletim sistemleriyle yalnızca klavye aracılığıyla iletişim kurabilen kullanıcılar artık doğrudan kendi seslerini kullanarak temasa geçecek. Bu adımla birlikte insanbilgisayar, insan-makine ilişkisi yeniden tanımlanırken tamamen farklı ürün ve hizmetler de gündeme gelecek. İlk etapta PC ve taşınabilir cihazlarla başlayacak kullanımın kısa sürede otomobillere yansıması bekleniyor.

        Uzmanlar 5-10 yıl içerisinde otomobil dahilinde bulunan pek çok sistemin doğrudan sesle kontrol edilebilir hale geleceğini belirtiyor. Ardından başta beyaz eşyalar olmak üzere evlerimizde bulunan cihazlar seslere tepki verecek. Kamuya açık alanlardaise sesle alışveriş imkãnlarından kimlik tanımlanmasına kadar geniş bir alanda kullanıma girecek. Teknolojinin asıl başarı hikâyesinin ise nesnelerin interneti (IoT) adı verilen trendin yaygınlaşmasıyla yazılacağı tahmin ediliyor. Çevremizdeki hemen her şeyin internete bağlanıp bilgi üretmeye başlamasıyla hayata geçecekbu trendin sesli kumandayla desteklenmesiyle kısa zamanda büyük başarıya ulaşması bekleniyor.

        ARAMA MOTORU DEĞİŞECEK

        Dijital asistanların kısa vadede teknoloji dünyasına getireceği en büyük değişim ise arama motoru ve uygulama alanında olacak. Kullanıcıların yazılımlarla klavye yerine sesle temasa geçmesi geleneksel arama motoru döneminin sonu anlamına da gelebilir. Zira kullanıcı bilgisiyle sürekli akıllanan yazılımlar, kişiyi sesle tanımlayarak kişinin ilgi alanına göre bilgileri bulup yine ses yoluyla kullanıcıya ulaştıracak. Böylece geleneksel arama motoru kullanımı ve kullanıcıların yazılımlarla iletişimi kökten değişmiş olacak. Microsoft ise ‘cortana’ hizmetinin başarılı olması halinde son 20 yılda kaçırdığı internet ve mobil teknoloji trenine son vagon da olsa atlamayı başarmış olacak.

        ‘Her’ filminde insan ve yazılım birbirine âşık oldu

        Sesle kumanda edilen dijital asistanlar mobil cihazlarla birlikte hayatımıza girmeye başladı. Kullanıcıların cihazlarıyla yaptıkları her konuşmayla daha da akıllanan yazılımlar kişileri seslerinin tonundan, kullandıkları kelimelerden veya konuşurken yaptıkları dilbilgisi hatalarından bile tanımlayabilecek. Yazılımların akıllanma sürecinin ulaşabileceği son noktaya ise geçtiğimiz yıl sinemalarda vizyona giren ‘Her’ filmi ışık tuttu. Filmde bilgisayarı ve taşınabilir cihazları üzerinden dijital asistanıyla iletişime geçen bir insanın hikâyesi anlatıldı. Sürekli iletişim sonucu birbirlerine yaklaşan insan ve yazılım, filmin sonunda birbirlerine âşık oluyor. Gerçek hayatta işlerin nereye varacağını ise zaman gösterecek.

        Sanal kahraman CORTANA

        Microsoft’un Halo adlı oyun serisinde yer alan ‘Cortana’ adlı kahramanı Windows 10’la birlikte dijital asistana dönüştü. Daha önce Lumia telefonlarıyla da gündeme gelen yazılımın yeni işletim sistemiyle tüm dünyaya yayılması bekleniyor. Ancak dijital asistan sektöründe yalnız olmayan cortana’nın, Google Now ve Apple Siri gibi güçlü rakipleri bulunuyor. Öğrenebilen yazılımların (algoritma) oluşturduğu asistanlar kullanıldıkça yetenekleri de artıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ